Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 123/2005, de 15 de juliol, del Consell de la Generalitat, pel qual s'estableix un Pla de Vigilància Fitosanitària per als cítrics de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 5052 de 19.07.2005
Número identificador:  2005/X8437
Referència Base de Dades:  3853/2005
 



DECRET 123/2005, de 15 de juliol, del Consell de la Generalitat, pel qual s'estableix un Pla de Vigilància Fitosanitària per als cítrics de la Comunitat Valenciana. [2005/X8437]

Al llarg de la seua història, la citricultura valenciana ha patit l'atac de greus malalties i plagues, que han suposat, en alguns casos, la pèrdua de plantacions i collites o, en altres, la necessitat de realitzar unes elevades despeses en tractaments fitosanitaris per controlar-les.

Així, podem esmentar el cas del virus de la tristesa, que es va introduir en la Comunitat Valenciana l'any 1956, ha causat la mort de prop de quaranta milions d'arbres i ha obligat a renovar la majoria de les plantacions empeltades sobre el patró del taronger amarg. També podem mencionar algunes plagues d'origen forà com la “mosca blanca” o el “minador”, el control de les quals ha requerit un enorme esforç econòmic.

Estos són només exemples de les nombroses plagues i malalties procedents d'altres països que han envaït les nostres àrees citrícoles després de la seua introducció a través d'importacions de fruits, plantes o material de reproducció.

Alguns organismes forans, com ara el Xanthomonas axonopodis pv. citri (fals càncer dels cítrics), la Guignardia citricarpa (taca negra) i altres, suposen un enorme risc per a la nostra citricultura, atesa la gravetat de les malalties que produeixen, les quals serien, a més a més, molt difícils de controlar en les condicions de la Comunitat Valenciana, on hi ha una gran concentració de parcel·les menudes dedicades a este cultiu.

Per això, d'acord amb el que s'estableix en la Directiva 2000/29/CEE de 8 de maig de 2000, sobre mesures de protecció contra la introducció a la Comunitat d'organismes nocius per als vegetals i contra la seua propagació a l'interior de la Comunitat, i amb la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal, s'elabora el Pla de Vigilància Fitosanitària Citrícola de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, i de conformitat amb l'article 47 de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal, en què es preveu la realització de controls oficials pels òrgans de les administracions públiques, s'estableix una norma per efectuar estos controls a les dependències on es cultiven, produïsquen, emmagatzemen o comercialitzen vegetals, productes vegetals i altres objectes.

En este sentit, es diferencia entre els controls realitzats en plantacions de cítrics i els propis dels magatzems o dependències de comercialització de fruits cítrics produïts en països tercers a la Unió Europea que tinguen declarades plagues o malalties de quarantena de cítrics. Amb això s'atenen dos dels fins de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal: protegir els vegetals i productes vegetals dels danys ocasionats per les plagues i preservar el territori nacional i de la Unió Europea de la introducció i expansió de plagues de quarantena de cítrics.

Per tant, tenint en consideració l'alt perill fitosanitari, la transcendència econòmica dels danys que podrien produir alguns d'estos organismes i l'obligació de defendre els interessos dels citricultors valencians, es fa necessari l'adopció de mesures que reforcen la prevenció fitosanitària, amb vista a la detecció precoç dels organismes nocius i l'establiment de les actuacions pertinents per evitar-ne l'assentament i l'expansió.

En virtut de tot això, a proposta del conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat, en la reunió del dia 15 de juliol de 2005,

DECRETE

Article 1. Objecte

Este decret té com a objecte establir el Pla de Vigilància Fitosanitària per als cítrics de la Comunitat Valenciana.

Article 2. Àmbit d'aplicació

L'àmbit d'aplicació d'este decret s'estén a tots els llocs i dependències on es cultiven, produïsquen, emmagatzemen o comercialitzen cítrics que es troben o operen a la Comunitat Valenciana.

Article 3. Registre

1. Es crea el Registre Oficial d'Operadors Comercials de Cítrics de la Comunitat Valenciana per a la inscripció en ell dels operadors que emmagatzemen o comercialitzen cítrics procedents d'estats membres de la Unió Europea o de tercers països.

2. S'inscriuran en el Registre tots els operadors comercials que emmagatzemen o comercialitzen cítrics a l'engròs procedents d'estats membres de la Unió Europea o de tercers països.

El Registre es crea per a l'obtenció de dades estadístiques sobre la comercialització de cítrics procedents d'estats membres de la Unió Europea o de tercers països a la Comunitat Valenciana, i facilitar les inspeccions pertinents necessàries per al compliment del present decret.

3. El Registre s'adscriu a l'Àrea d'Innovació Agrària, de la Direcció General d'Investigació i Innovació Agrària i Ramaderia, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Article 4. Procediment d'actuació per a la detecció d'organismes nocius en les plantacions de cítrics

D'acord amb el que s'estableix en l'article 47 de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal, el procediment d'actuació i inspecció de la conselleria competent en matèria d'agricultura en les plantacions de cítrics serà el següent:

1. La zona citrícola de la Comunitat Valenciana es dividirà en quadrícules de 5 x 5 km., equivalents a 2.500 ha. Dins d'ella s'establirà una unitat mostral, almenys, de 9 arbres. Esta unitat mostral podrà canviar d'ubicació al llarg del temps dins de la quadrícula.

2. En cada unitat mostral es col·locaran paranys i la resta d'elements de captura d'agents nocius, i en este lloc s'efectuaran les observacions per detectar o seguir l'evolució de la possible plaga forana.

3. A més de les unitats mostrals, s'inspeccionarà de manera aleatòria un mínim de quatre punts més dins de la mateixa quadrícula.

4. La periodicitat d'inspecció a les unitats mostrals i als punts aleatoris serà, almenys, quinzenal.

5. S'elaborarà un manual de procediment per definir i concretar tots els aspectes tècnics relacionats amb les observacions, comptes, presa de mostres i actuacions que calga realitzar en el cas d'aparició d'un agent nociu forà.

6. En les inspeccions periòdiques que es realitzen es prendran les mostres establides en el manual de procediment i s'enviaran en contenidors hermètics als laboratoris de referència previstos en l'article 6.

Article 5. Controls en magatzems o dependències de comercialització de fruits cítrics per a la detecció d'organismes nocius

Sense perjudici de la primera inspecció en frontera, regulada en l'article 10 de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal, la conselleria competent en matèria d'agricultura realitzarà, d'acord amb l'article 47 de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, i l'article 12.5 de la Directiva 2000/29/CE, del Consell, controls oficials aleatoris i sense cap discriminació respecte del seu origen a les dependències on s'emmagatzemen o comercialitzen cítrics a l'engròs procedents d'estats membres o de tercers països que tinguen declarades les plagues o malalties de quarantena de cítrics que s'especifiquen en l'annex d'este decret.

El correcte desenvolupament dels controls oficials haurà de basar-se en el procediment següent:

1. Els inspectors autoritzats per la conselleria competent en matèria d'agricultura efectuaran les observacions, comptes, presa de mostres aleatòries i diagnòstic inicial, segons un manual de procediment que establirà el Servici de Prevenció Fitosanitària de la conselleria competent en matèria d'agricultura. Les mostres sospitoses s'enviaran en contenidors hermètics als laboratoris de referència previstos en l'article 6.

2. L'operador proporcionarà a l'inspector autoritzat per la conselleria competent en matèria d'agricultura tota la informació administrativa, comercial i fitosanitària relativa a la fruita importada que se li sol·licite, especialment pel que fa a:

a) País d'origen dels cítrics importats.

b) Varietat o varietats que la componen.

c) Tonatge.

d) Tractaments a què ha sigut sotmesa.

e) Documentació fitosanitària d'acompanyament.

3. Així mateix, l'operador permetrà els controls que l'inspector autoritzat per la conselleria competent d'agricultura trobe oportuns.

4. En cas que no s'observen símptomes sospitosos de presència d'agent forà i nociu, es podrà procedir a la seua manipulació i comercialització des del moment en què l'administració informe l'operador d'esta circumstància. En cas d'apreciar-se estos símptomes, es procedirà de conformitat amb allò que s'estableix en l'article 7 d'este decret.

Article 6. Diagnòstic i identificació dels organismes nocius

Per al diagnòstic i la identificació definitiva dels organismes nocius es designen els laboratoris del Departament de Protecció Vegetal i Biotecnologia de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries, el del Servici de Prevenció Fitosanitària de la conselleria competent en matèria d'agricultura i els dels departaments d'Entomologia i Fitopatologia adscrits a l'Institut Agroforestal Mediterrani de la Universitat Politècnica de València.

Com a instruments de suport complementaris es comptarà amb qualsevol altre dels laboratoris de referència establits pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Article 7. Procediment d'actuació i mesures cautelars que cal prendre davant la presència de símptomes sospitosos d'un agent forà i nociu per als cítrics de la Comunitat Valenciana

Davant la presència de símptomes sospitosos d'un agent forà i nociu per als cítrics de la Comunitat Valenciana, la conselleria competent en matèria d'agricultura durà a terme les actuacions i prendrà les mesures cautelars d'acord amb el procediment següent:

1. Si la presència de símptomes sospitosos d'un agent forà i nociu es detecta en una plantació, amb caràcter provisional i cautelar es procedirà de la manera següent:

a) Establiment d'una zona de quarantena corresponent a l'àrea d'un cercle d'1 km de ràdio al voltant del fogar inicial.

b) Establiment d'una zona de vigilància especial corresponent a l'àrea de la corona circular compresa entre els ràdios d'1 km. i 3 km. al voltant del fogar inicial.

2. Si es detecten símptomes sospitosos d'un agent nociu forà en fruits emmagatzemats en un magatzem de manipulació o comercialització, de manera cautelar i provisional, es procedirà immediatament a la immobilització de la fruita emmagatzemada i al precintament de la cambra i dels embalatges i estris utilitzats. En el cas que la fruita haja passat ja a la línia de confecció, es procedirà a la immobilització de tots els fruits cítrics que es troben en eixe moment en la central hortofructícola i al seu tancament cautelar.

3. Una vegada detectada la presència de símptomes sospitosos, en tots els casos i circumstàncies, el laboratori de referència corresponent l'haurà de verificar al més prompte possible.

4. Es notificaran a l'òrgan competent les mesures cautelars adoptades.

5. En el termini de 15 dies, l'òrgan competent, mitjançant una resolució motivada, ratificarà, modificarà o alçarà les mesures cautelars adoptades.

Article 8. Procediment d'actuació i mesures que cal prendre davant la presència verificada d'un agent forà nociu per als cítrics de la Comunitat Valenciana

1. Verificada per primera vegada la presència de l'agent forà en una plantació, la conselleria competent en matèria d'agricultura procedirà, amb el caràcter d'urgència, a l'aprovació i publicació d'una resolució en què es preveurà:

a) La ratificació o modificació de les mesures cautelars adoptades.

b) La realització de tractaments fitosanitaris obligatoris, indicats per la conselleria competent en matèria d'agricultura, per part dels agricultors amb parcel·les dins de les àrees descrites.

c) La destrucció de la fruita o, fins i tot, de l'arbratge, si la gravetat de la infecció o virulència de l'agent patogen així ho exigeixen. En cas de crema, es realitzarà d'acord amb la normativa sectorial vigent en matèria de crema d'arbratge.

d) La duració de les mesures aplicades a les àrees de quarantena i de vigilància especial.

e) La indemnització als agricultors afectats per la destrucció de la collita o de l'arbratge, quan procedisca de conformitat amb la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal, i la resta de normativa vigent.

2. Verificada la presència de bacteris, fongs, virus o organismes afins especificats en l'annex d'este decret, en un magatzem de manipulació o comercialització, la conselleria competent en matèria d'agricultura procedirà, amb el caràcter d'urgència, a l'aprovació d'una resolució en què es preveurà:

a) La ratificació o modificació de les mesures cautelars adoptades.

b) La destrucció de la mercaderia o, si és el cas, la reexpedició al seu país d'origen o a un país tercer no productor de cítrics des d'un port de la Comunitat Valenciana, si això és tècnicament possible, sense risc de difusió de la malaltia.

c) La desinfecció de la cambra que contenia la fruita i tots els estris i caixons que hi hagen pogut estar en contacte.

d) El tancament de totes les instal·lacions del magatzem o l'establiment comercial i la seua desinfecció total, quan es constate que la fruita afectada ha passat a les línies de confecció o a altres instal·lacions diferents de la cambra mencionada en el punt 2 de l'article 7. En este cas, tota la fruita afectada, així com la que haja estat en situació pròxima a esta, serà destruïda.

e) La duració de les mesures aplicades.

f) Anàlisi de la traçabilitat del producte en què s'haja detectat la presència de l'agent nociu forà.

3. Quan els agents nocius forans siguen formes vives dels insectes, àcars o nematodes especificats en l'annex d'este decret, es procedirà a la destrucció de la mercaderia o a la reexpedició al país d'origen o a un país tercer no productor de cítrics des d'un port de la Comunitat Valenciana. No obstant això, en cas que existisquen tractaments físics o químics per mètodes que hagen demostrat ser eficaços per al control de l'agent nociu forà en cambra, es podran utilitzar com a alternativa a la destrucció o a la reexpedició de la fruita.

4. La reobertura de les instal·lacions, si és el cas, s'efectuarà quan, segons el parer dels tècnics designats per la conselleria competent en matèria d'agricultura, no hi haja perill de difusió de la malaltia.

5. La indemnització als agricultors afectats per les mesures adoptades es realitzarà quan procedisca de conformitat amb la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal, i la resta de normativa vigent.

6. Amb caràcter general, les mesures adoptades per a la realització dels tractaments fitosanitaris obligatoris, la destrucció de l'arbratge, la desinfecció de la central, cambres i estris i la destrucció o reexpedició de la fruita s'hauran d'executar en presència de personal autoritzat per la conselleria competent en matèria d'agricultura, i seran a càrrec dels interessats les despeses que s'hi originen, d'acord amb l'article 19 de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal.

7. Si la presència de l'agent nociu ha estat verificada amb anterioritat en una altra plantació o magatzem de la Comunitat Valenciana, l'inspector procedirà:

a) A l'establiment de les mesures cautelars establides en l'article 7 d'este decret i en l'article 18 de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal.

b) A la notificació amb caràcter immediat a l'òrgan competent de les mesures cautelars adoptades.

Article 9. Gestió de destriaments

Els operadors comercials que emmagatzemen o comercialitzen cítrics a l'engròs produïts en altres estats membres o de tercers països, on estiguen declarats els organismes nocius enumerats en l'annex d'este decret, dipositaran els destriaments procedents de la selecció o tria en contenidors coberts, de manera que s'impedisca la possible expansió a l'exterior d'estos organismes nocius. Els destriaments es dipositaran posteriorment en abocadors controlats allunyats com a mínim 10 quilòmetres de la zona citrícola.

Article 10. Acta de la inspecció

De totes les actuacions realitzades pels inspectors autoritzats per la conselleria competent en matèria d'agricultura s'alçarà l'acta corresponent, d'acord amb l'article 51 de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal.

Article 11. Deure de col·laboració i comunicació de l'aplicació del Pla al sector

Tots els titulars de les dependències a què es fa referència en l'article 2 facilitaran la tasca dels inspectors autoritzats per la conselleria competent en matèria d'agricultura, i els permetran l'accés lliure als seus camps o magatzems, com també la col·locació de paranys i la presa de mostres en estos. Així mateix, proporcionaran tota la informació que se'ls sol·licite.

La conselleria competent en matèria d'agricultura elaborarà semestralment una memòria de l'aplicació del Pla. Esta memòria podrà ser consultada pel públic en general i es comunicarà als representants del sector.

Article 12. Règim sancionador

Les infraccions a este decret, així com la seua responsabilitat, seran classificades i sancionades d'acord amb les disposicions respecte d'això de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Queda derogat el Decret 120/2004, de 16 de juliol, del Consell de la Generalitat, pel qual s'estableix el Pla de Vigilància Fitosanitària Citrícola de la Comunitat Valenciana.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta el conseller competent en matèria d'agricultura a prendre les mesures necessàries destinades a desenvolupar i potenciar el Pla de Vigilància Fitosanitària per als cítrics de la Comunitat Valenciana, així com per a actualitzar l'annex.

Segona

Este decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 15 de juliol de 2005

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

El conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació,

Mapa web