Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 9 de maig de 2002, de la Conselleria d'Innovació i Competitivitat, per la qual s'establix el procediment d'actuació dels organismes de control en la realització de les inspeccions periòdiques d'instal·lacions elèctriques en locals de pública concurrència de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4262 de 03.06.2002
Número identificador:  2002/A5572
Referència Base de Dades:  2396/2002
 



ORDE de 9 de maig de 2002, de la Conselleria d'Innovació i Competitivitat, per la qual s'establix el procediment d'actuació dels organismes de control en la realització de les inspeccions periòdiques d'instal·lacions elèctriques en locals de pública concurrència de la Comunitat Valenciana. [2002/A5572]

Mitjançant Orde de 31 de gener de 1990, modificada per l'Orde de 13 de maig de 1991, la Conselleria d'Indústria i Comerç establí el règim de manteniment i inspecció periòdica d'instal·lacions elèctriques en locals de pública concurrència, i el Govern Valencià acordà, amb data 17 de novembre de 1990, que la dita inspecció periòdica seria portada a cap en l'àmbit de la Comunitat Valenciana per SEPIVA, com a empresa pública de la Generalitat Valenciana.

No obstant això, tot aplicant els principis inclosos en el Reial Decret 2.200/1995, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de la Infraestructura per a la Qualitat i Seguretat Industrial, cal compatibilitzar els instruments de la política industrial, en els aspectes de qualitat i seguretat industrial, amb els de la lliure competència, i donar entrada en els camps de revisions periòdiques als organismes de control, amb la corresponent supervisió de les seues actuacions pels poders públics. Per això, amb data 13 de març de 2001, el Govern Valencià aprovà el Decret 54/2001, regulador de l'exercici de les funcions que en matèria de seguretat industrial corresponen als organismes de control a la Comunitat Valenciana i acordà deixar sense efecte l'adscripció a SEPIVA dels servicis d'inspecció periòdica d'instal·lacions elèctriques de locals de pública concurrència a partir de l'1 de juny de 2001.

En conseqüència, resulta necessari procedir a la regulació de les actuacions que han de desenvolupar els organismes de control en este camp reglamentari dins del nou marc normatiu, dels procediments per a la realització de les inspeccions i de la seua supervisió pels òrgans administratius competents.

Per tot això i en virtut del que s'ha establit en l'article 44 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Govern Valencià, i en la disposició final primera del Decret 54/2001, de 13 de març,

ORDENE

Article 1. Objecte i àmbit

1. Les instal·lacions elèctriques dels locals de pública concurrència estan subjectes a inspecció periòdica, d'acord amb el règim que es desenvolupa en la present orde.

2. Als efectes de la present disposició es consideren locals de pública concurrència els especificats en l'annex I de l'Orde de 31 de gener de 1990 (DOGV de 3 d'abril de 1990) i, en general, els inclosos en la instrucció tècnica complementària MI BT 025 del Reglament Electrotècnic per a Baixa Tensió. No obstant això, atenent la menor capacitat d'afluència de públic i, per tant, el menor risc que això comporta davant situacions d'emergència, s'exclouen de l'obligatorietat d'inspecció periòdica les instal·lacions elèctriques dels locals de reunió no inclosos en el mencionat annex que tinguen una superfície inferior a 150 metres quadrats d'accés públic.

3. La realització de les dites inspeccions és obligació i responsabilitat del titular de la instal·lació i serà portada a cap per organisme de control autoritzat perquè actue en este àmbit a la Comunitat Valenciana. Es considerarà titular de la instal·lació, als efectes de la present norma, el que conste com a tal en el document tècnic que serví de base per a la posada en servici de la instal·lació i/o en la pòlissa de pagament corresponent.

Article 2. Controls que cal realitzar en les inspeccions

Els controls específics que cal realitzar en el moment de la inspecció seran els indicats en l'annex de la present orde, d'acord amb el Reglament Electrotècnic per a Baixa Tensió i les instruccions complementàries MI BT, i en les directrius que a l'efecte determine la Conselleria d'Innovació i Competitivitat.

Article 3. Periodicitat i procediment per a la realització de les inspeccions

1. Les instal·lacions incloses en l'àmbit de la present orde se sotmetran a inspecció periòdica cada 4 anys. El dit termini es computarà des de la data de presentació del butlletí d'instal·lació elèctrica davant el servici territorial competent.

2. Prèviament a la realització de la inspecció periòdica, l'organisme de control ha de comunicar al titular de la instal·lació i a l'empresa instal·ladora encarregada del manteniment o la revisió la data en què es realitzarà, i també tota la informació que hi calga. Igualment, es comunicarà de manera telemàtica al servici territorial d'Indústria i Energia corresponent.

3. Les inspeccions periòdiques s'efectuaran en presència activa de l'empresa instal·ladora encarregada del manteniment o la revisió, que firmarà estar assabentat en l'acta d'inspecció que a l'efecte s'estenga. En tot cas se li'n trametrà una còpia.

4. El resultat de la inspecció es farà constar en acta segons model aprovat per la Direcció General d'Indústria i Energia, en la qual es farà referència a les comprovacions bàsiques realitzades, als defectes de la instal·lació, que es qualificaran com a crítics, majors o menors, des del punt de vista de la seguretat de les instal·lacions enfront dels usuaris, a les modificacions necessàries per a esmenar les deficiències, amb indicació de termini per a realitzar-les i les mesures preses, si és el cas.

5. L'organisme de control que realitze la inspecció farà arribar còpia de l'acta al titular de la instal·lació i a l'empresa instal·ladora encarregada del manteniment o la revisió i tindrà a la disposició del servici territorial competent una tercera còpia. L'organisme de control trametrà telemàticament a Seguretat i Promoció Industrial Valenciana, SA (SEPIVA) llistat d'inspeccions periòdiques realitzades segons format establit per la Direcció General d'Indústria i Energia.

6. Si en la inspecció periòdica es qualifiquen els defectes trobats com a crítics, l'organisme de control ho reflectirà en acta desfavorable i deixarà fora de servici immediatament la instal·lació elèctrica, totalment o parcialment, segons corresponga, interrompent el subministrament i comunicant-ho de forma immediata, mitjançant notificació expressa i individualitzada al seu titular, a l'empresa instal·ladora encarregada del manteniment o la revisió i al servici territorial competent, el qual dictarà, en el termini de 72 hores, resolució motivada que confirme o alce la paralització, la qual notificarà als interessats. Per a la posada en servici de la instal·lació paralitzada serà necessària acta favorable de l'organisme de control que realitzà l'anterior inspecció, després de la comunicació prèvia de l'esmena dels defectes per part d'empresa instal·ladora autoritzada.

7. Si en la inspecció periòdica es qualifiquen els defectes trobats com a majors, es reflectiran en acta condicionada, especificant el defecte i el termini d'esmena que en principi no ha de superar els 6 mesos. No obstant això, per raons d'escàs risc i complexitat en la reparació, el titular podrà proposar a l'organisme de control que ha realitzat la inspecció per a la seua aprovació terminis majors degudament justificats. L'organisme de control haurà de portar a cap el seguiment fins a la total esmena o reparació. En casos de discrepància, resoldrà el Servici Territorial d'Indústria i Energia. Acreditada l'esmena dels defectes mitjançant certificat d'empresa instal·ladora autoritzada, l'organisme de control després de visita d'inspecció prèvia, emetrà acta favorable d'esmena de defectes. Si transcorregut el termini concedit no s'hagueren esmenat les deficiències, l'organisme de control haurà de deixar fora de servici la part de la instal·lació defectuosa, i haurà de procedir, pel que fa a comunicacions i posada en marxa, com en l'apartat anterior.

Article 4. Registre d'inspeccions

Els organismes de control autoritzats que actuen a la Comunitat Valenciana tindran a la disposició de la Direcció General d'Indústria i Energia o l'òrgan o l'entitat en qui delegue, totes les dades registrals i estadístiques que li siguen sol·licitades i portaran un registre de les instal·lacions inspeccionades en el qual consten els locals de pública concurrència, amb les dades fonamentals de cada un, les inspeccions periòdiques efectuades i les incidències sorgides en el seu funcionament.

Article 5. Resum anual

Els organismes de control autoritzats que actuen a la Comunitat Valenciana en esta matèria presentaran a la Direcció General d'Indústria i Energia el resum anual de l'exercici, dins del primer trimestre de l'any següent, amb una memòria justificativa.

Article 6. Control administratiu

1. Els servicis territorials d'Indústria i Energia podran realitzar en qualsevol moment inspecció de les instal·lacions elèctriques dels locals de pública concurrència, amb vista a verificar la seua seguretat i controlar el funcionament del sistema regulat en la present orde.

2. Els servicis territorials tindran a la disposició dels interessats llistats dels organismes de control autoritzats. L'elecció d'estes empreses és lliure per al titular de la instal·lació.

Article 7. Actuació de SEPIVA

1. SEPIVA mantindrà el registre general de les instal·lacions de pública concurrència, basant-se en les dades proporcionades pels servicis territorials. En el dit registre constaran tant les dades tècniques com les d'identificació del titular, ubicació, resultats de les inspeccions i dades de l'empresa mantenidora.

2. A l'efecte de mantindre el registre d'inspeccions periòdiques actualitzat, els organismes de control autoritzats trametran telemàticament a SEPIVA les dades de les actes d'inspecció periòdica efectuades.

3. Anualment SEPIVA elaborarà llistats d'instal·lacions que no han passat inspecció periòdica en els terminis reglamentaris, així com del resultat de les inspeccions, agrupades per empreses mantenidores.

4. Els esmentats llistats seran tramesos, en els quinze dies hàbils següents a l'acabament de l'any, a la Direcció General d'Indústria i Energia, i serviran de base per al desenvolupament de la política en la matèria.

5. Els servicis territorials d'Indústria i Energia facilitaran a SEPIVA les dades necessàries per a la creació i l'actualització del registre mencionat en el paràgraf primer.

Article 8. Infraccions i sancions

L'incompliment de les obligacions establides en la present orde se sancionarà de conformitat amb el que s'ha establit en el Reglament Electrotècnic per a Baixa Tensió en relació amb la Llei 21/1992, de 16 de juliol, d'Indústria.

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera

Per a les instal·lacions elèctriques compreses en l'àmbit d'aplicació de la present orde que estigueren en funcionament en el moment de la seua entrada en vigor i hagueren sigut sotmeses a inspecció periòdica, el termini de quatre anys previst en l'article 3 es computarà a partir de la data de l'última inspecció favorable.

Segona

Aquelles instal·lacions compreses en l'àmbit d'aplicació de la present orde que a la seua entrada en vigor, portaren més de quatre anys en servici i no hagueren sigut sotmeses a inspecció periòdica, hauran de sol·licitar d'un organisme de control autoritzat la realització de la inspecció periòdica en un termini màxim de sis mesos, comptadors des de la data de l'esmentada entrada en vigor.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Queda derogada l'Orde de 13 de maig de 1991, de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, per la qual es regula la inspecció periòdica d'instal·lacions elèctriques en locals de pública concurrència, exceptuant-ne l'annex I, així com l'article 10.2 i la disposició addicional de l'Orde de 31 de gener de 1990, de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, sobre manteniment i inspecció periòdica d'instal·lacions elèctriques en locals de pública concurrència.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta el director general d'Indústria i Energia per a dictar totes les resolucions que siguen necessàries per al desenvolupament i l'aplicació del que s'ha disposat en la present orde.

Segona

La present orde entrarà en vigor el sendemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 9 de maig de 2002

El conseller d'Innovació i Competitivitat,

FERNANDO V. CASTELLÓ BORONAT

ANNEX

1. Control de les instal·lacions d'enllaç i interiors. Controls generals

2. Control de les instal·lacions interiors. Controls específics

1. Control d'instal·lacions interiors. Controls generals

· Caixa general de protecció (MI BT 012).

– Tipus normalitzat per la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme (DOGV 20.11.89).

– Precintable i amb grau de protecció corresponent al seu emplaçament (MI BT 013, 1.2).

· Línia repartidora (MI BT 013).

– Conductors aïllats en l'interior de tubs encastats (MI BT 014, 1.1.1).

– Conductors aïllats en l'interior de tubs en muntatge superficial (MI BT 014, 1.1.1).

– Canalització prefabricada (MI BT 014, 1.1.1).

– Conductors aïllats amb coberta metàl·lica en muntatge superficial (MI BT 014, 1.1.1).

– Diàmetre del tub (Mi BT 013, 1.1.1).

– Secció dels conductors (MI BT 017, 2.1.2).

– Longitud de la línia (MI BT 017).

– Caiguda de tensió (MI BT 013, 1.1.2).

· Derivacions individuals (MI BT 014).

– Conductors aïllats en l'interior de tubs encastats (MI BT 014, 1.1.1).

– Conductors aïllats en l'interior de tubs en muntatge superficial (MI BT 014, 1.1.1).

– Canalitzacions prefabricades. Dimensions (MI BT 014, 1.1.1).

– Conductors aïllats amb coberta metàl·lica en muntatge superficial (MI BT 014, 1.1.1).

– Diàmetre del tub (MI BT 014, 1.1.1).

– Secció dels conductors (MI BT 014, 1.2).

– Longitud de la línia (MI BT 014).

– Caiguda de tensió (MI BT 014, 1.2).

· Comptadors (MI BT 015).

– Calibre dels fusibles seguretat (MI BT 015, 1.1).

– Potència prevista (MI BT 015, 1.1).

– Classe fusibles seguretat (MI BT 015, 1.1).

– Condicions generals del local (MI BT 015, 1.3).

· Dispositius privats de comandament i protecció (MI BT 016).

– Interruptor general automàtic de tall omnipolar (MI BT 016, 1.1).

– Dispositius de protecció de cada circuit interior (MI BT 016, 1.1).

– Interruptor diferencial (MI BT 016. 1.2).

– Canalitzacions independents per a cada circuit (MI BT 016, 1.1).

· Prescripcions generals (MI BT 017, 018, 019, 020, 021, 039).

– Secció dels conductors de la distribució interior (MI BT 017, 2.1.2).

– Longitud dels circuits interiors (MI BT 017, 2.1.2).

– Caiguda de tensió dels circuits interiors (MI BT 017, 2.1.2).

– Secció dels conductors protecció (MI BT 017, 2.2).

– Coordinació entre dispositius de protecció (MI BT 020, 1.1).

– Protecció de les línies derivades interiors (MI BT 020, 1.3).

– Interruptors omnipolars per a receptors amb potència superior a 1000 W (MI BT 017, 2.6).

– Identificació dels conductors (MI BT 017, 2.9.3).

– Sistema d'instal·lació (MI BT 018, 1).

– Classes de tubs protectors (MI BT 019, 1.1).

– Diàmetres dels tubs protectors (MI BT 019, 1.2).

– Nre. conductors i secció que s'inclou en el mateix tub (MI BT 019, 1.2).

– Protecció contra sobreintensitats (MI BT 020, 1.1).

– Situació dels dispositius de protecció (MI BT 020, 1.2).

– Quadre de distribució en origen (MI BT 020, 1.4).

– Protecció contra contactes directes (MI BT 021, 1).

– Sistema de protecció contra contactes indirectes (MI BT 021,

– Preses de terra. Naturalesa dels elèctrodes. Classe (MI BT 039, 6.1).

– Línia d'enllaç amb terra, conductor, tipus, secció (MI BT 039, 8.1).

– Línia principal de terra, conductor, tipus, secció (MI BT 039, 8.1).

– Derivacions de la línia principal de terra. Conductor, tipus, seccions (MI BT 039, 8.1).

– Continuïtat dels conductors de protecció (MI BT 039, 3.4).

– Separació entre les preses de terra de les masses de BT i les de les masses de CT (MI BT 039, 9).

2. Control instal·lacions interiors. Controls específics

· Classificació del local (MI BT 025, l).

– Local d'espectacles (MI BT 025, 1.1).

– Local de reunió (MI BT 025, 1.2).

– Establiment sanitari (MI BT 025, 1.3).

· Enllumenats especials (MI BT 025, 2).

– Enllumenat d'emergència. Tipus i estat (MI BT 025, 2.1).

– Enllumenat de senyalització. Tipus i estat (MI BT 025, 2.2).

– Enllumenat de reemplaçament. Tipus i estat (MI BT 025).

– Quadre de comandament i protecció de l'enllumenat especial (MI BT 025, 4).

– Voltímetre classe 2,5 en quadre enllumenat especial (MI BT 025, 2.4).

– Línies individuals per a enllumenat especial (MI BT 025, 4).

– Tipus i intensitat interruptors automàtics de protecció de les línies d'enllumenat especial (MI BT 025, 4).

– Nre. de punts de llum d'enllumenat especial servits per una línia (MI BT 025, 4).

– Canalitzacions independents per a enllumenat especial (MI BT 025, 2.4).

· Fonts pròpies d'energia (MI BT 025, 3).

– Constitució, capacitat (MI BT 025, 3).

· Subministrament complementari (art. 13,6).

– Condicions del subministrament (socors, reserva, duplicat) (art. 13,b i 14).

· Prescripcions de caràcter general (MI BT 025,4).

– Connexió individual al local (MI BT 025, 4.a).

– Quadre general de distribució situat a l'entrada de la connexió (MI BT 025, 4.b).

– Dispositiu de comandament i protecció. Tipus intensitat (MI BT 025, 4.b).

– Aparells de consum major de 15 A, alimentats des dels quadres principals o secundaris (MI BT 025, 4.b).

– Quadres generals de distribució i quadres secundaris. Situació. Característiques dels recintes (MI BT 025, 4.c).

– Tipus de canalitzacions (MI BT 025, 4.f).

– Dispositius que impedisquen la possibilitat de connexió per dues fonts d'alimentació distintes (MI BT 025, 4.g).

· Locals d'espectacles (MI BT 025,5).

– Línies que partixen del quadre general de distribució (MI BT 025, 5.a).

– Tipus d'interruptors (omnipolars o no) amb els quals s'accionen les línies principals que partixen del quadre (MI BT 025, 5.a).

– Quadre secundari de distribució en escenari i annexos. Característiques (MI BT 025, 5.a).

– Quadre secundari de distribució en cabina cinematogràfica o de projectors per a enllumenat. Característiques (MI BT 025, 5.b).

– Tipus instal·lació en cabines i escenaris (MI BT 025, 5.b).

– Tipus dispositius de protecció en quadres secundaris, cabines i escenari (MI BT 025, 5.b).

– Canalitzacions mòbils en cabines i escenaris, tipus de conductors (MI BT 025, 5.b).

– Classe de receptors portàtils en cabines i escenaris (MI BT 025, 5.e).

– Locals servits per quadres de distribució independents. Característiques (MI BT 025, 5.d).

– Resistències, reòstats, etc. per a jocs de llum o altres usos (MI BT 025, 5.e).

· Locals de reunió (MI BT 025, 6).

– Línies independents, amb tall omnipolar per als locals o les dependències (MI BT 025, 6.a)

· Establiments sanitaris (MI BT 025, 7).

– Tipus instal·lació en sales d'anestèsia (MI BT 025, 7).

– Aparells mèdics, parts sota tensió major de 50 V, no aïllades, accessibles fàcilment (MI BT 037, 1).

– Instal·lació d'aparells de rajos X (MI BT 037, 2).

– Tensions (MI BT 037, 2).

– Autotransformador de regulació (MI BT 037, 2).

– Interruptor exclusiu degudament senyalitzat, fins i tot en l'obscuritat, i fàcilment accessible (MI BT 037, 2).

– Senyalització indicadora dels aparells que funcionen sota AT d'un mateix generador (MI BT 037, 2).

– Canalitzacions AT inaccessibles en aparells de rajos X amb tensió fins a 250 kV cresta (MI BT 037, 2).

– Aparells rajos X. Dispositius i mesures de protecció generals (MI BT 037, 2).

– Homologació amb normes nacionals o internacionals de l'equip quiròfan (MI BT 025, 7.1).

– Posada a terra de protecció en quiròfans. Tipus conductor, seccions (Mi BT 025, 7.1.1) .

– Connexió d'equipotencialitat de les masses metàl·liques accessibles en quiròfan (MI BT 025, 7.1.1).

– Identificació del conductor de protecció (color groc-verd) en quiròfan (MI BT 025, 7.1.1).

– Embarrat d'equipotencialitat (EE) (quiròfan) (MI BT 025, 7.1.1).

– Embarrat de protecció (PT) (quiròfan) (MI BT 025, 7.1.1).

– Tipus de conductor unió entre embarrat d'equipotencialitat (EE) i posada a terra de protecció (PT). Secció d'este (MI BT 025, 7.1.1).

– Diferència de potencial entre masses metàl·liques accessibles i embarrat d'equipotencialitat (MI BT 025, 7.1.1).

– Transformador d'aïllament per a usos mèdics, en quiròfan. Tipus. Característiques (MI BT 025, 7.1.1).

– Protecció del transformador d'aïllament contra sobreintensitats i dels seus circuits derivats. Coordinació de les proteccions (MI BT 025, 7.1.1).

– Monitor de detecció de fugues de corrent, en quiròfan (senyalització òptica roja). Característiques (MI BT 025, 7.1.1).

– Quadre de comandament i protecció de cada quiròfan. Situació, accessibilitat. Dispositius que en s'hi troben (MI BT 025, 7.1.1).

– Quadre d'alarma del monitor. Situació, visibilitat, accessibilitat (quiròfan) (MI BT 025, 7.1.1).

– Dispositius de protecció diferencial en quiròfan. Tipus i característiques (MI BT 025, 7.1.1).

– Protecció diferencial en circuits amb transformador d'aïllament (MI BT 025, 7.1.1).

– Xicotetes tensions de seguretat en quiròfan. Valors (MI BT 025, 7.1.1).

– Subministrament de reserva. Característiques (MI BT 025, 7.1.2).

– Subministrament especial complementari (per a làmpades quiròfan i equips d'assistència vital). Característiques. Temps d'entrada en servici (MI BT 025, 7.1.2).

– Sistema de ventilació de gasos en quiròfan (MI BT 025, 7.1.3).

– Característiques del sòl del quiròfan (MI BT 025, 7.1.3).

– Identificació conductors (colors) (MI BT 025, 7.1.6).

· Control i mesura en quiròfans (MI BT 025, 7.1.4).

– Funcionament de les mesures de protecció (MI BT 025, 7.1.4).

– Continuïtat dels conductors actius i dels conductors de protecció i posada a terra (MI BT 025, 7.1.4).

– Resistència de les connexions dels conductors de protecció i de les connexions d'equipotencialitat (MI BT 025, 7.1.4).

– Resistència d'aïllament entre conductors actius i terra en cada circuit (MI BT 025, 7.1.4).

– Resistència de posada a terra (MI BT 025, 7.1.4).

– Resistència d'aïllament de sòls antielectrostàtics (MI BT 025, 7.1.4).

– Funcionament de tots els subministraments complementaris (MI BT 025, 7.1.4).

– Control del dispositiu de vigilància d'aïllament i dels dispositius de protecció (MI BT 025, 7.1.4).

– Llibre de manteniment (MI BT 025, 7.1.5).

Mapa web