ORDE 60/2012, de 25 de setembre, de la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació, per la qual s'establix per a la Comunitat Valenciana el currículum del cicle formatiu de grau superior corresponent al títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Web.



Publicado en:  DOGV núm. 6878 de 08.10.2012
Número identificador:   2012/9149
Referencia Base Datos:  009221/2012
 
  • Análisis documental

    Origen disposición: Conselleria Educació, Formació i Ocupació
    Grupo Temático: Legislación
    Materias: Educació
    Descriptores:
      Temáticos: ensenyament professional, programa d'ensenyament, planificació educativa, legislació escolar, xarxa de transmissió de dades, informàtica


  • ORDE 60/2012, de 25 de setembre, de la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació, per la qual s'establix per a la Comunitat Valenciana el currículum del cicle formatiu de grau superior corresponent al títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Web. [2012/9149]

    ÍNDEX



    Preàmbul

    Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

    Article 2. Currículum

    Article 3. Organització i distribució horària

    Article 4. Mòduls professionals: Formació en Centres de Treball i Projecte de Desenrotllament d'Aplicacions Web

    Article 5. Espais i equipament

    Article 6. Professorat

    Article 7. Docència en anglés

    Article 8. Autonomia dels centres

    Article 9. Requisits dels centres per a impartir estes ensenyances



    Article 10. Avaluació, promoció i acreditació

    Article 11. Adaptació als distints tipus i destinataris de l'oferta educativa

    Disposició addicional primera. Calendari d'implantació

    Disposició addicional segona. Incidència en les dotacions de gasto



    Disposició final primera. Habilitació reglamentària

    Disposició final segona. Entrada en vigor

    Annex I. Mòduls professionals

    Annex II. Seqüenciació i distribució horària setmanal dels mòduls professionals

    Annex III. Professorat

    Annex IV. Currículum mòduls professionals: Anglés Tècnic I-S i II-S

    Annex V. Espais mínims

    Annex VI. Titulacions acadèmiques requerides per a la impartició dels mòduls professionals que formen el cicle formatiu en centres de titularitat privada o d'altres administracions diferents de l'educativa







    PREÀMBUL



    La Llei Orgànica 1/2006, de 10 d'abril, de reforma de la Llei Orgànica 5/1982, d'1 de juliol, d'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, en l'article 53 establix que és competència exclusiva de la Generalitat la regulació i l'administració de l'ensenyança en tota la seua extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats, en l'àmbit de les seues competències, sense perjuí del que disposen l'article vint-i-set de la Constitució i les lleis orgàniques que, conforme a l'apartat u del seu article huitanta-u, la despleguen.

    Una vegada aprovat i publicat en el Boletín Oficial del Estado el Reial Decret 686/2010, de 20 de maig, pel qual s'establix el títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Web i es fixen les seues ensenyances mínimes, els continguts bàsics de les quals representen el 55% de la duració total del currículum d'este cicle formatiu, establida en dos mil hores, en virtut del que disposen l'article 10.1 de la Llei Orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les Qualificacions i de la Formació Professional, els articles 6.2 i 39.6 de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, i el capítol I del Reial Decret 1147/2011, de 29 de juliol, pel qual s'establix l'ordenació de la Formació Professional del sistema educatiu, i segons el que es fixa en l'article 10.2 de la Llei Orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les Qualificacions i de la Formació Professional, en els articles 6.3 i 39.4 de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, i en els articles 8.2 i 8.3 del Reial Decret 1147/2011, de 29 de juliol, pel qual s'establix l'ordenació de la formació professional del sistema educatiu, és procedent, tenint en compte els aspectes definits en la normativa anteriorment mencionada, establir el currículum complet d'estes noves ensenyances de Formació Professional Inicial vinculades al títol mencionat en l'àmbit d'esta comunitat autònoma, ampliant i contextualitzant els continguts dels mòduls professionals i respectant el perfil professional d'aquell.



    En la definició d'este currículum s'han tingut en compte les característiques educatives, així com les socioproductives i laborals, de la Comunitat Valenciana a fi de donar resposta a les necessitats generals de qualificació dels recursos humans per a la incorporació a l'estructura productiva de la Comunitat Valenciana, sense cap perjuí a la mobilitat de l'alumnat.

    S'ha prestat especial atenció a les àrees prioritàries definides per la disposició addicional tercera de la Llei Orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les Qualificacions i de la Formació Professional, per mitjà de la definició de continguts de prevenció de riscos laborals, que permeten que tot l'alumnat puga obtindre el certificat de Tècnic en Prevenció de Riscos Laborals, nivell bàsic, expedit d'acord amb el que disposa el Reial Decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s'aprova el Reglament dels Servicis de Prevenció, i incorporant en el currículum formació en la llengua anglesa per a facilitar la mobilitat professional a qualsevol país europeu.

    Este currículum requerix una concreció posterior en les programacions que l'equip docent ha d'elaborar, les quals han d'incorporar el disseny d'activitats d'aprenentatge i el desplegament d'actuacions flexibles que, en el marc de la normativa que regula l'organització dels centres, possibiliten adequacions particulars del currículum en cada centre docent d'acord amb els recursos disponibles, sense que en cap cas supose la supressió d'objectius que afecten la competència general del títol.

    En virtut del que s'ha exposat, i segons el que es fixa en l'article 8.2 del Reial Decret 1147/2011, de 29 de juliol, pel qual s'establix l'ordenació de la formació professional del sistema educatiu, vista la proposta de la Direcció General de Formació i Qualificació Professional de 10 de setembre de 2012, amb un informe previ del Consell Valencià de la Formació Professional i conforme al Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, en exercici de les atribucions que em conferixen l'article 28.e de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, modificada per la Llei 12/2007, de 20 de març, de la Generalitat, i el Decret 98/2011, de 26 d'agost, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació,





    ORDENE



    Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

    1. La present orde té com a objecte establir el currículum del cicle formatiu de grau superior vinculat al títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Web, tenint en compte les característiques socioproductives, laborals i educatives de la Comunitat Valenciana. A este efecte, la identificació del títol, el perfil professional expressat per la competència general, les competències professionals, personals i socials i la relació de qualificacions i, si és el cas, les unitats de competència del Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, així com l'entorn professional i la prospectiva del títol en el sector o sectors, són els que es definixen en el títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Web determinat en el Reial Decret 686/2010, de 20 de maig, pel qual s'establix el dit títol i les seues ensenyances mínimes.



    2. El que disposa esta orde serà aplicable als centres docents que desenrotllen les ensenyances del cicle formatiu de grau superior en Desenrotllament d'Aplicacions Web ubicats en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.



    Article 2. Currículum

    1. La duració total del currículum d'este cicle formatiu, incloent-hi tant la càrrega lectiva dels seus mòduls professionals com la càrrega lectiva reservada per a la docència en anglés, és de 2.000 hores.

    2. Els seus objectius generals, els mòduls professionals i els objectius dels dits mòduls professionals, expressats en termes de resultats d'aprenentatge i els seus criteris d'avaluació, així com les orientacions pedagògiques, són els que s'establixen en el Reial Decret 686/2010, de 20 de maig.

    3. Els continguts i la càrrega lectiva completa d'estos mòduls professionals s'establixen en l'annex I de la present orde.



    Article 3. Organització i distribució horària

    La impartició dels mòduls professionals d'este cicle formatiu, quan s'oferisca en règim presencial ordinari, s'organitzarà en dos cursos acadèmics. La seqüenciació en cada curs acadèmic, la seua càrrega lectiva completa i la distribució horària setmanal es concreten en l'annex II de la present orde.



    Article 4. Mòduls professionals: Formació en Centres de Treball i Projecte de Desenrotllament d'Aplicacions Web

    El mòdul professional de Formació en Centres de Treball es realitzarà, amb caràcter general, en el tercer trimestre del segon curs.

    El mòdul professional de Projecte de Desenrotllament d'Aplicacions Web consistirà en la realització individual d'un projecte de caràcter integrador i complementari de la resta dels mòduls que componen el cicle formatiu, que es presentarà i es defendrà davant d'un tribunal format per professorat de l'equip docent del cicle formatiu. Es desenrotllarà, amb caràcter general, durant l'últim trimestre del segon curs, i podrà coincidir amb la realització del mòdul professional de Formació en Centres de Treball. El desplegament i el seguiment d'este mòdul haurà de compaginar la tutoria individual i col·lectiva, i la seua avaluació, per ser de caràcter integrador i complementari de la resta dels mòduls que componen el cicle formatiu, quedarà condicionada a l'avaluació positiva d'estos.



    Article 5. Espais i equipament

    Els espais mínims que han de tindre els centres educatius per a permetre el desplegament de les ensenyances d'este cicle formatiu, complint la normativa sobre prevenció de riscos laborals, així com la normativa sobre seguretat i salut en el lloc de treball, són els que s'establixen en l'annex V d'esta orde.

    Els espais formatius establits poden ser ocupats per diferents grups d'alumnat que cursen el mateix o altres cicles formatius o etapes educatives, i no necessàriament han de diferenciar-se per mitjà de tancaments.

    L'equipament, a més de ser el necessari i suficient per a garantir l'adquisició dels resultats d'aprenentatge i la qualitat de l'ensenyança a l'alumnat segons el sistema de qualitat adoptat, haurà de complir les condicions següents:

    a) Els equips, màquines, etc. han de disposar de la instal·lació necessària per al seu funcionament correcte i han de complir les normes de seguretat i prevenció de riscos i totes les altres que els siguen aplicables.

    b) La seua quantitat i característiques hauran d'estar en funció del nombre d'alumnes i permetre l'adquisició dels resultats d'aprenentatge, tenint en compte els criteris d'avaluació i els continguts que s'inclouen en cada un dels mòduls professionals que s'impartisquen en els espais referits.



    Article 6. Professorat

    1. Els aspectes referents a les especialitats del professorat amb atribució docent en els mòduls professionals del cicle formatiu de Desenrotllament d'Aplicacions Web indicats en el punt 2 de l'article 2 de la present orde, segons el que preveu la normativa estatal de caràcter bàsic, són els establits actualment en l'annex III.A del Reial Decret 686/2010, de 20 de maig, i en l'annex III de la present orde es determinen les especialitats i, si és el cas, els requisits de formació inicial del professorat amb atribució docent en els mòduls professionals d'Anglés Tècnic inclosos en l'article 7.

    2. A fi de garantir la qualitat d'estes ensenyances, el professorat dels centres docents no pertanyents a l'Administració educativa ubicats en l'àmbit territorial de la Comunitat, per a poder impartir els mòduls professionals que formen el cicle formatiu, hauran de posseir la corresponent titulació acadèmica, que es concreta en l'annex VI de la present orde, i, a més, acreditar la formació pedagògica i didàctica a què fa referència l'article 100.2 de la LOE. La titulació acadèmica universitària requerida s'adaptarà a la seua equivalència de grau/màster universitari.



    Article 7. Docència en anglés

    A fi que l'alumnat conega la llengua anglesa, en els vessants oral i escrit, per a resoldre situacions que impliquen la producció i la comprensió de textos relacionats amb la professió, conéixer els avanços d'altres països, fer propostes d'innovació en el seu àmbit professional i facilitar la seua mobilitat a qualsevol país europeu, el currículum d'este cicle formatiu incorpora la llengua anglesa de manera integrada en dos mòduls professionals dels que componen la totalitat del cicle formatiu.



    1. Estos mòduls seran impartits de manera voluntària pel professorat que hi tinga atribució docent i que, a més, posseïsca l'habilitació lingüística en anglés d'acord amb la normativa aplicable a la Comunitat Valenciana.

    - A fi de garantir que l'ensenyança bilingüe s'impartisca en els dos cursos acadèmics del cicle formatiu de manera continuada, es triaran mòduls professionals d'ambdós cursos.

    - Els mòduls susceptibles de ser impartits en llengua anglesa són els relacionats amb les unitats de competència incloses en el títol.



    - Com a conseqüència de la major complexitat que suposa la transmissió i la recepció d'ensenyances en una llengua diferent de la materna, els mòduls professionals impartits en llengua anglesa incrementaran la seua càrrega horària lectiva en tres hores setmanals per al mòdul que s'impartisca en el primer curs i en dos hores per al que es faça durant el segon curs. A més, el professorat que impartisca estos mòduls professionals tindrà assignades en el seu horari individual tres hores setmanals de les complementàries al servici del centre per a preparar-los.



    2. Si no es complixen les condicions indicades anteriorment, amb caràcter excepcional i de manera transitòria els centres autoritzats per a impartir el cicle formatiu, en el marc general del seu projecte educatiu, concretaran i desenrotllaran el currículum del cicle formatiu incloent un mòdul d'Anglés Tècnic en cada curs acadèmic, la llengua vehicular del qual serà l'anglés, amb una càrrega horària de tres hores setmanals en el primer curs i de dos hores setmanals en el segon curs. El currículum d'estos mòduls d'Anglés Tècnic es concreta en l'annex IV.





    Article 8. Autonomia dels centres

    Els centres educatius disposaran, d'acord amb la legislació aplicable en cada cas, de la necessària autonomia pedagògica, d'organització i de gestió econòmica per al desenrotllament de les ensenyances i la seua adaptació a les característiques concretes de l'entorn socioeconòmic, cultural i professional.

    En el marc general del projecte educatiu i segons les característiques del seu entorn productiu, els centres autoritzats per a impartir el cicle formatiu concretaran i desenrotllaran el currículum per mitjà de l'elaboració del projecte curricular del cicle formatiu i de les programacions didàctiques de cada un dels seus mòduls professionals, en els termes establits en esta orde, potenciant o creant la cultura de prevenció de riscos laborals en els espais on s'impartisquen els diferents mòduls professionals, així com una cultura de respecte ambiental, treball de qualitat realitzat d'acord amb les normes de qualitat, creativitat, innovació i igualtat de gèneres.

    La conselleria amb competències en estes ensenyances de Formació Professional afavorirà l'elaboració de projectes d'innovació, així com de models de programació docent i de materials didàctics, que faciliten al professorat el desplegament del currículum.

    Els centres, en l'exercici de la seua autonomia, podran adoptar experimentacions, plans de treball, formes d'organització o ampliació de l'horari escolar en els termes que establisca la conselleria amb competències en estes ensenyances de Formació Professional, sense que, en cap cas, s'imposen aportacions a l'alumnat ni exigències a la conselleria.



    Article 9. Requisits dels centres per a impartir estes ensenyances

    Tots els centres de titularitat pública o privada ubicats en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana que oferisquen ensenyances conduents a l'obtenció del títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Web s'ajustaran al que establixen la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, i les normes que la despleguen, i, en tot cas, hauran de complir els requisits que s'establixen en l'article 46 del Reial Decret 1147/2011, de 29 de juliol, a més del que establix el Reial Decret 686/2010, de 20 de maig, i les normes que el despleguen.





    Article 10. Avaluació, promoció i acreditació

    Per a l'avaluació, la promoció i l'acreditació de la formació establida en esta orde, caldrà ajustar-se a les normes que expressament dicte la conselleria amb competències en estes ensenyances de Formació Professional.



    Article 11. Adaptació als diferents tipus i destinataris de l'oferta educativa

    La conselleria amb competències en estes ensenyances de Formació Professional podrà realitzar ofertes formatives d'este cicle formatiu adaptades a les necessitats específiques de col·lectius desfavorits o amb risc d'exclusió social i adequar les ensenyances del cicle a les característiques dels diferents tipus d'oferta educativa a fi d'adaptar-se a les característiques dels destinataris.





    DISPOSICIONS ADDICIONALS



    Primera. Calendari d'implantació

    La implantació del currículum objecte de regulació de la present orde tindrà lloc en el curs escolar 2011-2012 per a les ensenyances corresponents al curs primer i en el curs escolar 2012-2013 per a les del segon curs.



    Segona. Incidència en les dotacions de gasto

    La implementació i el posterior desplegament d'esta orde no podran tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de gasto assignats a la conselleria competent en estes ensenyances de Formació Professional, i en tot cas hauran de ser atesos amb els mitjans personals i materials de la dita conselleria.





    DISPOSICIONS FINALS



    Primera. Habilitació reglamentària

    S'autoritzen, en l'àmbit de les seues competències, els òrgans superiors i centres directius de la conselleria competent en matèria d'educació perquè adopten les mesures i dicten les instruccions necessàries per a l'aplicació del que disposa esta orde.



    Segona. Entrada en vigor

    Esta orde entrarà en vigor l'endemà de ser publicada en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana. No obstant això, els seus efectes es consideraran referits a l'inici dels processos d'escolarització del curs 2011-2012.



    València, 25 de setembre de 2012



    La consellera d'Educació, Formació i Ocupació,

    MARÍA JOSÉ CATALÁ VERDET





    ANNEX I



    Mòduls professionals



    Mòdul professional: Llenguatges de Marques i Sistemes de Gestió d'Informació

    Codi: 0373

    Duració: 96 hores



    Continguts:

    Reconeixement de les característiques dels llenguatges de marques:

    - Concepte de llenguatge de marques.

    - Avantatges. Necessitat d'ús.

    - Característiques comunes.

    - Identificació d'àmbits d'aplicació.

    - Classificació.

    - XML: estructura i sintaxi.

    - Etiquetes.

    - Ferramentes d'edició.

    - Elaboració de documents XML ben formats.

    - Utilització d'espais de noms en XML.



    Utilització de llenguatges de marques en entorns web:

    - HTML: estructura d'una pàgina web.

    - Identificació d'etiquetes i atributs d'HTML.

    - XHTML: diferències sintàctiques i estructurals amb HTML.

    - Avantatges d'XHTML sobre HTML.

    - Versions d'HTML i d'XHTML.

    - Conversió d'HTML a XHTML.

    - Ferramentes de disseny web.

    - Transmissió d'informació per mitjà de llenguatges de marques.

    - Fulls d'estil.

    - Aspectes bàsics, propietats, CSS dinàmic.



    Aplicació dels llenguatges de marques a la sindicació de continguts:

    - Característiques de la sindicació de continguts.

    - Avantatges.

    - Àmbits d'aplicació.

    - Estructura dels canals de continguts.

    - Funcionalitat i accés.

    - Tecnologies de creació de canals de continguts: canals: RSS, ATOM, etc.

    - Validació.

    - Utilització de ferramentes.

    - directoris de canals de continguts.

    - Agregació.



    Definició d'esquemes i vocabularis en XML:

    - Definició de l'estructura i la sintaxi de documents XML.

    - XML: estructura i sintaxi.

    - Etiquetes.

    - Ferramentes d'edició.

    - Elaboració de documents XML favorits i ben formats.

    - Utilització d'espais de noms en XML.

    - Definició, referenciació i prefixos.

    - Avantatges d'utilització d'espais de noms.

    - Etiquetes, instruccions de processament, referència a entitats, declaració de tipus de document.

    - Utilització de mètodes de definició de documents XML.

    - Creació de descripcions.

    - Associació de descriptors amb documents XML.

    - Validació.

    - Ferramentes de creació i validació.

    - Extensibilitat dels esquemes. Tipus derivats. Esquemes múltiples documents.

    - Documentació d'especificacions.



    Conversió i adaptació de documents XML:

    - Transformació de documents XML. Justificació.

    - Tècniques de transformació de documents XML.

    - Format de documents: XSLT, XPATH.

    - Enllaç de documents: XLINK.

    - Formats d'eixida.

    - Àmbits d'aplicació.

    - Descripció de l'estructura i de la sintaxi.

    - Utilització de plantilles.

    - Beneficis de l'ús de plantilles.

    - Format de plantilles.

    - Utilització de ferramentes de processament.

    - Ús de plantilles en el context actual.

    - Verificació del resultat.

    - Depuració.

    - Elaboració de documentació.



    Emmagatzemament d'informació:

    - Utilització d'XML per a l'emmagatzemament d'informació.

    - Mètodes d'emmagatzemament d'informació.

    - Àmbits d'aplicació.

    - Avantatges i inconvenients.

    - Sistemes d'emmagatzemament d'informació.

    - Inserció i extracció d'informació en XML.

    - Tècniques de cerca d'informació en documents XML.

    - Manipulació d'informació en format XML.

    - Llenguatges de consulta i manipulació.

    - Emmagatzemament XML natiu.

    - Ferramentes de tractament i emmagatzemament d'informació en format XML.



    Sistemes de gestió empresarial:

    - Aplicacions de gestió empresarial. Característiques.

    - Instal·lació.

    - Identificació de fluxos d'informació.

    - Adaptació i configuració.

    - Integració de mòduls.

    - Elaboració d'informes.

    - Planificació de la seguretat.

    - Implantació i verificació de la seguretat.

    - Integració amb aplicacions ofimàtiques.

    - Exportació d'informació.

    - Elaboració de documentació d'exportació.

    - Resolució d'incidències.





    Mòdul professional: Sistemes Informàtics

    Codi: 0483

    Duració: 160 hores



    Continguts:

    Explotació de sistemes microinformàtics:

    - Arquitectura d'ordinadors.

    - Introducció als sistemes microinformàtics.

    - Components d'un sistema informàtic. Maquinari. Programari.

    - Representació de la informació.

    - Maquinari d'un ordinador. Components físics.

    - Perifèrics. Adaptadors per a la connexió de dispositius.

    - Procés de posada en marxa. Revisió i diagnòstic. Resolució d'avaries.

    - Ferramentes de monitorització.

    - Normes de seguretat i prevenció de riscos laborals.

    - Sistemes de comunicació.

    - Introducció a les xarxes i sistemes de comunicacions.

    - Característiques de les xarxes. Avantatges i inconvenients.

    - Tipus de xarxes. Topologies de xarxa.

    - Mapa físic i lògic d'una xarxa local.

    - Components físics d'una xarxa informàtica.

    - Tipus de cablejat. Connectors.

    - Mitjans de transmissió sense cable. Dispositius d'interconnexió.



    Instal·lació de sistemes operatius:

    - Estructura d'un sistema informàtic.

    - Sistemes operatius. Característiques. Arquitectura.

    - Funcions d'un sistema operatiu.

    - Tipus de sistemes operatius. Classificació.

    - Gestors d'arrancada.

    - Màquines virtuals.

    - Consideracions prèvies a la instal·lació de sistemes operatius lliures i propietaris.

    - Llicències i tipus de llicències.

    - Instal·lació de sistemes operatius. Requisits, versions i llicències.

    - Tipus d'aplicacions.

    - Instal·lació/desinstal·lació d'aplicacions. Requisits, versions i llicències.

    - Actualització de sistemes operatius i aplicacions.

    - Fitxers d'inici de sistemes operatius.

    - Controladors de dispositius.

    - Documentació dels processos d'instal·lació.

    Gestió de la informació:

    - Sistemes de fitxers.

    - Gestió de sistemes d'arxius per mitjà d'ordes i entorns gràfics.



    - Estructura de directoris de sistemes operatius lliures i propietaris.

    - Cerca d'informació del sistema per mitjà d'ordes i ferramentes gràfiques.

    - Identificació del programari instal·lat per mitjà d'ordes i ferramentes gràfiques.

    - Gestió de la informació del sistema.

    - Muntatge i desmuntatge de dispositius en sistemes operatius.

    - Ferramentes d'administració de discos. Particions i volums. Desfragmentació i revisió.

    - Sistema d'emmagatzematge RAID. Tolerància a fallades.

    - Muntar volums en carpetes.

    - Tasques automàtiques.



    Configuració de sistemes operatius:

    - Configuració d'usuaris i grups locals.

    - Usuaris i grups predeterminats.

    - Seguretat de comptes d'usuari.

    - Seguretat de contrasenyes.

    - Configuració de perfils locals d'usuari.

    - Accés a recursos. Permisos locals.

    - Directrius.

    - Servicis i processos.

    - Ordes de sistemes lliures i propietaris.

    - Ferramentes de monitorització del sistema.

    - Manteniment i optimització del sistema.



    Connexió de sistemes en xarxa:

    - Arquitectures de xarxa. Arquitectura TCP/IP.

    - Protocols TCP/IP.

    - Configuració del protocol TCP/IP en un client de xarxa. Adreces IP. Màscares de subxarxa. IPv4. IPv6. Configuració estàtica. Configuració dinàmica automàtica.

    - Fitxers de configuració de xarxa.

    - Configuració de la resolució de noms.

    - Taules d'encaminaments.

    - Gestió de ports.

    - Verificació del funcionament d'una xarxa per mitjà de l'ús d'ordes.

    - Resolució de problemes de connectivitat en sistemes operatius en xarxa.

    - Ordes utilitzades en sistemes operatius lliures i propietaris.



    - Monitorització de xarxes.

    - Protocols TCP/IP.

    - Instal·lació i configuració dels adaptadors de xarxa en sistemes operatius lliures i propietaris.

    - Interconnexió de xarxes: adaptadors de xarxa i dispositius d'interconnexió.

    - Xarxes cablejades. Tipus i característiques. Adaptadors de xarxa. Commutadors, encaminadors, entre altres.

    - Xarxes sense fil. Tipus i característiques. Adaptadors. Dispositius d'interconnexió.

    - Seguretat bàsica en xarxes cablejades i sense fil.

    - Seguretat en la comunicació de xarxes sense fil, WEP, WPA, WPA2-PSK WPA-PSK, entre altres.

    - Accés a xarxes WAN. Tecnologies.

    - Seguretat de comunicacions. Protocols segurs. Xifratge. Encriptació.



    Gestió de recursos en una xarxa:

    - Diferències entre permisos i drets. Permisos de xarxa. Permisos locals. Herència. Permisos efectius. Llistes de control d'accés.

    - Drets d'usuaris. Directrius de seguretat. Objectes de directriu. Àmbit de les directrius. Plantilles.

    - Requisits de seguretat del sistema i de les dades.

    - Seguretat d'usuaris i d'equips.

    - Servidors de fitxers.

    - Servidors d'impressió.

    - Servidors d'aplicacions.

    - Tècniques de connexió remota.

    - Ferramentes de xifratge.

    - Ferramentes d'anàlisi i administració.

    - Tallafocs.

    - Sistemes de detecció d'intrusió.



    Explotació d'aplicacions informàtiques de propòsit general:

    - Tipus de programari

    - Requisits de les aplicacions.

    - Ferramentes ofimàtiques.

    - Ferramentes d'Internet: xarxes socials, blogs, fotologs, wikis, entre altres. Servicis de transferència de fitxers. Buscadors.

    - Correu i missatgeria electrònica.

    - Utilitats de propòsit general: antivirus, recuperació de dades, manteniment del sistema, entre altres.

    - Aplicacions de propòsit específic: CAD, ERP, frameworks o entorns de desenrotllament, entre altres.

    - Cerca de documentació tècnica en Internet.





    Mòdul professional: Bases de Dades

    Codi: 0484

    Duració: 160 hores



    Continguts:

    Emmagatzematge de la informació:

    - Fitxers (plans, indexats, accés directe, entre altres).

    - Bases de dades. Conceptes, usos i tipus segons el model de dades, la ubicació de la informació.

    - Sistemes gestors de base de dades: funcions, components i tipus.



    - Sistemes gestors de bases de dades comercials i lliures.

    - Bases de dades centralitzades i bases de dades distribuïdes. Fragmentació.

    - LOPD. Principis de la protecció de dades. Drets de les persones. Fitxers de titularitat pública i privada. Agència Espanyola de Protecció de Dades. Infraccions i sancions.



    Bases de dades relacionals:

    - Model de dades.

    - Terminologia del model relacional. Relacions, atributs, tuples.



    - Característiques d'una relació.

    - Tipus de dades.

    - Jocs de caràcters. Criteris de comparació i ordenació.

    - Estructura del model relacional: claus primàries, alienes.

    - Restriccions d'integritat: integritat referencial.

    - Claus primàries.

    - Índexs. Característiques. Valors no duplicats.

    - El valor NULL. Operar amb el valor NULL.

    - Claus alienes.

    - Vistes.

    - Usuaris. Rols. Privilegis. Objectes.

    - Llenguatge de descripció de dades (DDL). Ordes. Clàusules.

    - Llenguatge de control de dades (DCL). Ordes. Clàusules.



    Realització de consultes:

    - Ferramentes gràfiques proporcionades pel sistema gestor per a la realització de consultes.

    - L'orde SELECT.

    - Consultes calculades. Sinònims.

    - Selecció i ordenació de registres.

    - Operadores. Operadors de comparació. Operadors lògics. Precedència.

    - Tractament de valors nuls.

    - Consultes de resum. Funcions d'agregació.

    - Agrupament de registres. Selecció d'agrupaments.

    - Unió, intersecció i diferència de consultes.

    - Composicions internes. Noms qualificats.

    - Composicions externes.

    - Subconsultes. Ubicació de subconsultes. Subconsultes imbricades.

    - Optimització de consultes. Índexs.

    - Vistes: creació, modificació.



    Tractament de dades:

    - Ferramentes gràfiques proporcionades pel sistema gestor per a l'edició de la informació.

    - Inserció de registres. Insercions a partir d'una consulta.

    - Eliminació de registres. Modificació de registres.

    - Eliminacions i modificacions i integritat referencial. Canvis en cascada.

    - Subconsultes i composicions en ordes d'edició.

    - Transaccions. Orde de processament de transaccions.

    - Problemes associats a l'accés simultani a les dades.

    - Bloquejos compartits i exclusius. Polítiques de bloqueig.



    Programació de bases de dades:

    - Introducció. Llenguatge de programació.

    - Paraules reservades.

    - Variables del sistema i variables d'usuari.

    - Comentaris.

    - Funcions.

    - Paquets

    - Estructures de control de flux. Alternatives. Bucles.

    - Ferramentes per a creació de guions; procediments d'execució.



    - Procediments emmagatzemats. Funcions d'usuari.

    - Subrutines. Variables locals i globals.

    - Esdeveniments i disparadors.

    - Excepcions. Tipus: predefinides, definides per l'usuari. Tractament d'excepcions.

    - Cursors. Funcions de tractament de cursors.

    - APIS per a llenguatges externs.



    Interpretació de diagrames entitat/relació:

    - Entitats i relacions. Cardinalitat.

    - Simbologia dels diagrames E/R.

    - Debilitat.

    - El model E/R ampliat. Reflexió. Jerarquia.

    - Pas del diagrama E/R al model relacional.

    - Formes normals.

    - Normalització de models relacionals.

    - Enginyeria inversa.

    - Ferramentes de modelització de dades.



    Ús de bases de dades objecterelacionals:

    - Característiques de les bases de dades objecterelacionals.

    - Tipus de dades objecte; atributs, mètodes, sobrecàrrega, constructors.

    - Definició de tipus d'objecte. Definició de mètodes.

    - Herència.

    - Identificadors; referències.

    - Taules d'objectes i taules amb columnes tipus objecte.

    - Tipus de dades col·lecció.

    - Declaració i inicialització d'objectes.

    - Ús de l'orde SELECT.

    - Navegació a través de referències.

    - Crides a mètodes.

    - Inserció d'objectes.

    - Modificació i eliminació d'objectes.

    - Eliminació de taules i tipus.





    Mòdul professional: Programació

    Codi: 0485

    Duració: 256 hores



    Continguts:

    Identificació dels elements d'un programa informàtic:

    - Estructura i blocs fonamentals.

    - Solucions i projectes.

    - Utilització dels entorns integrats de desenrotllament.

    - Variables.

    - Tipus de dades. Operacions.

    - Literals.

    - Constants.

    - Operadors i expressions.

    - Conversions de tipus.

    - Comentaris.



    Utilització d'objectes:

    - Elements de la programació orientada a objectes.

    - Característiques dels objectes.

    - Estructura dels objectes.

    - Instanciació d'objectes.

    - Utilització de mètodes.

    - Utilització de propietats.

    - Programació de la consola: entrada i eixida d'informació.

    - Codificació de mètodes estàtics.

    - Utilització de mètodes estàtics.

    - Paràmetres i valors retornats.

    - Llibreries d'objectes.

    - Constructors.

    - Destrucció d'objectes i alliberament de memòria.

    - Codificació, edició i compilació de programes simples orientats a objectes.



    Ús d'estructures de control:

    - Estructures de selecció.

    - Estructures de repetició.

    - Estructures de salt.

    - Control d'excepcions.

    - Codificació, edició i compilació de programes amb estructures de control.

    - Prova i depuració.

    - Documentació.



    Desenrotllament de classes:

    - Concepte de classe.

    - Estructura i membres d'una classe.

    - Creació d'atributs.

    - Creació de mètodes.

    - Creació de constructors.

    - Codificació i edició d'objectes de les classes desenrotllades.

    - Encapsulació i visibilitat.

    - Utilització de classes i objectes.

    - Utilització de classes heretades.

    - Codificació i utilització de mètodes estàtics.

    - Concepte i utilització d'interfícies.

    - Empaquetatges de classes. Organització de les classes en paquets.



    Lectura i escriptura d'informació:

    - Programació de la consola: entrada i eixida d'informació.

    - Concepte de flux.

    - Tipus de fluxos. Fluxos de bytes i de caràcters.

    - Fluxos predefinits.

    - Classes relatives a fluxos.

    - Utilització de fluxos.

    - Entrada des de teclat.

    - Eixida a pantalla.

    - Aplicacions de l'emmagatzematge d'informació en fitxers.

    - Fitxers de dades. Registres.

    - Obertura i tancament de fitxers. Modes d'accés.

    - Escriptura i lectura d'informació en fitxers.

    - Emmagatzematge d'objectes en fitxers. Persistència. Serialització.

    - Utilització dels sistemes de fitxers.

    - Creació i eliminació de fitxers i directoris.

    - Creació d'interfícies gràfiques d'usuari utilitzant assistents i ferramentes de l'entorn integrat.

    - Concepte d'esdeveniment.

    - Creació de controladors d'esdeveniments.

    - Generació de programes amb interfícies gràfiques.



    Aplicació de les estructures d'emmagatzematge:

    - Llibreries de classes.

    - Estructures.

    - Creació d'arrays.

    - Inicialització.

    - Arrays multidimensionals.

    - Classes i mètodes genèrics.

    - Cadenes de caràcters. Expressions regulars.

    - Llistes.

    - Col·leccions. Tipus de dades col·lecció.

    - Classes relacionades amb el tractament de documents XML.



    Utilització avançada de classes:

    - Composició de classes.

    - Herència.

    - Superclasses i subclasses.

    - Classes i mètodes abstractes i finals.

    - Sobreescriptura de mètodes.

    - Constructors i herència.

    - Accés a mètodes de la superclasse.

    - Polimorfisme.

    - Codificació, proves, depuració i documentació de programes que implementen jerarquies de classes.



    Manteniment de la persistència dels objectes:

    - Bases de dades orientades a objectes.

    - Característiques de les bases de dades orientades a objectes.

    - Estudi de les bases de dades orientades a objectes en el desenrotllament d'aplicacions.

    - Instal·lació del gestor de bases de dades.

    - Creació de bases de dades.

    - Tipus de dades bàsiques i estructurades.

    - El llenguatge de definició d'objectes.

    - Programació d'aplicacions que emmagatzemen objectes en bases de dades.

    - Mecanismes de consulta.

    - El llenguatge de consultes: sintaxi, expressions, operadors.

    - Recuperació, modificació i eliminació d'informació.

    - Tipus de dades objecte; atributs i mètodes.

    - Herència.

    - Constructors.

    - Tipus de dades col·lecció.



    Gestió de bases de dades relacionals:

    - Mètodes d'accés als sistemes gestors de bases de dades.

    - Establiment de connexions.

    - Recuperació d'informació.

    - Utilització d'assistents.

    - Manipulació de la informació.

    - Actualització de la base de dades.

    - Execució de consultes sobre la base de dades.

    - Desenrotllament d'aplicacions per a la gestió de bases de dades.

    - Transaccions.





    Mòdul professional: Entorns de Desenrotllament

    Codi: 0487

    Duració: 96 hores



    Continguts:

    Desenrotllament de programari:

    - Concepte de programa informàtic.

    - Codi font, codi objecte i codi executable. Màquines virtuals.



    - Tipus de llenguatges de programació.

    - Característiques dels llenguatges més difosos.

    - Fases del desenrotllament d'una aplicació: anàlisi, disseny, codificació, proves, documentació, explotació i manteniment, entre altres.



    - Estructures d'equips de treball per al desenrotllament i la revisió de programes informàtics.

    - Funcions i responsabilitats dels membres.

    - Procés d'obtenció de codi executable a partir del codi font; ferramentes implicades.



    Instal·lació i ús d'entorns de desenrotllament:

    - Concepte i aplicació dels entorns de desenrotllament.

    - Classificació dels entorns de desenrotllament.

    - Funcions d'un entorn de desenrotllament.

    - Ferramentes i assistents.

    - Instal·lació d'un entorn de desenrotllament.

    - Instal·lació i desinstal·lació de mòduls addicionals.

    - Mecanismes d'actualització.

    - Avaluació dels distints entorns de desenrotllament lliures i comercials més usuals.

    - Ús bàsic d'un entorn de desenrotllament: edició de programes. Generació d'executables.

    - Avantatges i inconvenients del desenrotllament d'aplicacions amb entorns de desenrotllament respecte a l'ús de tecnologies tradicionals.



    Disseny i realització de proves:

    - Planificació de proves.

    - Tipus de proves: funcionals, estructurals, regressió…

    - Procediments i casos de prova.

    - Ferramentes de depuració. Punts de ruptura, tipus d'execució, examinadors de variables, entre altres.

    - Validacions.

    - Proves de codi: cobriment, valors límit, classes d'equivalència, entre altres.

    - Factors que determinen la qualitat del programari.

    - Criteris de control de qualitat del desenrotllament de l'aplicació.

    - Proves unitàries; ferramentes.

    - Automatització de proves

    - Documentació de proves.

    - Documentació d'incidències detectades. Descripció del tractament.



    Optimització i documentació:

    - Concepte i objectiu de l'optimització de codi.

    - Optimitzacions locals i globals.

    - Optimitzacions dependents i independents de la màquina.

    - Refacció. Concepte. Limitacions. Patrons de refacció més usuals. Analitzadors de codi; ús i configuració. Refacció i proves. Ferramentes d'ajuda a la refacció.

    - Control de versions. Estructura de les ferramentes de control de versions. Repositori. Ferramentes de control de versions. Clients de control de versions integrats en l'entorn de desenrotllament.

    - Documentació. Ús de comentaris. Alternatives. Documentació de classes. Documentació de constructors i mètodes. Documentació de camps. Ferramentes.



    Elaboració de diagrames de classes:

    - Metodologia de disseny orientada a objectes.

    - Metodologia de disseny orientada a estructura de dades.

    - Classes. Atributs, mètodes i visibilitat.

    - Objectes. Instanciació.

    - Relacions. Herència, composició, agregació.

    - Estandardització amb un llenguatge de modelització: UML (Llenguatge Universal de Modelització) o altres.

    - Diagrames estructurals. Camp d'aplicació.

    - Notació dels diagrames de classes.

    - Notació dels diagrames d'objectes.

    - Ferramentes de disseny de diagrames.

    - Generació de codi a partir de diagrames de classes.

    - Generació de diagrames de classes a partir de codi.



    Elaboració de diagrames de comportament:

    - Tipus. Camp d'aplicació.

    - Notació dels diferents diagrames de comportament UML o altres.

    - Diagrames de casos d'ús. Actors, escenari, relació de comunicació.

    - Diagrames de seqüència. Línia de vida d'un objecte, activació, enviament de missatges.

    - Diagrames de col·laboració. Objectes, missatges.

    - Diagrames d'activitats. Activitats, transicions, decisions i combinacions.

    - Diagrames d'estat. Estats, esdeveniments, senyals, transicions.





    Mòdul professional: Desenrotllament Web en Entorn Client

    Codi: 0612

    Duració: 140 hores

    Continguts:

    Selecció d'arquitectures i ferramentes de programació:

    - Models de programació en entorns client/servidor.

    - Mecanismes d'execució de codi en un navegador web.

    - Capacitats i limitacions d'execució.

    - Compatibilitat amb navegadors web.

    - Característiques dels llenguatges script.

    - Llenguatges de programació en entorn client.

    - Tecnologies i llenguatges associats.

    - Integració del codi amb les etiquetes en documents HTML.

    - Ferramentes de programació.

    - Navegadors. Tipus i característiques.

    - Especificacions oficials (DOM, CSS, XHTML, EcmaScript, entre altres).



    Maneig de la sintaxi del llenguatge:

    - Etiquetes i ubicació del codi.

    - Variables. Tipus i àmbit.

    - Tipus de dades.

    - Conversions entre tipus de dades.

    - Literals.

    - Assignacions.

    - Operadors. Precedència dels operadors.

    - Expressions.

    - Comentaris al codi.

    - Ordes.

    - Blocs de codi.

    - Decisions.

    - Bucles.

    - Arquitectura client/servidor.

    - Estructures de control de flux.

    - Convencions de format i codificació.

    - Ferramentes de depuració d'errors.



    Utilització dels objectes predefinits del llenguatge:

    - Utilització d'objectes. Objectes natius del llenguatge.

    - Interacció amb el navegador. Objectes predefinits associats.

    - Generació de text i elements HTML des de codi. Manipulació d'elements HTML dinàmicament.

    - Gestió i creació de macros.

    - Marcs imbricats.

    - Execució de codi entre macros.

    - Aplicacions pràctiques dels marcs.

    - Gestió de l'aparença de la finestra.

    - Creació de finestres noves. Comunicació entre finestres.



    Programació amb arrays, funcions i objectes definits per l'usuari:

    - Funcions predefinides del llenguatge.

    - Crides a funcions. Definició de funcions.

    - Arrays.

    - Inicialització d'arrays.

    - Recorregut d'arrays.

    - Creació d'objectes.

    - Definició de mètodes i propietats.



    Interacció amb l'usuari: esdeveniments i formularis:

    - Model de gestió d'esdeveniments.

    - Model d'esdeveniments estàndard.

    - Controladors d'esdeveniments.

    - Utilització de formularis des de codi.

    - Accés als membres del formulari.

    - Modificació d'aparença i comportament.

    - Validació i enviament de formularis.

    - Expressions regulars.

    - Utilització de galetes.

    - Escriptura i lectura de galetes.

    - Ús de frameworks. Desenrotllament ràpid d'aplicacions.



    Utilització del model d'objectes del document (DOM):

    - El model d'objectes del document (DOM).

    - Objectes del model. Propietats i mètodes dels objectes.

    - Representació de la pàgina web com una estructura en arbre.

    - Accés al document des de codi.

    - Creació i modificació d'elements.

    - El model d'esdeveniments.

    - Programació d'esdeveniments.

    - Diferències en les implementacions del model.

    - Desenrotllament d'aplicacions multiclient.



    Utilització de mecanismes de comunicació asíncrona:

    - Mecanismes de comunicació asíncrona.

    - Objectes, propietats i mètodes relacionats.

    - Recuperació remota d'informació.

    - Programació d'aplicacions amb comunicació asíncrona.

    - Modificació dinàmica del document utilitzant comunicació asíncrona.

    - Formats per a l'enviament i la recepció d'informació.

    - Llibreries d'actualització dinàmica.

    - Avantatges i inconvenients de l'ús de la comunicació asíncrona.





    Mòdul professional: Desenrotllament Web en Entorn Servidor

    Codi: 0613

    Duració: 160 hores



    Continguts:

    Selecció d'arquitectures i ferramentes de programació:

    - Models de programació en entorns client/servidor.

    - Mecanismes d'execució de codi en un servidor web.

    - Generació dinàmica de pàgines web.

    - Llenguatges de programació en entorn servidor.

    - Integració amb els llenguatges de marques.

    - Tecnologies associades.

    - Integració amb els servidors web i funcionalitats dels servidors d'aplicacions.

    - Ferramentes de programació.

    - Editors i compiladors.

    - Protocol HTTP.



    Inserció de codi en pàgines web:

    - Llenguatges imbricats en HTML.

    - Tecnologies associades: PHP, ASP, JSP, miniaplicacions de servidor, entre altres.

    - Contenidors de miniaplicacions de servidor.

    - Obtenció del llenguatge de marques per a mostrar en el client.

    - Etiquetes per a inserció de codi.

    - Blocs de codi.

    - Directrius.

    - Tipus de dades. Conversions entre tipus de dades.

    - Variables.

    - Àmbit i utilització de les variables.

    - Ús de directives.



    Programació basada en llenguatges de marques amb codi imbricat:



    - Preses de decisió.

    - Bucles.

    - Comentaris de client i de servidor.

    - Estructures de control de flux.

    - Tipus de dades compostos.

    - Creació i manipulació d'arrays.

    - Convencions de format i codificació.

    - Funcions.

    - Pas de paràmetres. Devolució de valors.

    - Recuperació i utilització d'informació provinent del client web.



    - Interacció amb l'usuari: formularis.

    - Processament de la informació introduïda en un formulari.



    Desenrotllament d'aplicacions web utilitzant codi imbricat:

    - Manteniment de l'estat.

    - Sessions.

    - Galetes.

    - Seguretat: usuaris, perfils, rols.

    - Ferramentes de programació.

    - Autenticació d'usuaris.

    - Proves i depuració.

    - Realització d'adaptacions a aplicacions web existents.



    Generació dinàmica de pàgines web:

    - Arquitectures multicapa.

    - Mecanismes de separació de la lògica de negoci.

    - Tecnologies associades.

    - Controls de servidor.

    - Manteniment de l'estat dels controls.

    - Mecanismes de generació dinàmica de la interfície web.



    Utilització de tècniques d'accés a dades:

    - Utilització de bases de dades relacionals.

    - Establiment de connexions.

    - Recuperació i edició d'informació.

    - Utilització de conjunts de resultats.

    - Visualització de la informació en pàgines web.

    - Mecanismes d'edició de la informació en un client web.

    - Execució d'ordes SQL.

    - Transaccions.

    - Utilització d'altres orígens de dades.

    - Magatzems d'informació heterogenis.



    Programació de servicis web:

    - Arquitectures de programació orientades a servicis.

    - Mecanismes i protocols implicats.

    - SOAP.

    - Generació d'un servici web.

    - Descripció del servici.

    - Interfície d'un servici web.

    - Consum d'un servici web.



    Generació dinàmica de pàgines web interactives:

    - Processament en el servidor i en el client.

    - Llibreries i tecnologies relacionades.

    - Generació dinàmica de pàgines interactives.

    - Controls amb verificació d'informació en el client.

    - Obtenció remota d'informació.

    - Modificació de l'estructura de la pàgina web.



    Desenrotllament de remescles (mashup):

    - Reutilització de codi i informació.

    - Interfícies de programació d'aplicacions disponibles.

    - Utilització d'informació provinent de repositoris.

    - Creació de repositoris a mida.

    - Incorporació de funcionalitats específiques.

    - Utilització d'API de tercers (Amazon, eBay, Flickr, Google, Yahoo o YouTube, entre altres).





    Mòdul professional: Desplegament d'Aplicacions Web

    Codi: 0614

    Duració: 80 hores



    Continguts:

    Implantació d'arquitectures web:

    - Aspectes generals d'arquitectures web.

    - Escalabilitat, portabilitat, componentització, patrons de disseny, entre altres.

    - Arquitectures web. Models.

    - Plataformes web lliures i propietàries.

    - Servidors web i d'aplicacions. Instal·lació i configuració bàsica.



    - Tipus, model de programari lliure i programari propietari.

    - Instal·lació de servidors web de programari lliure i programari propietari.

    - Estructura i recursos que componen una aplicació web. Descriptor de desplegament.



    Administració de servidors web:

    - Característiques generals d'un servidor web.

    - Protocol HTTP.

    - Tipus MIME.

    - Configuració avançada del servidor web.

    - Fitxers de configuració i/o ferramentes de configuració.

    - Mòduls: instal·lació, configuració i ús.

    - Amfitrions virtuals. Creació, configuració i utilització.

    - Autenticació i control d'accés.

    - El protocol HTTPS.

    - Configuració segura de servidors http.

    - Certificats. Servidors de certificats.

    - Navegadors web.

    - Paràmetres d'aparença i ús.

    - Desplegament d'aplicacions sobre servidors web.

    - Proves de funcionament de l'aplicació web.



    Administració de servidors d'aplicacions:

    - Configuració i ús dels components web.

    - Tecnologia bàsica de servicis web.

    - Protocols.

    - Llenguatges de descripció de servicis web.

    - Arquitectura i configuració bàsica del servidor d'aplicacions.

    - Administrar aplicacions web.

    - Autenticació d'usuaris. Dominis de seguretat per a l'autenticació.

    - Administració de sessions. Sessions persistents.

    - Arxius de registre d'accés i filtre de sol·licituds.

    - Configurar el servidor d'aplicacions per a cooperar amb servidors web.

    - Desplegament d'aplicacions en el servidor d'aplicacions.

    - Seguretat en el servidor d'aplicacions. Configurar el servidor d'aplicacions amb suport SSL/T.

    - Allotjament compartit del servidor d'aplicacions.



    Instal·lació i administració de servidors de transferència de fitxers:



    - Funcionalitat del servici de transferència de fitxers.

    - Servidors i clients.

    - Configuració del servici de transferència de fitxers. Permisos i quotes.

    - Tipus d'usuaris i accessos al servici.

    - Modes de connexió del client.

    - Tipus de transferència de fitxers.

    - Protocol segur de transferència de fitxers.

    - Utilització de ferramentes gràfiques.

    - Servici de transferència d'arxius des del servidor web.

    - Utilització del servici de transferència de fitxers en mode text.

    - Ordes.

    - Utilització del servici de transferència d'arxius des del navegador.

    - Utilització del servici de transferència d'arxius en el procés de desplegament de l'aplicació web.



    Servicis de xarxa implicats en el desplegament d'una aplicació web:

    - Sistemes de noms plans.

    - Sistemes de noms jeràrquics.

    - Resolutors de noms. Procés de resolució d'un nom de domini.



    - Dominis de primer nivell i successius.

    - Instal·lació de servidors de resolució de noms.

    - Paràmetres de configuració i registres del servidor de noms afectats en el desplegament.

    - Servici de directoris: característiques i funcionalitat.

    - Instal·lació de servidors de servici de directori.

    - Fitxers bàsics de configuració. Interpretació i ús.

    - Autenticació d'usuaris en el servici de directoris.

    - Adaptació de la configuració del servidor de directoris per al desplegament de l'aplicació. Usuaris centralitzats.

    - Documentació associada als processos d'adaptació dels servicis.





    Documentació i sistemes de control de versions:

    - Formats estàndard per a la documentació.

    - Llenguatges de marques per a la documentació.

    - Descripció de tipus de documents.

    - Ferramentes externes per a la generació de documentació. Instal·lació, configuració i ús.

    - Creació i utilització de plantilles.

    - Instal·lació, configuració i ús de sistemes de control de versions.



    - Operacions avançades.

    - Seguretat dels sistemes de control de versions.

    - Història d'un repositori.

    - Documentació sobre la instal·lació, la configuració i l'ús del sistema de control de versions.





    Mòdul professional: Disseny d'Interfícies Web

    Codi: 0615

    Duració: 120 hores

    Continguts:

    Planificació d'interfícies gràfiques:

    - Elements del disseny: percepció visual.

    - Textura (punts, línia, forma, volum i profunditat).

    - Color, tipografia, icones.

    - Interacció persona-ordinador.

    - Interpretació de guies d'estil. Elements.

    - Detecció de patrons.

    - Característiques: usable, visual, educativa i actualitzada.

    - Generació de documents i llocs web.

    - Components d'una interfície web.

    - Zones de navegació, contingut, iteració.

    - Aplicacions per a desenrotllament web.

    - Llenguatges de marques.

    - Mapa de navegació. Prototips.

    - Maquetació web. Elements d'ordenació.

    - Taules.

    - Capes.

    - Marcs.

    - Plantilla de disseny.



    Ús d'estils:

    - Estils en línia basats en etiquetes i en classes.

    - Notació. Sintaxi.

    - Fonts i text. Colors i fons. Llistes, taules.

    - Model de caixes. Marges, farciment i vores.

    - Crear i vincular fulls d'estil.

    - Crear i vincular fulls d'estil en cascada externa.

    - Fulls d'estil auditius.

    - Fulls d'estil per a imprimir.

    - Ferramentes i test de verificació.



    Treball amb ferramentes programari per a la creació d'interfícies gràfiques:

    - Tipus de ferramentes, ferramentes visuals.

    - Instal·lació i configuració de l'entorn.



    Implantació de contingut multimèdia:

    - Tipus d'imatges en la web.

    - Logos, icones, bàners i imatges.

    - Drets de la propietat intel·lectual. Llicències. Llei de la Propietat Intel·lectual.

    - Drets d'autor.

    - Registre de contingut.

    - Entitats. Gestió col·lectiva.

    - Imatges: mapa de bits, imatge vectorial. Programari per a crear i processar imatges. Formats d'imatges.

    - Optimització d'imatges per a la web.

    - Àudio: formats. Conversions de formats (exportar i importar).



    - Vídeo: codificació de vídeo, conversions de formats (exportar i importar).

    - Animacions.

    - Fotogrames i capes.

    - Animació d'imatges i text.

    - Integració d'àudio i vídeo en una animació.

    - Efectes.

    - Realització d'adaptacions en el disseny de gestors de contingut.





    Integració de contingut interactiu:

    - Elements interactius bàsics i avançats.

    - Comportaments interactius. Comportament dels elements.



    - Modificació dels comportaments.

    - Canvi de les propietats d'un element.

    - Execució de seqüències d'ordes.

    - Ferramentes de creació de contingut interactiu.

    - Creació de controls i efectes visuals.



    Disseny de webs accessibles:

    - Concepte d'accessibilitat web.

    - El Consorci World Wide Web (W3C).

    - Pautes d'accessibilitat al Contingut en la Web (WCAG).

    - Principis generals de disseny accessible.

    - Tècniques per a satisfer els requisits definits en les WCAG.

    - Tècniques fonamentals.

    - Tècniques HTML.

    - Tècniques CSS.

    - Prioritats. Punts de verificació. Nivells d'adequació.

    - Mètodes per a realitzar revisions preliminars i avaluacions d'adequació o conformitat de documents web.

    - Ferramentes d'anàlisi d'accessibilitat web.

    - Programari i ferramentes en línia.

    - Verificació de l'accessibilitat web des de diferents navegadors.

    - Verificació de l'accessibilitat web des de dispositius mòbils.



    Implementació de la usabilitat en la web. Disseny amigable:

    - Concepte d'usabilitat.

    - Anàlisi de la usabilitat. Tècniques.

    - Principis recomanats per a aconseguir webs amigables.

    - Identificació de l'objectiu de la web.

    - Tipus d'usuari.

    - Identificació de les necessitats de diferents perfils d'usuaris.



    - Adaptació de la interfície als dits perfils.

    - Barreres identificades pels usuaris.

    - Informació fàcilment accessible.

    - Velocitat de connexió.

    - Ús del llenguatge i vocabulari adequats.

    - Consistència interna.

    - Importància de l'ús d'estàndards externs.

    - Navegació fàcilment recordada enfront de navegació redescoberta.

    - Facilitat de navegació en la web.

    - Facilitat de navegació en la web per mitjà del teclat.

    - Facilitat de navegació en la web per mitjà del ratolí.

    - Control de les diferents opcions que s'han de visualitzar o ocultar en cada moment.

    - Verificació de la usabilitat en diferents navegadors i tecnologies.



    - Ferramentes i test de verificació.

    Mòdul professional: Projecte de Desenrotllament d'Aplicacions Web

    Codi: 0616

    Duració: 40 hores



    Continguts:

    Identificació de necessitats del sector productiu i de l'organització de l'empresa:

    - Identificació de les funcions dels llocs de treball.

    - Estructura i organització empresarial del sector de desenrotllament d'aplicacions informàtiques.

    - Activitat de l'empresa i la seua ubicació en el sector de desenrotllament d'aplicacions informàtiques.

    - Organigrama de l'empresa. relació funcional entre departaments.



    - Tendències del sector: productives, econòmiques, organitzatives, d'ocupació i altres.

    - Procediments de treball en l'àmbit de l'empresa. Sistemes i mètodes de treball.

    - Determinació de les relacions laborals excloses i les relacions laborals especials.

    - Conveni col·lectiu aplicable a l'àmbit professional.

    - La cultura de l'empresa: imatge corporativa.

    - Sistemes de qualitat i seguretat aplicables en el sector.

    - Tipus de projecte segons les necessitats i oportunitats de negoci.

    - Característiques dels projectes.

    - Obligacions fiscals, laborals i de prevenció de riscos. Condicions d'aplicació.

    - Tipus d'ajudes i subvencions per a la incorporació de les TIC en el sector.



    Disseny de projectes relacionats amb el sector de desenrotllament d'aplicacions informàtiques:

    - Anàlisi de la realitat local, de l'oferta empresarial del sector en la zona i del context en què es desenrotllarà el mòdul professional de Formació en Centres de Treball.

    - Elaboració d'un guió de treball per al desenrotllament del projecte.

    - Recopilació d'informació.

    - Viabilitat tècnica i oportunitat del projecte.

    - Estructura general d'un projecte.

    - Fases d'un projecte. Contingut i terminis d'execució.

    - Formulació d'objectius.

    - Definició de tasques.

    - Recursos materials i personals.

    - Necessitats de finançament. Viabilitat econòmica.

    - Definició i elaboració de la documentació del disseny. Control de qualitat.

    - Revisió de la normativa aplicable.



    Planificació de l'execució del projecte:

    - Seqüenciació de tasques.

    - Elaboració d'instruccions de treball.

    - Elaboració d'un pla de prevenció de riscos.

    - Documentació necessària per a la planificació de l'execució del projecte.

    - Recursos i logística associats a les tasques.

    - Necessitats de permisos i autoritzacions per a cada tasca.

    - Procediments per a l'execució de les tasques.

    - Detecció de riscos. Elaboració d'un pla de prevenció de riscos. Mitjans i equips necessaris.

    - Valoració econòmica segons les condicions d'execució del projecte.

    - Elaboració de la documentació necessària per a l'execució del projecte.

    - Compliment de normes de seguretat i ambientals.

    - Indicadors de garantia de la qualitat de projectes.



    Definició de procediments de control i avaluació de l'execució del projecte:

    - Proposta de solucions als objectius plantejats en el projecte i justificació de les seleccionades.

    - Definició del procediment d'avaluació, seguiment i control del projecte. Indicadors de qualitat.

    - Definició de procediments per al registre, avaluació i solucions d'incidències presentades.

    - Definició de procediments per a gestionar els canvis en els recursos i les tasques.

    - Definició de procediments per a la participació dels usuaris en l'avaluació del projecte. Documents específics.

    - Determinació de les variables susceptibles d'avaluació.

    - Selecció i justificació de variables i instruments de control.

    - Documentació necessària per a l'avaluació del projecte.

    - Definició d'un sistema que garantisca el compliment del plec de condicions del projecte.

    - Control de qualitat de procés i producte final.

    - Registre de resultats.





    Mòdul professional: Formació i Orientació Laboral

    Codi: 0617

    Duració: 96 hores



    Continguts:

    Cerca activa d'ocupació:

    - Valoració de la importància de la formació permanent per a la trajectòria laboral i professional del tècnic superior en Desplegament d'Aplicacions Web.

    - Anàlisi dels interessos, aptituds i motivacions personals per a la carrera professional.

    - Identificació d'itineraris formatius relacionats amb el tècnic superior en Desplegament d'Aplicacions Web.

    - Responsabilització del propi aprenentatge. Coneixement dels requeriments i de les expectatives previstes.

    - Definició i anàlisi del sector professional del tècnic superior en Desplegament d'Aplicacions Web.

    - Planificació de la pròpia carrera:

    - Establiment d'objectius a mitjà i llarg termini compatibles amb necessitats i preferències.

    - Establiment d'una llista de comprovació personal de coherència entre pla de carrera, formació i aspiracions.

    - Procés de cerca d'ocupació en empreses xicotetes, mitjanes i grans del sector.

    - Oportunitats d'aprenentatge i ocupació a Europa. Europass (elaborat en una segona llengua europea), Ploteus, Erasmus.

    - Tècniques i instruments de cerca d'ocupació: fonts d'informació i reclutament. Tècniques per a la selecció i l'organització de la informació.

    - Carta de presentació. Currículum. Tests psicotècnics. Entrevista de treball.

    - Valoració de l'autoocupació com a alternativa per a la inserció professional.

    - El procés de presa de decisions.



    Gestió del conflicte i equips de treball:

    - Valoració dels avantatges i inconvenients del treball en equip per a l'eficàcia de l'organització enfront del treball individual.

    - Concepte d'equip de treball.

    - Tipus d'equips en la indústria del desenrotllament d'aplicacions multiplataforma segons les funcions que exercixen.

    - Característiques d'un equip de treball eficaç.

    - La participació en l'equip de treball. Anàlisi dels diferents rols dels participants.

    - Etapes de formació dels equips de treball.

    - Tècniques de dinamització de grups.

    - Definició del conflicte: característiques, fonts i etapes.

    - Causes del conflicte en el món laboral.

    - Mètodes per a la resolució o supressió del conflicte: negociació, mediació, conciliació i arbitratge.



    Contracte de treball:

    - El dret del treball. Fonts del dret del treball, en especial el conveni col·lectiu.

    - Anàlisi de la relació laboral individual.

    - Relacions laborals excloses i relacions laborals especials.

    - Modalitats de contracte de treball i mesures de foment de la contractació.

    - Noves formes de regulació del treball.

    - Intervenció dels organismes públics en les relacions laborals.



    - Drets i deures derivats de la relació laboral.

    - El contracte de treball: característiques, contingut mínim, formalització i període de prova.

    - Modalitats de contractes de treball i mesures de foment de la contractació. ETT.

    - Temps de treball: jornada, descans, vacacions, permisos, hores extraordinàries, festius, horaris..

    - Condicions de treball relacionades amb la conciliació de la vida laboral i familiar.

    - Salari: estructura del salari, SMI, FOGASA, rebut de salaris.



    - Modificació, suspensió i extinció del contracte de treball. Rebut de liquidació.

    - Representació dels treballadors: representants unitaris i sindicals.

    - Negociació col·lectiva.

    - Anàlisi d'un conveni col·lectiu aplicable a l'àmbit professional del tècnic superior en Desplegament d'Aplicacions web.

    - Conflictes col·lectius de treball.

    - Noves formes d'organització del treball: subcontractació, teletreball..

    - Beneficis per als treballadors en les noves organitzacions: flexibilitat i beneficis socials, entre altres.

    - Plans d'igualtat.



    Seguretat Social, ocupació i desocupació:

    - El Sistema de Seguretat Social com a principi bàsic de solidaritat social.

    - Estructura del sistema de Seguretat Social: nivells de protecció; règims especials i general.

    - Determinació de les principals obligacions dels empresaris i els treballadors en matèria de Seguretat Social: afiliació, altes, baixes i cotització.

    - L'acció protectora de la Seguretat Social: prestacions contributives i no contributives.

    - Classes, requisits i import de les prestacions.

    - Concepte i situacions protegibles en la protecció per desocupació: prestació de desocupació, subsidi, renda activa d'inserció.

    - Sistemes d'assessorament dels treballadors respecte als seus drets i deures.

    - RETA: obligacions i acció protectora.



    Avaluació de riscos professionals:

    - Importància de la cultura preventiva en totes les fases de l'activitat professional: integració en l'activitat i l'organització de l'empresa.



    - Valoració de la relació entre treball i salut. Normativa reguladora.

    - Anàlisi i determinació de les condicions de treball.

    - El risc professional.

    - El dany laboral: AT, EP, altres patologies.

    - Tècniques de prevenció.

    - Anàlisi de factors de risc.

    - L'avaluació de riscos en l'empresa com a element bàsic de l'activitat preventiva. Metodologia d'avaluació.

    - Anàlisi de riscos relacionats amb les condicions de seguretat.

    - Anàlisi de riscos relacionats amb les condicions ambientals.

    - Anàlisi de riscos relacionats amb les condicions ergonòmiques i psicosocials.

    - Riscos específics en el sector informàtic.

    - Determinació dels possibles danys de la salut del treballador que poden derivar-se de les situacions de risc detectades.



    Planificació de la prevenció de riscos en l'empresa:

    - Drets i deures en matèria de prevenció de riscos laborals.



    - Responsabilitats en matèria de prevenció de riscos laborals.



    - Gestió de la prevenció en l'empresa.

    - Modalitats d'organització de la prevenció a l'empresa.

    - Auditories internes i externes.

    - Representació dels treballadors en matèria preventiva.

    - Organismes públics relacionats amb la prevenció de riscos laborals: OIT, Agència Europea de Seguretat i Salut, INSHT, Inspecció de Treball, INVASSAT…

    - Gestió de la prevenció en l'empresa.

    - Planificació de la prevenció en l'empresa.

    - Investigació, notificació i registre d'accidents de treball.

    - Índexs de sinistralitat laboral.

    - Plans d'emergència i d'evacuació en entorns de treball.

    - Elaboració d'un pla d'emergència en una empresa del sector.





    Aplicació de mesures de prevenció i protecció en l'empresa:

    - Determinació de les mesures de prevenció i protecció individual i col·lectiva.

    - Protocol d'actuació davant d'una situació d'emergència.

    - Primers auxilis: concepte, aplicació de tècniques de primers auxilis.

    - Aplicació de tècniques de Primers auxilis.

    - Formació dels treballadors en matèria de plans d'emergència i aplicació de tècniques de primers auxilis.

    - Vigilància de la salut dels treballadors.





    Mòdul professional: Empresa i Iniciativa Emprenedora

    Codi: 0618

    Duració: 60 hores

    Continguts:

    Iniciativa emprenedora:

    - Innovació i desenrotllament econòmic. Principals característiques de la innovació en informàtica (materials, tecnologia, organització de la producció, etc.).

    - La cultura emprenedora com a necessitat social.

    - El caràcter emprenedor. Factors clau dels emprenedors: iniciativa, creativitat i formació.

    - La col·laboració entre emprenedors.

    - L'actuació dels emprenedors com a empleats d'una pime relacionada amb la informàtica.

    - L'actuació dels emprenedors com a empresaris en el sector de la informàtica. El risc en l'activitat emprenedora.

    - El risc en l'activitat emprenedora.

    - Concepte d'empresari. Requisits per a l'exercici de l'activitat empresarial.

    - Objectius personals contra objectius empresarials.

    - Pla d'empresa: la idea de negoci en l'àmbit de la informàtica.



    - Bones pràctiques de cultura emprenedora en l'àmbit de la informàtica.



    L'empresa i el seu entorn:

    - L'empresa com a sistema.

    - Funcions bàsiques de l'empresa.

    - Distintes formes d'organització: avantatges i inconvenients. L'organigrama.

    - L'entorn general de l'empresa: econòmic, social, demogràfic, cultural i mediambiental.

    - L'entorn específic de l'empresa: clients, proveïdors i competència.

    - Anàlisi de l'entorn general d'una pime relacionada amb la informàtica.

    - Anàlisi de l'entorn específic d'una pime relacionada amb la informàtica.

    - L'estudi de mercat.

    - Localització de l'empresa.

    - Pla de màrqueting.

    - Relacions d'una pime d'informàtica amb el seu entorn.

    - Relacions d'una pime d'informàtica amb el conjunt de la societat.

    - Contribució d'una pime d'informàtica al desenrotllament sostenible.

    - Cultura de l'empresa i imatge corporativa.

    - L'ètica empresarial i els principis ètics d'actuació.

    - La responsabilitat social corporativa.

    - El balanç social.

    - Responsabilitat social i ètica de les empreses d'informàtica.



    Creació i posada en marxa d'una empresa:

    - Concepte jurídic d'empresa.

    - Tipus d'empresa i elecció de la forma jurídica: responsabilitat, fiscalitat, capital social, dimensió i nombre de socis.

    - La responsabilitat dels propietaris de l'empresa.

    - La fiscalitat en les empreses.

    - Elecció de la forma jurídica. Dimensió i nombre de socis.

    - Requisits legals mínims exigits per a la constitució de l'empresa segons la seua forma jurídica.

    - Tràmits administratius per a la constitució d'una empresa.

    - Vies d'assessorament i gestió administrativa externs existents per a posar en marxa una empresa xicoteta i mitjana. La finestreta única empresarial.

    - Concepte d'inversió i fonts de finançament.

    - Anàlisi de les fonts de finançament i elaboració del pressupost d'una empresa relacionada amb el desenrotllament d'aplicacions informàtiques.

    - Ajudes, subvencions i incentius fiscals per a empreses d'informàtica.

    - Viabilitat econòmica i viabilitat financera d'una pime relacionada amb la informàtica.

    - Pla d'empresa: elecció de la forma jurídica, estudi de viabilitat econòmica i financera, tràmits administratius i gestió d'ajudes i subvencions.



    Funció administrativa:

    - Concepte de comptabilitat i nocions bàsiques.

    - Operacions comptables: registre de la informació econòmica d'una empresa.

    - La comptabilitat com a imatge fidel de la situació econòmica.

    - El balanç i el compte de resultats.

    - Anàlisi de la informació comptable.

    - Llibres i documents obligatoris segons la normativa vigent.

    - Obligacions fiscals de les empreses.

    - Requisits i terminis per a la presentació de documents oficials.



    - Gestió administrativa d'una empresa informàtica.

    - Documents necessaris per a l'exercici de l'activitat econòmica: documents de compravenda, mitjans de pagament i altres.





    Mòdul professional: Formació en Centres de Treball

    Codi: 0619

    Duració: 400 hores



    Continguts:

    Identificació de l'estructura i organització empresarial:

    - Estructura i organització empresarial del sector de desenrotllament d'aplicacions informàtiques.

    - Activitat de l'empresa i la seua ubicació en el sector del desenrotllament d'aplicacions.

    - Organigrama de l'empresa. Relació funcional entre departaments.

    - Organigrama logístic de l'empresa. Proveïdors, clients i canals de comercialització.

    - Procediments de treball en l'àmbit de l'empresa. Sistemes i mètodes de treball.

    - Recursos humans en l'empresa: requisits de formació i de competències professionals, personals i socials associats als diferents llocs de treball.

    - Avantatges i inconvenients de l'estructura de l'empresa respecte d'un altre tipus de organitzacions empresarials.

    - Sistema de qualitat establit en el centre de treball.

    - Sistema de seguretat establit en el centre de treball.



    Aplicació d'hàbits ètics i laborals:

    - Actituds personals: empatia, puntualitat.

    - Actituds professionals: orde, neteja, responsabilitat i seguretat.



    - Actituds en la prevenció de riscos laborals i ambientals.

    - Jerarquia en l'empresa. Comunicació amb l'equip de treball.

    - Documentació de les activitats professionals: mètodes de classificació, codificació, renovació i eliminació.

    - Reconeixement i aplicació de les normes internes, instruccions de treball, procediments normalitzats de treball i altres de l'empresa.



    - Necessitats formatives per a la inserció i reinserció laboral en l'àmbit científic i tècnic del bon fer del professional.

    - Comunicació i relació eficaç amb els membres d'un equip.

    - Importància de l'activitat laboral.

    - Gestió del canvi de tasques assignades en el desenrotllament dels processos productius de l'empresa.



    Organització del treball a realitzar:

    - Interpretació de la planificació d'un projecte.

    - Reconeixement de les fases d'un projecte en què s'enquadren les tasques a realitzar.

    - Planificació del treball. Seqüenciació i priorització en fases de les tasques.

    - Seguiment del treball. Identificació de riscos.

    - Equips i servicis auxiliars necessaris per a la realització de les tasques.

    - Mecanismes de l'organització per a reportar el treball realitzat.



    - Elaboració d'informes.



    Configuració de sistemes i entorns de desenrotllament:

    - Configuració d'equips.

    - Instal·lació de sistemes operatius.

    - Identificació del maquinari de l'equip.

    - Gestió de la informació del sistema. Criteris d'integritat i seguretat de les dades.

    - Gestió de recursos en xarxa. Aplicació de restriccions de seguretat.

    - Aplicacions informàtiques per a la gestió de la documentació tècnica i d'assistència a usuaris.

    - Entorns de desenrotllament. Edició, depuració, prova i documentació del codi font. Generació d'executables.

    - Control de versions.

    - Seguiment d'incidències.

    - Complements addicionals dels entorns de desenrotllament. Identificació segons el tipus de projecte.



    Planificació i avaluació de la gestió de bases de dades i servidors d'aplicacions, avaluant-ne la configuració en funció del projecte de desenrotllament web que es desenrotlle:

    - Interpretació del disseny lògic de bases de dades.

    - Materialització del disseny lògic sobre algun sistema gestor de bases de dades.

    - Utilització de tècniques de persistència en les bases de dades.

    - Execució de consultes i creació de procediments per a la gestió i l'emmagatzematge d'objectes i dades en les bases de dades.

    - Establiment de connexions amb bases de dades per a l'execució de consultes i recuperació de resultats en objectes d'accés a dades.



    - Gestió de servidors web.

    - Configuració dels servicis de xarxa per a garantir l'execució segura d'aplicacions web.

    - Configuració de sistemes gestors de bases de dades i la seua interconnexió amb el servidor d'aplicacions web.

    - Elaboració de manuals de servici i manteniment del servidor d'aplicacions i del sistema gestor de bases de dades.



    ANNEX II



    Seqüenciació i distribució horària setmanal dels mòduls professionals





    Desenrotllament i desplegament d'aplicacions web de la part del servidor, fent servir les ferramentes i els llenguatges específics i complint els requeriments establits:

    - Interpretació del model d'aplicacions web a desenrotllar, atenent les indicacions de l'equip de disseny.

    - Edició i proves de blocs d'ordes imbricats en llenguatges de marques que formen part d'aplicacions web.

    - Desenrotllament d'aplicacions amb accés a bases de dades aplicant mesures de manteniment de seguretat i integritat de les dades.

    - Desenrotllament d'aplicacions web utilitzant servicis web propis i aliens.

    - Manteniment i instal·lació d'aplicacions web. Control de versions.

    - Configuració dels servidors web per mitjà de protocols segurs, etc.

    - Col·laboració amb els responsables del disseny i del desenrotllament de la part client de les aplicacions web, unificant i coordinant criteris per al desenrotllament en ambdós parts de l'aplicació.

    - Definició i elaboració de documentació de les aplicacions web desenrotllades i protocols d'assistència als seus usuaris.



    Desenrotllament i prova de la interfície per a aplicacions web, emprant les ferramentes i els llenguatges específics i complint els requeriments establits:

    - Interpretació del disseny i la guia d'estil per a la interfície de les aplicacions web, atenent les indicacions de l'equip de disseny.

    - Edició i proves de blocs d'ordes en llenguatges de marques que formen part de la interfície de les aplicacions web, administrant estils des de fulls externes.

    - Ús de fulls de transformació per a convertir i adaptar informació als formats de presentació adequats en la part client.

    - Preparació i integració de materials multimèdia per a la interfície d'una aplicació web, seguint les instruccions de l'equip de disseny.



    - Col·laboració en el desenrotllament d'aplicacions web interactives basades en el maneig d'esdeveniments i en la integració d'elements interactius i animacions.

    - Verificació de l'accessibilitat i usabilitat de les aplicacions web, col·laborant en els canvis i les mesures necessaris per a complir els nivells exigits.

    - Col·laboració amb els responsables del disseny i del desenrotllament de la part servidora de les aplicacions web, unificant i coordinant criteris per al desenrotllament en ambdós parts de l'aplicació.

    - Definició i elaboració de documentació de les aplicacions web desenrotllades i protocols d'assistència als seus usuaris.













    ANNEX III



    Professorat



    A. Atribució docent



    





    B. Formació inicial requerida al professorat de centres docents de titularitat privada o d'altres administracions diferents de l'educativa



    







    * * * * *



    ANEXO II



    Secuenciación y distribución horaria semanal de los módulos profesionales



    

















    ANEXO III



    Profesorado



    A. ATRIBUCIÓN DOCENTE



    





    B. Formación inicial requeridas al profesorado de centros docentes de titularidad privada o de otras administraciones distintas de la educativa



    ANNEX IV



    Currículum mòduls professionals: Anglés Tècnic I-S i II-S



    Mòdul professional: Anglés Tècnic I-S

    Codi: CV0003

    Duració: 96 hores



    Continguts:

    Anàlisi de missatges orals:

    - Comprensió de missatges professionals i quotidians.

    - Missatges directes, telefònics, radiofònics, gravats.

    - Terminologia específica del sector.

    - Idees principals i secundàries.

    - Recursos gramaticals: temps verbals, preposicions, locucions, expressió de la condició i del dubte, ús de la veu passiva, oracions de relatiu, estil indirecte, verbs modals..

    - Altres recursos lingüístics: acords i desacords, hipòtesis i especulacions, opinions i consells, persuasió i advertència.

    - Diferents accents de la llengua oral.



    Interpretació de missatges escrits:

    - Comprensió de missatges, textos, articles bàsics professionals i quotidians.

    - Suports telemàtics: fax, correu electrònic, burofax.

    - Terminologia específica del sector.

    - Idees principals i idees secundàries.

    - Recursos gramaticals: temps verbals, preposicions, phrasal verbs, I wish + passat simple o perfet, I wish + would, If only, ús de la veu passiva, oracions de relatiu, estil indirecte, verbs modals..

    - Relacions lògiques: oposició, concessió, comparació, condició, causa, finalitat, resultat.

    - Relacions temporals: anterioritat, posterioritat, simultaneïtat.



    Producció de missatges orals:

    - Missatges orals:

    - Registres utilitzats en l'emissió de missatges orals.

    - Terminologia específica del sector.

    - Recursos gramaticals: temps verbals, preposicions, phrasal verbs, locucions, expressió de la condició i del dubte, ús de la veu passiva, oracions de relatiu, estil indirecte, verbs modals..

    - Altres recursos lingüístics: acords i desacords, hipòtesis i especulacions, opinions i consells, persuasió i advertència.

    - Fonètica. Sons i fonemes vocàlics i les seues combinacions i sons i fonemes consonàntics i les seues agrupacions.

    - Marcadors lingüístics de relacions socials, normes de cortesia i diferències de registre.

    - Manteniment i seguiment del discurs oral:

    - Prendre, mantindre i cedir el torn de la paraula.

    - Suport, demostració de comprensió, petició d'aclariment, etc.

    - Entonació com a recurs de cohesió del text oral: ús dels patrons d'entonació.



    Emissió de textos escrits:

    - Expressió i formulació de missatges i textos professionals i quotidians.

    - Currículum i suports telemàtics: fax, correu electrònic, burofax.



    - Terminologia específica del sector.

    - Idea principal i secundàries.

    - Recursos gramaticals: temps verbals, preposicions, phrasal verbs, verbs modals, locucions, ús de la veu passiva, oracions de relatiu, estil indirecte.

    - Relacions lògiques: oposició, concessió, comparació, condició, causa, finalitat, resultat.

    - Have something done.

    - Nexes: although, even if, in spite of, despite, however, in contrast…

    - Derivació: sufixos per a formar adjectius i substantius.

    - Relacions temporals: anterioritat, posterioritat, simultaneïtat.



    - Coherència textual:

    - Adequació del text al context comunicatiu.

    - Tipus i format de text.

    - Varietat de llengua. Registre.

    - Selecció lèxica, d'estructures sintàctiques i de contingut rellevant.

    - Inici del discurs i introducció del tema. Desenrotllament i expansió:

    Exemplificació.

    Conclusió i resum del discurs.

    Ús dels signes de puntuació.



    Identificació i interpretació dels elements culturals més significatius dels països de llengua anglesa:

    - Valoració de les normes socioculturals i protocol·làries en les relacions internacionals.

    - Ús dels recursos formals i funcionals en situacions que requerixen un comportament socioprofessional a fi de projectar una bona imatge de l'empresa.

    - Reconeixement de la llengua estrangera per a aprofundir en coneixements que siguen d'interés al llarg de la vida personal i professional.



    - Ús de registres adequats segons el context de la comunicació, l'interlocutor i la intenció dels interlocutors.



    RESULTATS DE L'APRENENTATGE I CRITERIS D'AVALUACIÓ

    1. Reconeix informació professional i quotidiana continguda en qualsevol tipus de discurs oral emés per qualsevol mitjà de comunicació en llengua estàndard, i interpreta amb precisió el contingut del missatge.

    a) S'ha identificat la idea principal del missatge.

    b) S'ha reconegut la finalitat de missatges radiofònics i d'un altre material gravat o retransmés pronunciat en llengua estàndard, i s'han identificat l'estat d'ànim i el to del parlant.

    c) S'ha extret informació de gravacions en llengua estàndard relacionades amb la vida social, professional o acadèmica.

    d) S'han identificat els punts de vista i les actituds del parlant.



    e) S'han identificat les idees principals de declaracions i missatges sobre temes concrets i abstractes, en llengua estàndard i amb un ritme normal.

    f) S'ha comprés detalladament el que s'ha dit en llengua estàndard, inclús en un ambient amb soroll de fons.

    g) S'han extret les idees principals de conferències, xarrades i informes i d'altres formes de presentació acadèmica i professional lingüísticament complexes.

    h) S'ha pres consciència de la importància de comprendre globalment un missatge, sense entendre'n tots i cada un dels elements.

    2. Interpreta informació professional continguda en textos escrits complexos, i analitzant-ne de manera comprensiva els continguts.

    a) S'ha llegit amb un alt grau d'independència, adaptant l'estil i la velocitat de la lectura a distints textos i finalitats i utilitzant fonts de referència apropiades de forma selectiva.

    b) S'ha interpretat la correspondència relativa a l'especialitat pròpia, de manera que se n'entén fàcilment el significat essencial.

    c) S'han interpretat, amb tots els detalls, textos extensos i de relativa complexitat, relacionats o no amb l'especialitat pròpia, sempre que se'n puguen tornar a llegir les seccions difícils.

    d) S'ha relacionat el text amb l'àmbit del sector a què es referix.



    e) S'ha identificat amb rapidesa el contingut i la importància de notícies, articles i informes sobre una àmplia sèrie de temes professionals, i se n'ha decidit, si és oportú, una anàlisi més profunda.

    f) S'han realitzat traduccions de textos complexos, utilitzant material de suport en cas necessari.

    g) S'han interpretat missatges tècnics rebuts a través de suports telemàtics: correu electrònic, fax.

    h) S'han interpretat instruccions extenses i complexes que estan dins de la seua especialitat.

    3. Emet missatges orals clars i ben estructurats, analitzant el contingut de la situació i adaptant-se al registre lingüístic de l'interlocutor.



    a) S'han identificat els registres utilitzats per a l'emissió del missatge.

    b) S'ha expressat amb fluïdesa, precisió i eficàcia sobre una àmplia sèrie de temes generals, acadèmics, professionals o d'oci, marcant amb claredat la relació entre les idees.

    c) S'ha comunicat espontàniament, adoptant un nivell de formalitat adequat a les circumstàncies.

    d) S'han utilitzat normes de protocol en presentacions formals i informals.

    e) S'ha utilitzat correctament la terminologia de la professió.

    f) S'han expressat i defés punts de vista amb claredat, proporcionant explicacions i arguments adequats.

    g) S'ha descrit i seqüenciat un procés de treball de la seua competència.

    h) S'ha argumentat, detalladament, l'elecció d'una determinada opció o procediment de treball.

    i) S'ha sol·licitat la reformulació del discurs o d'una part quan s'ha considerat necessari.

    4. Elabora documents i informes propis del sector o de la vida acadèmica i quotidiana, relacionant els recursos lingüístics amb el propòsit d'este.

    a) S'han redactat textos clars i detallats sobre una varietat de temes relacionats amb l'especialitat pròpia, sintetitzant i avaluant informació i arguments procedents de diverses fonts.

    b) S'ha organitzat la informació amb correcció, precisió, coherència i cohesió, sol·licitant i/o facilitant informació de tipus general o detallada.

    c) S'han redactat informes, destacant els aspectes significatius i oferint detalls rellevants que servisquen de suport.

    d) S'ha omplit documentació específica del seu camp professional.



    e) S'han aplicat les fórmules establides i el vocabulari específic en la formulació de documents.

    f) S'han resumits articles, manuals d'instruccions i altres documents escrits, utilitzant un vocabulari ampli per a evitar la repetició freqüent.



    g) S'han utilitzat les fórmules de cortesia pròpies del document a elaborar.

    5. Aplica actituds i comportaments professionals en situacions de comunicació que descriuen les relacions típiques característiques del país de la llengua estrangera.

    a) S'han definit els trets més significatius dels costums i usos de la comunitat on es parla la llengua estrangera.

    b) S'han descrit els protocols i les normes de relació social propis del país.

    c) S'han identificat els valors i les creences pròpies de la comunitat on es parla la llengua estrangera.

    d) S'han identificat els aspectes socioprofessionals propis del sector en qualsevol tipus de text.

    e) S'han aplicat els protocols i les normes de relació social propis del país de la llengua estrangera.

    f) S'han reconegut els marcadors lingüístics de la procedència regional.





    Mòdul professional: Anglés Tècnic II-S

    Codi: CV0004

    Duració: 40 hores



    Continguts:

    Missatges orals en anglés en situacions pròpies del sector:

    - Recursos, estructures lingüístiques, lèxic bàsic i aspectes fonològics sobre: presentació de persones, salutacions i comiats, tractaments de cortesia, identificació dels interlocutors, gestió de cites, visites, justificació de retards o absències, allotjaments, mitjans de transport, horaris, actes culturals i anàlegs.

    - Recepció i transmissió de missatges de forma: presencial, telefònica o telemàtica.

    - Sol·licituds i peticions d'informació.

    - Convencions i pautes de cortesia en les relacions professionals: horaris, festes locals i professionals i adequació al llenguatge no verbal.

    - Estils comunicatius formals i informals: la recepció i la relació amb el client.



    Conversació en llengua anglesa en l'àmbit de l'atenció al client:



    - Recursos, estructures lingüístiques, lèxic i aspectes fonològics relacionats amb la contractació, l'atenció al client, queixes i reclamacions: documents bàsics. Formulació de disculpes en situacions delicades.

    - Planificació d'agendes: establiment, ajornament i anul·lació de cites.

    - Presentació de productes/servicis: característiques de productes/servicis, mesures, quantitats, servicis i valors afegits, condicions de pagament, etc.

    - Convencions i pautes de cortesia, relacions i pautes professionals emprades en l'atenció al client, extern i intern.



    Ompliment de documentació administrativa i comercial en anglés:



    - Interpretació de les condicions d'un contracte de compravenda.



    - Ompliment de documentació comercial bàsica: propostes de comanda, albarans, factures proforma, factures, documents de transport, documents de pagament o altres.

    - Recursos, estructures lingüístiques i lèxic bàsic relacionats amb la gestió de comandes, la contractació, la intenció i la preferència de compra, les devolucions i els descomptes.



    Redacció de documentació relacionada amb la gestió laboral en llengua anglesa:

    - Recursos, estructures lingüístiques i lèxic bàsic relacionats amb l'àmbit laboral: currículum en distints models. Borses d'ocupació. Ofertes d'ocupació. Cartes de presentació.

    - La selecció i la contractació del personal: contractes de treball. Cartes de citació, admissió i rebuig en processos de selecció.

    - L'organització de l'empresa: llocs de treball i funcions.



    Interpretació de textos amb ferramentes de suport:

    - Ús de diccionaris temàtics, correctors ortogràfics, programes de traducció automàtics aplicats a textos relacionats amb:

    - La cultura d'empresa i els objectius: distints enfocaments.

    - Articles de premsa específics del sector.

    - Descripció i comparació de gràfics i estadística. Comprensió dels indicadors econòmics més habituals.

    - Agenda. Documentació per a l'organització de cites, trobades i reunions. Organització de las tasques diàries.

    - Consulta de pàgines web amb continguts econòmics en anglés amb informació rellevant per a l'empresa.



    RESULTATS D'APRENENTATGE I CRITERIS D'AVALUACIÓ



    1. Produïx missatges orals en llengua anglesa en situacions habituals de l'àmbit social i professional de l'empresa, reconeixent i aplicant les normes pròpies de la llengua anglesa.

    Criteris d'avaluació:

    a) S'han identificat missatges de salutació, presentació i comiat, amb el protocol i les pautes de cortesia associades.

    b) S'han utilitzat amb fluïdesa missatges proposats en la gestió de cites.

    c) S'han transmés missatges relatius a justificació de retards, absències o qualsevol altra eventualitat.

    d) S'han emprat amb fluïdesa les expressions habituals per al requeriment de la identificació dels interlocutors.

    e) S'han identificat missatges relacionats amb el sector.

    2. Manté conversacions en llengua anglesa de l'àmbit del sector, interpretant la informació de partida.

    Criteris d'avaluació:

    a) S'ha utilitzat un vocabulari tècnic adequat al context de la situació.

    b) S'han utilitzat els missatges adequats de salutació, presentació, identificació i altres, amb les pautes de cortesia associades dins del context de la conversació.

    c) S'han atés consultes directes telefònicament amb suposats clients i proveïdors.

    d) S'han identificat la informació facilitada i els requeriments realitzats per l'interlocutor.

    e) S'han formulat les preguntes necessàries per a afavorir i confirmar la percepció correcta del missatge.

    f) S'han proporcionat les respostes correctes als requeriments i les instruccions rebuts.

    g) S'han realitzat les anotacions oportunes en anglés en cas de ser necessari.

    h) S'han utilitzat les fórmules comunicatives més usuals utilitzades en el sector.

    i) S'han comprés sense dificultat els punts principals de la informació.

    j) S'ha utilitzat un accent adequat en les conversacions en anglés.



    3. Ompli documents de caràcter tècnic en anglés, reconeixent i aplicant les normes pròpies de la llengua anglesa.

    Criteris d'avaluació:

    a) S'ha identificat un vocabulari d'ús general en la documentació pròpia del sector.

    b) S'han identificat les característiques i dades clau del document.



    c) S'han analitzat el contingut i la finalitat de distints documents tipus d'altres països en anglés.

    d) S'han omplit documents professionals relacionats amb el sector.



    e) S'han redactat cartes d'agraïment a proveïdors i clients en anglés.

    f) S'han omplit documents d'incidències i reclamacions.



    g) S'ha rebut i remés correus electrònics i faxos en anglés amb les expressions correctes de cortesia, salutació i comiat.

    h) S'han utilitzat les ferramentes informàtiques en la redacció i l'ompliment dels documents.

    4. Redacta documents de caràcter administratiu/laboral, reconeixent i aplicant les normes pròpies de la llengua anglesa i del sector.



    Criteris d'avaluació:

    a) S'ha identificat un vocabulari d'ús general en la documentació pròpia de l'àmbit laboral.

    b) S'ha elaborat un currículum en el model europeu (Europass) o altres propis dels països de llengua anglesa.

    c) S'han identificat borses d'ocupació en anglés accessibles per mitjans tradicionals i utilitzant les noves tecnologies.

    d) S'han traduït ofertes d'ocupació en anglés.

    ANNEX V



    Espais mínims



    





    * * * * *



    ANEXO V



    Espacios mínimos



    





    e) S'ha redactat la carta de presentació per a una oferta d'ocupació.

    f) S'han descrit les habilitats personals més adequades per a la sol·licitud d'una oferta d'ocupació.

    g) S'ha inserit un currículum en una borsa d'ocupació en anglés.

    h) S'han redactat cartes de citació, rebuig i selecció per a un procés de selecció en l'empresa.

    i) S'ha desenrotllat una actitud de respecte per les distintes formes d'estructurar l'entorn laboral.

    j) S'ha valorat la llengua anglesa com a mitjà de relació i entesa en el context laboral.

    5. Interpreta textos, documents, conversacions, gravacions o altres en llengua anglesa relacionats amb la cultura general de negoci i empresa, utilitzant les ferramentes de suport més adequades.

    Criteris d'avaluació:

    a) S'han identificat les ferramentes de suport més adequades per a la interpretació i traducció en anglés.

    b) S'ha interpretat informació sobre l'empresa, el producte i el servici.

    c) S'han interpretat estadístiques i gràfics en anglés sobre l'àmbit professional.

    d) S'han aplicat els coneixements de la llengua anglesa a les noves tecnologies de la comunicació i de la informació.

    e) S'ha valorat la dimensió de la llengua anglesa com a mitjà de comunicació base en la relació empresarial, tant europea com mundial.







    ANNEX VI



    Titulacions acadèmiques requerides per a la impartició dels mòduls professionals que formen el cicle formatiu en centres de titularitat privada o d'altres administracions diferents de l'educativa.



    







    * * * * *





    ANEXO VI



    Titulaciones académicas requeridas para la impartición de los módulos profesionales que conforman el ciclo formativo en centros de titularidad privada, o de otras Administraciones distintas de la educativa.