Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 133/2007, de 27 de juliol, del Consell, sobre condicions i requisits per al visat dels plans d'igualtat de les empreses de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 5567 de 31.07.2007
Número identificador:  2007/9994
Referència Base de Dades:  010170/2007
 



DECRET 133/2007, de 27 de juliol, del Consell, sobre condicions i requisits per al visat dels plans d'igualtat de les empreses de la Comunitat Valenciana. [2007/9994]

La Constitució Espanyola establix la igualtat com a valor superior de l'ordenament jurídic, de tal manera que les situacions de desigualtat són incompatibles amb l'ordre de valors que proclama la Constitució.

La Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la Igualtat Efectiva de Dones i Hòmens, regula en els seus articles 45 al 49 els plans d'igualtat en les empreses i altres mesures de promoció de la igualtat, i establix el deure general de les empreses de respectar el principi d'igualtat en l'àmbit laboral, considerant específicament el deure de negociar plans d'igualtat en les empreses de més de 250 treballadors o treballadores. La rellevància de l'instrument dels plans d'igualtat explica també la previsió del foment de la seua implantació voluntària en les xicotetes i mitjanes empreses.

L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el que establix la Constitució Espanyola, en l'article 10.3 determina que l'actuació de la Generalitat se centrarà primordialment en determinats àmbits, entre els quals es troba la "igualtat de drets d'hòmens i dones en tots els àmbits, en particular en matèria d'ocupació i treball".

D'altra banda, igualment en l'esmentat Estatut d'Autonomia, en l'article 11, es determina que la Generalitat vetlarà, en tot cas, perquè les dones i els hòmens puguen participar plenament en la vida laboral, social, familiar i política sense discriminacions de cap tipus i garantirà que ho facen en igualtat de condicions. A estos efectes, es garantirà la compatibilitat de la vida familiar i laboral.

La Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, per a la Igualtat entre Dones i Hòmens, pretén establir una sèrie de mesures i garanties en la Comunitat Valenciana, dirigides a l'eliminació de la discriminació i a la consecució de l'exercici dels drets humans i les llibertats fonamentals per a les dones sobre la base de la igualtat. Per tant, les actuacions en l'àmbit laboral són considerades de la màxima importància, en la mesura que la incorporació de les dones al mercat de treball els procura independència econòmica, un dels factors fonamentals per a la igualtat, junt amb altres mesures com la igualtat de retribució, condicions de treball, promoció professional i la conciliació de la vida familiar amb l'activitat laboral.

L'article 20.3 de la referida Llei 9/2003 establix que perquè les empreses obtinguen les ajudes previstes per tindre dissenyats plans d'igualtat, estos plans hauran de ser visats pel centre directiu de l'administració de la Generalitat amb competència en matèria de dona, que haurà de presentar anualment davant de l'esmentat organisme un informe d'avaluació de resultats. El punt 4 de l'esmentat article disposa que les empreses o organitzacions participades majoritàriament amb capital públic hauran d'elaborar un pla d'igualtat.

Posseint el Consell la potestat reglamentària d'acord amb l'article 18.f) de la Llei del Consell, a proposta del conseller de Benestar Social, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 27 de juliol de 2007,

DECRETE

Article 1. Objecte

1. El present decret té com a objecte el desplegament de la Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, per a la Igualtat entre Dones i Hòmens.

2. Amb este fi es regula el procediment, condicions i requisits per al visat, per part del centre directiu de l'administració de la Generalitat amb competència en matèria de dona, dels plans d'igualtat, presentats per empreses de la Comunitat Valenciana, que tinguen com a objecte corregir les desigualtats de gènere, incorporen mesures innovadores per a fer realitat la igualtat i proporcionen servicis que faciliten la conciliació de la vida familiar i laboral del personal al seu servici, segons el que establix l'article 20.3 de la Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat.

Article 2. Àmbit d'aplicació

Les normes establides en este decret s'aplicaran a les empreses que, desenrotllant la seua activitat en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, sol·liciten el visat dels plans d'igualtat que vagen a implantar-se en estes.

Article 3. Requisits dels plans d'igualtat

1. Els plans d'igualtat són un conjunt ordenat de mesures adoptades després de realitzar un diagnòstic de situació, tendents a aconseguir en l'empresa la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i hòmens, i a eliminar la discriminació per raó de sexe.

2. Els plans d'igualtat fixaran els concrets objectius d'igualtat a aconseguir, les estratègies i pràctiques a adoptar per a la seua consecució, i també l'establiment de sistemes eficaços de seguiment i avaluació dels objectius fixats.

3. Per a la consecució del visat dels plans d'igualtat en la Comunitat Valenciana, estos hauran de contindre:

a) Àmbit d'aplicació.

b) Parts subscriptores del pla.

c) Vigència, on s'indique la data de posada en aplicació.

d) Mitjans i recursos per a la seua posada en marxa.

e) Sistemes d'avaluació i seguiment.

f) Els plans que compten amb avaluacions positives anteriors cal que especifiquen les modificacions, millores i novetats incloses.

4. Per a l'obtenció de l'esmentada validació, els plans d'igualtat presentats hauran de contindre mesures concretes que afavorisquen la igualtat d'oportunitats en les empreses en cada una de les àrees que a continuació es detallen:

1. Àrea d'accés a l'ocupació.

1) Processos de selecció no discriminatoris.

2) Programes de formació i sensibilització en igualtat d'oportunitats, dirigits als departaments de recursos humans.

3) Accions encaminades a facilitar la incorporació de dones a llocs en què es troba subrepresentada.

2. Àrea de conciliació.

1) Establiment de millores respecte a la normativa legal vigent en matèria de conciliació de la vida laboral i familiar.

2) Mesures que faciliten la flexibilitat laboral.

3) Programes de sensibilització i informació dirigits a tot el personal en matèria de conciliació.

4) Creació de servicis i recursos per a l'atenció de persones dependents dels treballadors de l'empresa.

3. Àrea de classificació professional, promoció i formació.

1) Catalogació i valoració dels llocs de treball d'acord amb criteris no discriminatoris.

2) Accions encaminades a facilitar la promoció professional de les dones en càrrecs amb responsabilitat.

3) Accions encaminades a la incorporació de dones en programes formatius que els facilite la seua promoció professional.

4) Realització per tota la plantilla de programes formatius en igualtat d'oportunitats.

5) Programes formatius dirigits a la capacitació professional de dones en els llocs en què es trobe subrepresentada.

4. Àrea de retribucions.

1) Accions encaminades a l'eliminació de qualsevol tipus de discriminació retributiva.

5. Àrea de salut laboral.

1) Mesures dirigides a previndre i eliminar qualsevol tipus d'assetjament sexual i per raó de sexe i moral.

2) Elaboració i implantació de programes de salut per a dones.

6. Àrea de comunicació i llenguatge no sexista.

1) Mesures dirigides a l'eliminació d'una imatge sexista de l'empresa en la seua presentació cara a l'exterior.

2) Mesures dirigides a l'eliminació del llenguatge sexista de les comunicacions i documents interns de l'empresa.

Article 4. Sol·licituds i documentació

1. El visat dels plans d'igualtat elaborats per les empreses de la Comunitat Valenciana es realitzarà a instància de part, amb la sol·licitud prèvia del titular o representant de les referides empreses interessades en l'obtenció de la corresponent validació.

2. Les sol·licituds es presentaran en dos exemplars en els registres de la Direcció General de la Dona i per la Igualtat de qualsevol de les tres províncies, València, Alacant i Castelló, o en qualsevol altra de les formes establides en l'article 38.4 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

3. Les sol·licituds de visat o validació dels plans d'igualtat hauran d'anar sigades pel titular o representant de l'empresa sol·licitant, i ha de constar en estes les dades següents:

1) Nom i cognoms del sol·licitant.

2) Número d'Identificació Fiscal.

3) Denominació de l'empresa.

4) Domicili de l'empresa.

5) Activitat a què es dedica.

6) Nombre i domicili de tots els centres de treball de què dispose l'empresa.

Així mateix, haurà d'adjuntar-se a la sol·licitud els documents següents:

1. Document acreditatiu de la titularitat del sol·licitant o, si és el cas, de la representació que posseïsca.

2. Declaració responsable del sol·licitant en què conste el nombre total de treballadors de l'empresa, i indique els llocs que ocupen i quins d'ells són ocupats per dones.

3. Pla general de formació dels treballadors i la formació duta a terme en l'últim any.

Article 5. Instrucció

1. Rebudes les sol·licituds en la Direcció General de la Dona i per la Igualtat, es verificarà si la documentació presentada és completa i correcta.

2. Quan la sol·licitud no reunisca els requisits establits en este decret o no s'acompanye la documentació exigible, de conformitat amb el que preveu l'article 71 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, es requerirà als interessats perquè, en un termini de deu dies, esmenen la falta o acompanyen els documents preceptius, amb indicació que, si no ho fan així, se'ls tindrà per desistits de la seua petició, prèvia resolució que haurà de ser dictada en els termes que preveu l'article 42 de l'esmentada llei.

3. Una vegada realitzat el corresponent anàlisi dels plans d'igualtat, presentats per al seu visat, per part del personal tècnic de la Direcció General de la Dona i per la Igualtat, es redactarà un informe sobre l'adequació de les mesures contingudes en els esmentas plans als criteris fixats en el present decret, i s'elevarà a la directora general de la Dona i per la Igualtat proposta motivada de resolució.

Article 6. Resolució

1. En el cas que l'anàlisi realitzada pel personal tècnic de la Direcció General de la Dona i per la Igualtat siga positiu, s'elevaria proposta de resolució al titular de la Direcció General de la Dona i per la Igualtat, qui resoldrà basant-se en el que disposa l'article 20.3 de la Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, per a la Igualtat entre Dones i Hòmens.

2. Quan de l'anàlisi tècnica realitzada es deduïra que, en algun dels seus termes o en la seua totalitat, el pla d'igualtat, objecte de visat, no s'ajusta al que establix l'article 3 del present decret, es remetria a l'empresa sol·licitant un informe en què s'especifique els aspectes que han de ser esmenats per al seu posterior visat.

3. En tot cas, el termini màxim per a resoldre i notificar, tant per a la resolució del visat com per a l'informe relatiu als aspectes que s'hagen d'esmenar en el pla d'igualtat, serà de tres mesos a comptar des de la data en què la sol·licitud haja tingut entrada en el registre de l'òrgan competent per a la seua tramitació, i s'entendrà estimada esta transcorregut el dit termini.

4. Contra esta resolució, que no posa fi a la via administrativa, podrà interposar-se recurs d'alçada, en el termini d'un mes, davant del secretari autonòmic de Benestar Social, d'acord amb el que es disposa en els articles 114 i 115 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

Article 7. Informe d'avaluació de resultats

Les empreses, el pla d'igualtat de les quals siga visat pel centre directiu de l'administració de la Generalitat amb competència en matèria de dona, hauran de presentar anualment davant l'esmentat organisme, durant el període de vigència del pla, un informe d'avaluació de resultats.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Empreses públiques de la Generalitat

1. En compliment del que disposa l'article 20.4 de la Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, per a la Igualtat entre Dones i Hòmens, les empreses o organitzacions participades majoritàriament amb capital públic (empreses públiques autonòmiques, provincials i municipals) hauran d'elaborar un pla d'igualtat en els termes que preveu este decret.

2. Els esmentats plans hauran de presentar-se davant del centre directiu de l'administració de la Generalitat amb competència en matèria de dona, per al seu visat, en el termini de sis mesos des de l'entrada en vigor d'este decret.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Execució del decret

Es faculta la conselleria amb competències en matèria de dona per a adoptar totes les mesures que siguen necessàries per al desplegament i l'execució d'este decret.

Segona. Entrada en vigor

Este decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 27 de juliol de 2007

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

El conseller de Benestar Social,

JUAN GABRIEL COTINO FERRER

Mapa web