ORDE 58/2012, de 5 de setembre, de la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació, per la qual s'establix per a la Comunitat Valenciana el currículum del cicle formatiu de grau superior corresponent al títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Multiplataforma.



Publicado en:  DOGV núm. 6868 de 24.09.2012
Número identificador:   2012/8694
Referencia Base Datos:  008805/2012
 
  • Análisis documental

    Origen disposición: Conselleria Educació, Formació i Ocupació
    Grupo Temático: Legislación
    Materias: Educació
    Descriptores:
      Temáticos: ensenyament professional, programa d'ensenyament, planificació educativa, legislació escolar, informàtica, xarxa de transmissió de dades


  • ORDE 58/2012, de 5 de setembre, de la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació, per la qual s'establix per a la Comunitat Valenciana el currículum del cicle formatiu de grau superior corresponent al títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Multiplataforma. [2012/8694]

    ÍNDEX



    Preàmbul

    Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

    Article 2. Currículum

    Article 3. Organització i distribució horària

    Article 4. Mòduls professionals: Formació en Centres de Treball i Projecte de Desenrotllament d'Aplicacions Multiplataforma

    Article 5. Espais i equipament

    Article 6. Professorat

    Article 7. Docència en anglés

    Article 8. Autonomia dels centres

    Article 9. Requisits dels centres per a impartir estes ensenyances



    Article 10. Avaluació, promoció i acreditació

    Article 11. Adaptació als distints tipus i destinataris de l'oferta educativa

    Disposició addicional primera. Calendari d'implantació

    Disposició addicional segona. Autorització de centres docents

    Disposició addicional tercera. Requisits del professorat de centres privats o públics de titularitat diferent de l'Administració educativa



    Disposició addicional quarta. Incidència en les dotacions de gasto

    Disposició transitòria. Procés de transició i drets de l'alumnat que estiga cursant el cicle formatiu establit per a l'obtenció del títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Informàtiques, emparat per la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu

    Disposició final primera. Habilitació reglamentària

    Disposició final segona. Entrada en vigor

    Annex I. Mòduls professionals

    Annex II. Seqüenciació i distribució horària setmanal dels mòduls professionals.

    Annex III. Professorat

    Annex IV. Currículum dels mòduls professionals: Anglés Tècnic I-S i II-S

    Annex V. Espais mínims

    Annex VI. Titulacions acadèmiques requerides per a la impartició dels mòduls professionals que conformen el cicle formatiu en centres de titularitat privada, o d'altres administracions diferents de l'educativa.





    PREÀMBUL



    La Llei Orgànica 1/2006, de 10 d'abril, de Reforma de la Llei Orgànica 5/1982, d'1 de juliol, d'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, en l'article 53, establix que és de la competència exclusiva de la Generalitat la regulació i administració de l'ensenyança en tota la seua extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats, en l'àmbit de les seues competències, sense perjuí del que disposen l'article vint-i-set de la Constitució i les lleis orgàniques que, conforme a l'apartat u del seu article huitanta-u, la despleguen.

    Una vegada aprovat i publicat en el Boletín Oficial del Estado el Reial Decret 450/2010, de 16 d'abril, pel qual s'establix el títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Multiplataforma i es fixen les seues ensenyances mínimes, els continguts bàsics de les quals representen el 55 per cent de la duració total del currículum d'este cicle formatiu, establida en 2.000 hores, en virtut del que disposa l'article 10.1 de la Llei Orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les Qualificacions i de la Formació Professional; els articles 6.2 i 39.6 de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, i el capítol I del Reial Decret 1147/2011, de 29 de juliol, pel qual s'establix l'ordenació de la Formació Professional del sistema educatiu i segons allò que s'ha fixat en l'article 10.2 de la Llei Orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les Qualificacions i de la Formació Professional; en els articles 6.3 i 39.4 de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, i en els articles 8.2 i 8.3 del Reial Decret 1147/2011, de 29 de juliol, pel qual s'establix l'ordenació de la Formació Professional del sistema educatiu, és procedent, tenint en compte els aspectes definits en la normativa anteriorment mencionada, establir el currículum complet d'estes noves ensenyances de Formació Professional inicial vinculades al títol mencionat en l'àmbit d'esta comunitat autònoma, ampliant i contextualitzant els continguts dels mòduls professionals i respectant el perfil professional d'aquell.



    En la definició d'este currículum s'han tingut en compte les característiques educatives, així com les socioproductives i laborals, de la Comunitat Valenciana, a fi de donar resposta a les necessitats generals de qualificació dels recursos humans per a la seua incorporació a l'estructura productiva de la Comunitat Valenciana, sense cap perjuí a la mobilitat de l'alumnat.

    S'ha prestat especial atenció a les àrees prioritàries definides per la disposició addicional tercera de la Llei Orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les Qualificacions i de la Formació Professional, per mitjà de la definició de continguts de prevenció de riscos laborals, que permeten que tot l'alumnat puga obtindre el certificat de Tècnic en Prevenció de Riscos Laborals, nivell bàsic, expedit d'acord amb el que disposa el Reial Decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s'aprova el Reglament dels Servicis de Prevenció, i incorporant en el currículum formació en la llengua anglesa per a facilitar la seua mobilitat professional a qualsevol país europeu.

    Este currículum requerix una posterior concreció en les programacions que l'equip docent ha d'elaborar, les quals han d'incorporar el disseny d'activitats d'aprenentatge i el desenrotllament d'actuacions flexibles que, en el marc de la normativa que regula l'organització dels centres, possibiliten adequacions particulars del currículum en cada centre docent d'acord amb els recursos disponibles, sense que en cap cas supose la supressió d'objectius que afecten la competència general del títol.

    En virtut del que s'ha exposat anteriorment, i segons allò que s'ha fixat en l'article 8.2 del Reial Decret 1147/2011, de 29 de juliol, pel qual s'establix l'ordenació de la Formació Professional del sistema educatiu, vista la proposta de la Direcció General de Formació i Qualificació Professional, de data 24 d'agost de 2012, amb un informe previ del Consell Valencià de la Formació Professional i de conformitat amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, en l'exercici de les atribucions que em conferixen l'article 28.e) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, modificada per la Llei 12/2007, de 20 de març, de la Generalitat, i el Decret 98/2011, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació,





    ORDENE



    Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

    1. Esta orde té com a objecte establir el currículum del cicle formatiu de grau superior vinculat al títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Multiplataforma, tenint en compte les característiques socioproductives, laborals i educatives de la Comunitat Valenciana. A este efecte, la identificació del títol, el perfil professional que està expressat per la competència general, les competències professionals, personals i socials i la relació de qualificacions i, si és el cas, les unitats de competència del Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, així com l'entorn professional i la prospectiva del títol en el sector o sectors, són els que es definixen en el títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Multiplataforma determinat en el Reial Decret 450/2010, de 16 d'abril, pel qual s'establix el mencionat títol i les seues ensenyances mínimes.

    2. El que disposa esta orde serà aplicable en els centres docents que desenrotllen les ensenyances del cicle formatiu de grau superior en Desenrotllament d'Aplicacions Multiplataforma ubicats en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.





    Article 2. Currículum

    1. La duració total del currículum d'este cicle formatiu, incloent-hi tant la càrrega lectiva dels seus mòduls professionals com la càrrega lectiva reservada per a la docència en anglés, és de 2.000 hores.

    2. Els seus objectius generals, els mòduls professionals i els objectius d'estos mòduls professionals, expressats en termes de resultats d'aprenentatge i els seus criteris d'avaluació, així com les orientacions pedagògiques, són els que s'establixen per a cada un en el Reial Decret 450/2010, de 16 d'abril.

    3. Els continguts i la càrrega lectiva completa d'estos mòduls professionals s'establixen en l'annex I d'esta orde.



    Article 3.Organització i distribució horària

    La impartició dels mòduls professionals d'este cicle formatiu, quan s'oferisca en règim presencial ordinari, s'organitzarà en dos cursos acadèmics. La seqüenciació en cada curs acadèmic, la seua càrrega lectiva completa i la distribució horària setmanal es concreten en l'annex II d'esta orde.



    Article 4. Mòduls professionals: Formació en Centres de Treball i Projecte de Desenrotllament d'Aplicacions Multiplataforma

    El mòdul professional de Formació en Centres de Treball es realitzarà, amb caràcter general, en el tercer trimestre del segon curs.

    El mòdul professional de Projecte de Desenrotllament d'Aplicacions Multiplataforma consistirà en la realització individual d'un projecte de caràcter integrador i complementari de la resta dels mòduls que componen el cicle formatiu, que es presentarà i es defendrà davant d'un tribunal format per professorat de l'equip docent del cicle formatiu. Es desenrotllarà, amb caràcter general, durant l'últim trimestre del segon curs, i podrà coincidir amb la realització del mòdul professional de Formació en Centres de Treball. El desenrotllament i seguiment d'este mòdul haurà de compaginar la tutoria individual i col·lectiva, i la seua avaluació, per ser de caràcter integrador i complementari de la resta dels mòduls que componen el cicle formatiu, quedarà condicionada a l'avaluació positiva d'estos.



    Article 5. Espais i equipament

    Els espais mínims que han de reunir els centres educatius per a permetre el desenrotllament de les ensenyances d'este cicle formatiu, complint la normativa sobre prevenció de riscos laborals, així com la normativa sobre seguretat i salut en el lloc de treball, són els establits en l'annex V d'esta orde.

    Els espais formatius establits poden ser ocupats per diferents grups d'alumnat que cursen este cicle o altres cicles formatius o etapes educatives, i no necessàriament han de diferenciar-se per mitjà de tancaments.

    L'equipament, a més de ser el necessari i suficient per a garantir l'adquisició dels resultats d'aprenentatge i la qualitat de l'ensenyança a l'alumnat segons el sistema de qualitat adoptat, haurà de complir les condicions següents:

    a) Els equips, màquines, etc. disposaran de la instal·lació necessària per al seu funcionament correcte i compliran les normes de seguretat i prevenció de riscos i totes les altres que siguen aplicables.



    b) La seua quantitat i característiques haurà d'estar en funció del nombre d'alumnes i permetre l'adquisició dels resultats d'aprenentatge, tenint en compte els criteris d'avaluació i els continguts que s'inclouen en cada un dels mòduls professionals que s'impartisquen en els mencionats espais.



    Article 6. Professorat

    1. Els aspectes referents a les especialitats del professorat amb atribució docent en els mòduls professionals del cicle formatiu en Desenrotllament d'Aplicacions Multiplataforma indicats en el punt 2 de l'article 2 d'esta orde, segons el que preveu la normativa estatal de caràcter bàsic, són els establits actualment en l'annex III.A) del Reial Decret 450/2010, de 16 d'abril, i en l'annex III d'esta orde que determinen les especialitats i, si és el cas, els requisits de formació inicial del professorat amb atribució docent en els mòduls professionals d'Anglés Tècnic inclosos en l'article 7.

    2. A fi de garantir la qualitat d'estes ensenyances, el professorat dels centres docents no pertanyents a l'Administració educativa, ubicats en l'àmbit territorial de la Comunitat, per a poder impartir els mòduls professionals que conformen el cicle formatiu, hauran de posseir la corresponent titulació acadèmica que es concreta en l'annex VI d'esta orde i a més acreditar la formació pedagògica i didàctica a què fa referència l'article 100.2 de la LOE. La titulació acadèmica universitària requerida s'adaptarà a la seua equivalència de grau/màster universitari.





    Article 7. Docència en anglés

    A fi que l'alumnat conega la llengua anglesa, en els seus vessants oral i escrit, que li permeta resoldre situacions que impliquen la producció i comprensió de textos relacionats amb la professió, conéixer els avanços d'altres països, realitzar propostes d'innovació en el seu àmbit professional i facilitar la seua mobilitat a qualsevol país europeu, el currículum d'este cicle formatiu incorpora la llengua anglesa de manera integrada en dos mòduls professionals entre els que componen la totalitat del cicle formatiu.

    1. Estos mòduls seran impartits de manera voluntària pel professorat que hi tinga atribució docent que, a més, posseïsca l'habilitació lingüística en anglés d'acord amb la normativa aplicable a la Comunitat Valenciana.

    - A fi de garantir que l'ensenyança bilingüe s'impartisca en els dos cursos acadèmics del cicle formatiu de manera continuada, es triaran mòduls professionals d'ambdós cursos.

    - Els mòduls susceptibles de ser impartits en llengua anglesa són els relacionats amb les unitats de competència incloses en el títol.

    - Com a conseqüència de la major complexitat que suposa la transmissió i recepció d'ensenyances en una llengua diferent de la materna, els mòduls professionals impartits en llengua anglesa incrementaran la seua càrrega horària lectiva en tres hores setmanals per al mòdul que s'impartisca en el primer curs i dos hores per al que es desenrotlle durant el segon curs. A més, el professorat que impartisca els dits mòduls professionals tindrà assignades en el seu horari individual tres hores setmanals de les complementàries al servici del centre per a la seua preparació.

    2. Si no es complixen les condicions anteriorment indicades, amb caràcter excepcional i de forma transitòria, els centres autoritzats per a impartir el cicle formatiu, en el marc general del seu projecte educatiu, concretaran i desenrotllaran el currículum del cicle formatiu incloent-hi un mòdul d'Anglés Tècnic en cada curs acadèmic, la llengua vehicular del qual serà l'anglés, amb una càrrega horària de tres hores setmanals en el primer curs i dos hores setmanals en el segon curs. El currículum d'estos mòduls d'Anglés Tècnic es concreta en l'annex IV.



    Article 8. Autonomia dels centres

    Els centres educatius disposaran, de conformitat amb la normativa aplicable en cada cas, de la necessària autonomia pedagògica, d'organització i de gestió econòmica per al desenrotllament de les ensenyances i la seua adaptació a les característiques concretes de l'entorn socioeconòmic, cultural i professional.

    En el marc general del projecte educatiu i segons les característiques del seu entorn productiu, els centres autoritzats per a impartir el cicle formatiu concretaran i desenrotllaran el currículum per mitjà de l'elaboració del projecte curricular del cicle formatiu i de les programacions didàctiques de cada un dels seus mòduls professionals, en els termes establits en esta orde, i potenciaran o crearan la cultura de prevenció de riscos laborals en els espais on s'impartisquen els diferents mòduls professionals, així com una cultura de respecte ambiental, treball de qualitat realitzat d'acord amb les normes de qualitat, creativitat, innovació i igualtat de gèneres.

    La conselleria amb competències en estes ensenyances de Formació Professional afavorirà l'elaboració de projectes d'innovació, així com de models de programació docent i de materials didàctics, que faciliten al professorat el desenrotllament del currículum.

    Els centres, en l'exercici de la seua autonomia, podran adoptar experimentacions, plans de treball, formes d'organització o ampliació de l'horari escolar en els termes que establisca la conselleria amb competències en estes ensenyances de Formació Professional, sense que en cap cas s'imposen aportacions a l'alumnat ni exigències per a esta.



    Article 9. Requisits dels centres per a impartir estes ensenyances

    Tots els centres de titularitat pública o privada ubicats en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana que oferisquen ensenyances conduents a l'obtenció del títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Multiplataforma s'ajustaran al que establix la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, i a les normes que la despleguen i, en tot cas, hauran de complir els requisits que s'establixen en l'article 13.5 del Reial Decret 132/2010, de 12 de febrer, a més del que establix el Reial Decret 450/2010, de 16 d'abril i les normes que el despleguen.





    Article 10. Avaluació, promoció i acreditació

    Per a l'avaluació, promoció i acreditació de la formació establida en esta orde caldrà ajustar-se a les normes que expressament dicte la conselleria amb competències en estes ensenyances de Formació Professional.



    Article 11. Adaptació als distints tipus i destinataris de l'oferta educativa

    La conselleria amb competències en estes ensenyances de Formació Professional podrà realitzar ofertes formatives d'este cicle formatiu adaptades a les necessitats específiques de col·lectius desfavorits o amb risc d'exclusió social i adequar les seues ensenyances a les característiques dels distints tipus d'oferta educativa a fi d'adaptar-se a les característiques dels destinataris.



    DISPOSICIONS ADDICIONALS



    Primera. Calendari d'implantació

    La implantació del currículum objecte de regulació d'esta orde tindrà lloc en el curs escolar 2011-2012 per a les ensenyances (mòduls professionals) seqüenciades en el curs primer del annex II d'esta orde, i l'any 2012-2013, per a les ensenyances (mòduls professionals) seqüenciades en el segon curs del mencionat annex II. Simultàniament, en els mateixos anys acadèmics, deixaran d'impartir-se les corresponents al primer i segon curs de les ensenyances establides per a l'obtenció del títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Informàtiques, emparat per la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu.





    Segona. Autorització de centres docents

    Tots els centres de titularitat pública o privada ubicats en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana que, en la data d'entrada en vigor d'esta orde, tinguen autoritzades ensenyances conduents a l'obtenció del títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Informàtiques queden autoritzats per a impartir les ensenyances conduents a l'obtenció del títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Multiplataforma emparat per la LOE.



    Tercera. Requisits del professorat de centres privats o públics de titularitat diferent de l'Administració educativa

    El professorat dels centres de titularitat privada o de titularitat pública d'una altra administració diferent de l'educativa que en la data d'entrada en vigor d'esta orde no tinga els requisits acadèmics exigits en l'article 6 d'esta orde podrà impartir els corresponents mòduls professionals que conformen el present currículum si es troben en algun dels casos següents:

    a) Professorat que haja impartit docència en els centres especificats en la disposició addicional segona, sempre que dispose dels requisits acadèmics requerits per a això, durant un període de dos cursos acadèmics complets o, si no n'hi ha, dotze mesos en períodes continus o discontinus, dins dels quatre cursos anteriors a l'entrada en vigor d'esta orde, en el mateix mòdul professional del títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Informàtiques emparat per la LOGSE que siga objecte de la convalidació establida en l'annex IV del Reial Decret 450/2010, de 16 d'abril. L'acreditació docent corresponent podrà sol·licitar-se durant un any a l'entrada en vigor d'esta orde.



    b) Professorat que dispose d'una titulació acadèmica universitària i de la formació pedagògica i didàctica requerida i a més acredite una experiència laboral d'almenys tres anys en el sector vinculat a la família professional, realitzant activitats productives o docents en empreses relacionades implícitament amb els resultats d'aprenentatge del mòdul professional.

    El procediment que s'ha de seguir per a obtindre l'acreditació docent establida en esta disposició addicional serà el següent:

    El professorat que considere reunir els requisits necessaris ho sol·licitarà a la corresponent direcció territorial amb competències en educació, i adjuntarà la documentació següent:

    - Fotocòpia compulsada del títol acadèmic oficial.

    - Documents justificatius de complir els requisits indicats en l'apartat a) i/o b) d'esta disposició addicional.

    El directoro la directora territorial, amb un informe previ del seu Servici d'Inspecció Educativa, elevarà una proposta de resolució davant de l'òrgan competent, en matèria de propostes de resolució d'autorització de centres docents no universitaris de titularitat privada o de titularitat pública d'una altra administració diferent de l'educativa, de la conselleria amb competències en matèria d'educació, que dictarà una resolució individualitzada respecte d'això. Contra la resolució, la persona interessada podrà presentar un recurs d'alçada, en el termini d'un mes des de la seua notificació, davant de la Secretaria Autonòmica d'Educació, punt que haurà de constar en la mencionada resolució. Estes resolucions quedaran inscrites en un registre creat a este efecte.



    Quarta. Incidència en les dotacions de gasto

    La implementació i posterior desplegament d'esta orde no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de gasto assignats a la conselleria competent en estes ensenyances de Formació Professional, i en tot cas haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials de l'esmentada conselleria.



    DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA



    Única. Procés de transició i drets de l'alumnat que estiga cursant el cicle formatiu establit per a l'obtenció del títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Informàtiques emparat per la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu

    L'alumnat que, al finalitzar el curs escolar 2010-2011, complisca les condicions requerides per a cursar les ensenyances del segon curs del títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Informàtiques emparat per la LOGSE, i que no haja superat algun dels mòduls professionals del primer curs del corresponent cicle formatiu les ensenyances del qual se substituïxen d'acord amb el que indica la disposició addicional primera d'esta orde, comptarà amb dos convocatòries en cada un dels dos anys successius per a poder superar els dits mòduls professionals, sempre amb el límit màxim de convocatòries pendents de realitzar per l'interessat, que establix la normativa vigent en cada un dels règims d'impartició de les ensenyances de Formació Professional.



    Transcorregut el dit període, en el curs escolar 2013-2014 se li aplicaran les convalidacions, per als mòduls superats, establides en l'article 15.1 del Reial Decret 450/2010, de 16 d'abril, pel qual s'establix el títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Multiplataforma, o la norma bàsica que el substituïsca, regulat per la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació.

    A l'alumnat que, al finalitzar el curs escolar 2010-2011, no complisca les condicions requerides per a cursar les ensenyances del segon curs del títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Informàtiques emparat per la LOGSE, se li aplicaran les convalidacions establides en l'article 15.1 del Reial Decret 450/2010, de 16 d'abril, pel qual s'establix el títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Multiplataforma, o la norma bàsica que el substituïsca regulat per la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació.

    L'alumnat que, al finalitzar el curs escolar 2011-2012, no complisca, per no haver superat algun dels mòduls professionals del segon curs, les condicions requerides per a obtindre el títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Informàtiques emparat per la LOGSE comptarà amb dos convocatòries en cada un dels dos anys successius per a poder superar els dits mòduls professionals, a excepció del mòdul de Formació en Centres de Treball per al qual disposarà d'un curs escolar suplementari, sempre amb el límit màxim de convocatòries pendents de realitzar per l'interessat, que establix la normativa vigent en cada un dels règims d'impartició de les ensenyances de Formació Professional.A l'alumnat que, transcorregut el dit període, no haja obtingut el corresponent títol, se li aplicaran les convalidacions, per als mòduls superats, establides en l'article 15.1 del Reial Decret 450/2010, de 16 d'abril, pel qual s'establix el títol de Tècnic Superior en Desenrotllament d'Aplicacions Multiplataforma, o la norma bàsica que el substituïsca, regulat per la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació.





    DISPOSICIONS FINALS



    Primera. Habilitació reglamentària

    S'autoritza, en l'àmbit de les seues competències, els òrgans superiors i centres directius de la conselleria competent en matèria d'educació, per a adoptar les mesures i dictar les instruccions necessàries per a l'aplicació del que disposa esta orde.



    Segona. Entrada en vigor

    Esta orde entrarà en vigor l'endemà de ser publicada en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana. No obstant això, els seus efectes es consideraran referits a partir de l'inici dels processos d'escolarització del curs 2011-2012.



    València, 5 de setembre de 2012



    La consellera d'Educació, Formació i Ocupació,

    MARÍA JOSÉ CATALÁ VERDET





    ANNEX I



    Mòduls professionals



    Mòdul professional: Llenguatges de Marques i Sistemes de Gestió d'Informació

    Codi: 0373

    Duració: 96 hores

    Continguts:

    Reconeixement de les característiques dels llenguatges de marques:

    - Concepte de llenguatge de marques.

    - Avantatges. Necessitat d'ús.

    - Característiques comunes.

    - Identificació d'àmbits d'aplicació.

    - Classificació.

    - XML: estructura i sintaxi.

    - Etiquetes.

    - Ferramentes d'edició.

    - Elaboració de documents XML ben formats.

    - Utilització d'espais de noms en XML.

    Utilització de llenguatges de marques en entorns web:

    - HTML: estructura d'una pàgina web.

    - Identificació d'etiquetes i atributs de HTML.

    - XHTML: diferències sintàctiques i estructurals amb HTML.

    - Avantatges de XHTML sobre HTML.

    - Versions de HTML i de XHTML.

    - Conversió de HTML a XHTML

    - Ferramentes de disseny web.

    - Transmissió d'informació per mitjà de llenguatges de marques.

    - Fulls d'estil.

    - Aspectes bàsics, propietats, CSS dinàmic.

    Aplicació dels llenguatges de marques a la sindicació de continguts:

    - Característiques de la sindicació de continguts.

    - Avantatges.

    - Àmbits d'aplicació.

    - Estructura dels canals de continguts.

    - Funcionalitat i accés

    - Tecnologies de creació de canals de continguts: canals: RSS, ATOM, etc.

    - Validació.

    - Utilització de ferramentes.

    - directoris de canals de continguts.

    - Agregació.

    Definició d'esquemes i vocabularis en XML:

    - Definició de l'estructura i sintaxi de documents XML.

    - XML: estructura i sintaxi.

    - Etiquetes.

    - Ferramentes d'edició.

    - Elaboració de documents XML vàlids i ben formats.

    - Utilització d'espais de noms en XML.

    - Definició, referenciació i prefixos.

    - Avantatges d'utilització d'espais de noms.

    - Etiquetes, instruccions de processament, referència a entitats, declaració de tipus de document.

    - Utilització de mètodes de definició de documents XML.

    - Creació de descripcions.

    - Associació de descriptors amb documents XML.

    - Validació.

    - Ferramentes de creació i validació.

    Extensibilitat dels esquemes. Tipus derivats. Esquemes múltiples documents.

    - Documentació d'especificacions.

    Conversió i adaptació de documents XML:

    - Transformació de documents XML. Justificació.

    - Tècniques de transformació de documents XML.

    - Format de documents: XSLT, XPATH.

    - Enllaçat de documents: XLINK.

    - Formats d'eixida.

    - Àmbits d'aplicació.

    - Descripció de l'estructura i de la sintaxi.

    - Utilització de plantilles.

    - Beneficis de l'ús de plantilles.

    - Format de plantilles.

    - Utilització de ferramentes de processament.

    - Ús de plantilles en el context actual.

    - Verificació del resultat.

    - Depuració.

    - Elaboració de documentació.

    Emmagatzematge d'informació:

    - Utilització de XML per a emmagatzematge d'informació.

    - Mètodes d'emmagatzematge d'informació.

    - Àmbits d'aplicació.

    - Avantatges i inconvenients

    - Sistemes d'emmagatzematge d'informació.

    - Inserció i extracció d'informació en XML.

    - Tècniques de busca d'informació en documents XML.

    - Manipulació d'informació en format XML.

    - Llenguatges de consulta i manipulació.

    - Emmagatzematge XML natiu.

    - Ferramentes de tractament i emmagatzematge d'informació en format XML.

    Sistemes de gestió empresarial:

    - Aplicacions de gestió empresarial. Característiques.

    - Instal·lació.

    - Identificació de fluxos d'informació.

    - Adaptació i configuració.

    - Integració de mòduls.

    - Elaboració d'informes.

    - Planificació de la seguretat.

    - Implantació i verificació de la seguretat.

    - Integració amb aplicacions ofimàtiques.

    - Exportació d'informació.

    - Elaboració de documentació d'exportació.

    - Resolució d'incidències.





    Mòdul professional: Sistemes Informàtics

    Codi: 0483

    Duració: 160 hores

    Continguts:

    Explotació de sistemes microinformàtics:

    - Arquitectura d'ordinadors.

    - Introducció als sistemes microinformàtics.

    - Components d'un sistema informàtic. Maquinari. Programari.

    - Representació de la informació

    - Maquinari d'un ordinador. Components físics.

    - Perifèrics. Adaptadors per a la connexió de dispositius.

    - Procés de posada en marxa. Revisió i diagnòstic. Resolució d'avaries.

    - Ferramentes de monitorització.

    - Normes de seguretat i prevenció de riscos laborals.

    - Sistemes de comunicació.

    - Introducció a les xarxes i sistemes de comunicacions.

    - Característiques de les xarxes. Avantatges i inconvenients.

    - Tipus de xarxes. Topologies de xarxa.

    - Mapa físic i lògic d'una xarxa local.

    - Components físics d'una xarxa informàtica.

    - Tipus de cablejat. Connectors.

    - Mitjans de transmissió sense cable. Dispositius d'interconnexió.

    Instal·lació de sistemes operatius:

    - Estructura d'un sistema informàtic.

    - Sistemes operatius. Característiques. Arquitectura.

    - Funcions d'un sistema operatiu.

    - Tipus de sistemes operatius. Classificació.

    - Gestors d'arrancada.

    - Màquines virtuals.

    - Consideracions prèvies a la instal·lació de sistemes operatius lliures i propietaris.

    - Llicències i tipus de llicències.

    - Instal·lació de sistemes operatius. Requisits, versions i llicències.

    - Tipus d'aplicacions.

    - Instal·lació/desinstal·lació d'aplicacions. Requisits, versions i llicències.

    - Actualització de sistemes operatius i aplicacions.

    - Fitxers d'inici de sistemes operatius.

    - Controladors de dispositius.

    - Documentació dels processos d'instal·lació.

    Gestió de la informació:

    - Sistemes d'arxius.

    - Gestió de sistemes d'arxius per mitjà de comandaments i entorns gràfics.

    - Estructura de directoris de sistemes operatius lliures i propietaris.

    - Busca d'informació del sistema per mitjà de comandaments i ferramentes gràfiques.

    - Identificació del programari instal·lat per mitjà de comandaments i ferramentes gràfiques.

    - Gestió de la informació del sistema.

    - Muntatge i desmuntatge de dispositius en sistemes operatius.

    - Ferramentes d'administració de discos. Particions i volums. Desfragmentació i revisió.

    - Sistema d'emmagatzematge RAID. Tolerància a fallades.

    - Muntar volums en carpetes.

    - Tasques automàtiques.

    Configuració de sistemes operatius:

    - Configuració d'usuaris i grups locals.

    - Usuaris i grups predeterminats.

    - Seguretat de comptes d'usuari.

    - Seguretat de contrasenyes.

    - Configuració de perfils locals d'usuari.

    - Accés a recursos. Permisos locals.

    - Directives.

    - Servicis i processos.

    - Comandaments de sistemes lliures i propietaris.

    - Ferramentes de monitorització del sistema.

    - Manteniment i optimització del sistema.

    Connexió de sistemes en xarxa:

    - Arquitectures de xarxa. Arquitectura TCP/IP.

    - Protocols TCP/IP.

    - Configuració del protocol TCP/IP en un client de xarxa. Adreces IP. Màscares de subxarxa. IPv4. IPv6. Configuració estàtica. Configuració dinàmica automàtica.

    - Fitxers de configuració de xarxa.

    - Configuració de la resolució de noms.

    - Taules d'encaminaments.

    - Gestió de ports.

    - Verificació del funcionament d'una xarxa per mitjà de l'ús de comandaments.

    - Resolució de problemes de connectivitat en sistemes operatius en xarxa.

    - Comandaments utilitzats en sistemes operatius lliures i propietaris.

    - Monitorització de xarxes.

    - Protocols TCP/IP.

    - Instal·lació i configuració dels adaptadors de xarxa en sistemes operatius lliures i propietaris.

    - Interconnexió de xarxes: adaptadors de xarxa i dispositius d'interconnexió.

    - Xarxes cablejades. Tipus i característiques. Adaptadors de xarxa. Commutadors, encaminadors, entre altres.

    - Xarxes sense fil. Tipus i característiques. Adaptadors. Dispositius d'interconnexió.

    - Seguretat bàsica en xarxes cablejades i sense fil.

    - Seguretat en la comunicació de xarxes sense fil, WEP, WPA, WPA2-PSK WPA-PSK, entre altres.

    - Accés a xarxes WAN. Tecnologies.

    - Seguretat de comunicacions. Protocols segurs. Xifratge. Encriptació.

    Gestió de recursos en una xarxa:

    - Diferències entre permisos i drets. Permisos de xarxa. Permisos locals. Herència. Permisos efectius. Llistes de control d'accés.

    - Drets d'usuaris. Directives de seguretat. Objectes de directiva. Àmbit de les directives. Plantilles.

    - Requisits de seguretat del sistema i de les dades.

    - Seguretat a escala d'usuaris i a escala d'equips.

    - Servidors de fitxers.

    - Servidors d'impressió.

    - Servidors d'aplicacions.

    - Tècniques de connexió remota.

    - Ferramentes de xifratge.

    - Ferramentes d'anàlisi i administració.

    - Tallafocs.

    - Sistemes de detecció d'intrusió.

    Explotació d'aplicacions informàtiques de propòsit general:

    - Tipus de programari.

    - Requisits de les aplicacions.

    - Ferramentes ofimàtiques.

    - Ferramentes d'Internet: xarxes socials, blogs, Fotologs, wikis, entre altres. Servicis de transferència de fitxers. Buscadors.

    - Correu i missatgeria electrònica.

    - Utilitats de propòsit general: antivirus, recuperació de dades, manteniment del sistema, entre altres.

    - Aplicacions de propòsit específic: CAD, ERP, frameworks o entorns de desenrotllament, entre altres.

    - Busca de documentació tècnica en Internet.





    Mòdul professional: Bases de Dades

    Codi: 0484

    Duració: 160 hores

    Continguts:

    Emmagatzematge de la informació:

    - Fitxers (plans, indexats, accés directe, entre altres).

    - Bases de dades. Conceptes, usos i tipus segons el model de dades, la ubicació de la informació.

    - Sistemes gestors de base de dades: funcions, components i tipus.



    - Sistemes gestors de bases de dades comercials i lliures.

    - Bases de dades centralitzades i bases de dades distribuïdes. Fragmentació.

    - LOPD. Principis de la protecció de dades. Drets de les persones. Fitxers de titularitat pública i privada. Agència espanyola de protecció de dades. Infraccions i sancions.

    Bases de dades relacionals:

    - Model de dades.

    - Terminologia del model relacional. Relacions, atributs, tuples.



    - Característiques d'una relació.

    - Tipus de dades.

    - Jocs de caràcters. Criteris de comparació i ordenació.

    - Estructura del model relacional: claus primàries, alienes.

    - Restriccions d'integritat: integritat referencial.

    - Claus primàries.

    - Índexs. Característiques. Valors no duplicats.

    - El valor NULL. Operar amb el valor NULL.

    - Claus alienes.

    - Vistes.

    - Usuaris. Rols. Privilegis. Objectes.

    - Llenguatge de descripció de dades (DDL). Sentències. Clàusules.

    - Llenguatge de control de dades (DCL). Sentències. Clàusules.

    Realització de consultes:

    - Ferramentes gràfiques proporcionades pel sistema gestor per a la realització de consultes.

    - La sentència SELECT.

    - Consultes calculades. Sinònims.

    - Selecció i ordenació de registres.

    - Operadors. Operadors de comparació. Operadors lògics. Precedència.

    - Tractament de valors nuls.

    - Consultes de resum. Funcions d'agregació.

    - Agrupament de registres. Selecció d'agrupaments.

    - Unió, intersecció i diferència de consultes.

    - Composicions internes. Noms qualificats.

    - Composicions externes.

    - Subconsultes. Ubicació de subconsultes. Subconsultes niades.



    - Optimització de consultes. Índexs.

    - Vistes: creació, modificació.

    Tractament de dades:

    - Ferramentes gràfiques proporcionades pel sistema gestor per a l'edició de la informació.

    - Inserció de registres. Insercions a partir d'una consulta.

    - Esborrament de registres. Modificació de registres.

    - Esborraments i modificacions i integritat referencial. Canvis en cascada.

    - Subconsultes i composicions en ordes d'edició.

    - Transaccions. Sentències de processament de transaccions.

    - Problemes associats a l'accés simultani a les dades.

    - Bloquejos compartits i exclusius. Polítiques de bloqueig.

    Programació de bases de dades:

    - Introducció. Llenguatge de programació.

    - Paraules reservades.

    - Variables del sistema i variables d'usuari.

    - Comentaris.

    - Funcions.

    - Paquets.

    - Estructures de control de flux. Alternatives. Bucles.

    - Ferramentes per a creació de guions; procediments d'execució.



    - Procediments emmagatzemats. Funcions d'usuari.

    - Subrutines. Variables locals i globals.

    - Esdeveniments i disparadors.

    - Excepcions. Tipus: predefinides, definides per l'usuari. Tractament d'excepcions.

    - Cursors. Funcions de tractament de cursors.

    - APIS per a llenguatges externs.

    Interpretació de diagrames entitat/relació:

    - Entitats i relacions. Cardinalitat.

    - Simbologia dels diagrames E/R.

    - Debilitat.

    - El model E/R ampliat. Reflexió. Jerarquia.

    - Pas del diagrama E/R al model relacional.

    - Formes normals.

    - Normalització de models relacionals.

    - Enginyeria inversa.

    - Ferramentes de modelatge de dades.

    Ús de bases de dades objecterelacionals:

    - Característiques de les bases de dades objecterelacionals.

    - Tipus de dades objecte; atributs, mètodes, sobrecàrrega, constructors.

    - Definició de tipus d'objecte. Definició de mètodes.

    - Herència.

    - Identificadors; referències.

    - Taules d'objectes i taules amb columnes tipus objecte.

    - Tipus de dades col·lecció.

    - Declaració i inicialització d'objectes.

    - Ús de la sentència SELECT.

    - Navegació a través de referències.

    - Crides a mètodes.

    - Inserció d'objectes.

    - Modificació i esborrament d'objectes.

    - Esborrament de taules i tipus.





    Mòdul professional: Programació.

    Codi: 0485

    Duració: 256 hores

    Continguts:

    Identificació dels elements d'un programa informàtic:

    - Estructura i blocs fonamentals.

    - Solucions i projectes.

    - Utilització dels entorns integrats de desenrotllament.

    - Variables.

    - Tipus de dades. Operacions.

    - Literals.

    - Constants.

    - Operadors i expressions.

    - Conversions de tipus.

    - Comentaris.

    Utilització d'objectes:

    - Elements de la programació orientada a objectes.

    - Característiques dels objectes.

    - Estructura dels objectes.

    - Instanciació d'objectes.

    - Utilització de mètodes.

    - Utilització de propietats.

    - Programació de la consola: entrada i eixida d'informació.

    - Codificació de mètodes estàtics.

    - Utilització de mètodes estàtics.

    - Paràmetres i valors tornats.

    - Llibreries d'objectes.

    - Constructors.

    - Destrucció d'objectes i alliberament de memòria.

    - Codificació, edició i compilació de programes simples orientats a objectes.

    Ús d'estructures de control:

    - Estructures de selecció.

    - Estructures de repetició.

    - Estructures de bot.

    - Control d'excepcions.

    - Codificació, edició i compilació de programes amb estructures de control

    - Prova i depuració.

    - Documentació.

    Desenrotllament de classes:

    - Concepte de classe.

    - Estructura i membres d'una classe.

    - Creació d'atributs.

    - Creació de mètodes.

    - Creació de constructors.

    - Codificació i edició d'objectes de les classes desenrotllades.

    - Encapsulació i visibilitat.

    - Utilització de classes i objectes.

    - Utilització de classes heretades.

    - Codificació i utilització de mètodes estàtics.

    - Concepte i utilització d'interfícies.

    - Empaquetatges de classes. Organització de les classes en paquets.

    Lectura i escriptura d'informació:

    - Programació de la consola: entrada i eixida d'informació.

    - Concepte de flux.

    - Tipus de fluxos. Fluxos de bytes i de caràcters.

    - Fluxos predefinits.

    - Classes relatives a fluxos.

    - Utilització de fluxos.

    - Entrada des de teclat.

    - Eixida a pantalla.

    - Aplicacions de l'emmagatzematge d'informació en fitxers.

    - Fitxers de dades. Registres.

    - Obertura i tancament de fitxers. Modes d'accés.

    - Escriptura i lectura d'informació en fitxers.

    - Emmagatzematge d'objectes en fitxers. Persistència. Serialització.

    - Utilització dels sistemes de fitxers.

    - Creació i eliminació de fitxers i directoris.

    - Creació d'interfícies gràfiques d'usuari utilitzant assistents i ferramentes de l'entorn integrat.

    - Concepte d'esdeveniment.

    - Creació de controladors d'esdeveniments.

    - Generació de programes amb interfícies gràfiques.

    Aplicació de les estructures d'emmagatzematge:

    - Llibreries de classes.

    - Estructures.

    - Creació d'agrupacions.

    - Inicialització.

    - Agrupacions multidimensionals.

    - Classes i mètodes genèrics.

    - Cadenes de caràcters. Expressions regulars.

    - Llistes.

    - Col·leccions. Tipus de dades col·lecció.

    - Classes relacionades amb el tractament de documents XML.

    Utilització avançada de classes:

    - Composició de classes.

    - Herència.

    - Superclasses i subclasses.

    - Classes i mètodes abstractes i finals.

    - Sobreescriptura de mètodes.

    - Constructors i herència.

    - Accés a mètodes de la superclasse.

    - Polimorfisme.

    - Codificació, proves, depuració i documentació de programes que implementen jerarquies de classes.

    Manteniment de la persistència dels objectes:

    - Bases de dades orientades a objectes.

    - Característiques de les bases de dades orientades a objectes.

    - Estudi de les bases de dades orientades a objectes en el desenrotllament d'aplicacions.

    - Instal·lació del gestor de bases de dades.

    - Creació de bases de dades.

    - Tipus de dades bàsiques i estructurades.

    - El llenguatge de definició d'objectes.

    - Programació d'aplicacions que emmagatzemen objectes en bases de dades.

    - Mecanismes de consulta.

    - El llenguatge de consultes: sintaxi, expressions, operadors.

    - Recuperació, modificació i esborrament d'informació.

    - Tipus de dades objecte; atributs i mètodes.

    - Herència.

    - Constructors.

    - Tipus de dades col·lecció.

    Gestió de bases de dades relacionals:

    - Mètodes d'accés als sistemes gestors de bases de dades.

    - Establiment de connexions.

    - Recuperació d'informació.

    - Utilització d'assistents.

    - Manipulació de la informació.

    - Actualització de la base de dades.

    - Execució de consultes sobre la base de dades.

    - Desenrotllament d'aplicacions per a la gestió de bases de dades.

    - Transaccions.

    Mòdul professional: Accés a Dades

    Codi: 0486

    Duració: 120 hores

    Continguts:

    Maneig de fitxers:

    - Classes associades a les operacions de gestió de fitxers i directoris: creació, esborrament, còpia, moviment, entre altres.

    - Fluxos. Fluxos basats en bytes i fluxos basats en caràcters.

    - Formes d'accés a un fitxer.

    - Classes per a gestió de fluxos de dades des de/cap a fitxers.

    - Operacions bàsiques sobre fitxers d'accés seqüencial.

    - Operacions bàsiques sobre fitxers d'accés aleatori.

    - Treball amb fitxers XML: analitzadors sintàctics (parser) i vinculació (binding).

    - Llibreries per a conversió de documents XML a altres formats.

    - Excepcions: detecció i tractament.

    Maneig de connectors:

    - El desfasament objecterelacional.

    - Protocols d'accés a bases de dades. Connectors.

    - Establiment de connexions.

    - Execució de sentències de descripció de dades.

    - Execució de sentències de modificació de dades.

    - Execució de consultes.

    - Utilització del resultat d'una consulta.

    - Execució de procediments emmagatzemats en la base de dades.

    - Gestió de transaccions.

    Ferramentes de mapatge objecterelacional (ORM):

    - Concepte de mapatge objecterelacional.

    - Característiques de les ferramentes ORM. Ferramentes ORM més utilitzades.

    - Instal·lació d'una ferramenta ORM.

    - Configuració de la ferramenta.

    - Fitxers de configuració, propietats configurables

    - Estructura d'un fitxer de mapatge. Elements, propietats.

    - Mapatge de col·leccions, relacions i herència.

    - Classes persistents.

    - Sessions; estats d'un objecte.

    - Càrrega, emmagatzematge i modificació d'objectes.

    - Consultes SQL.

    - Llenguatges propis de la ferramenta ORM.

    - Gestió de transaccions.

    Bases de dades objecterelacionals i orientades a objectes:

    - Característiques de les bases de dades objecterelacionals.

    - Gestió d'objectes amb SQL; ANSI SQL 1999.

    - Gestors de bases de dades objecterelacionals; connectors.

    - Accés a les funcions del gestor des del llenguatge de programació.

    - Característiques de les bases de dades orientades a objectes.

    - Gestors de bases de dades orientades a objectes.

    - Tipus de dades: tipus bàsics i tipus estructurats.

    - La interfície de programació d'aplicacions de la base de dades.

    - El llenguatge de consultes OQL: sintaxi, expressions, operadors.

    - Gestió de transaccions.

    Bases de dades XML:

    - Bases de dades natives XML.

    - Gestors comercials i lliures.

    - Estratègies d'emmagatzematge.

    - Instal·lació i configuració del gestor de bases de dades.

    - Establiment i tancament de connexions.

    - Col·leccions i documents.

    - Creació i esborrament de col·leccions; classes i mètodes.

    - Afegir, modificar i eliminar documents; classes i mètodes.

    - Indexació.

    - Identificadors únics.

    - Realització de consultes; classes i mètodes.

    - Llenguatges de consulta subministrats pel gestor de bases de dades. XQUERY.

    - Gestió de transaccions.

    - Tractament d'excepcions.

    Programació de components d'accés a dades:

    - Concepte de component; característiques.

    - Propietats i atributs.

    - Editors de propietats.

    - Esdeveniments; associació d'accions a esdeveniments.

    - Introspecció; reflexió.

    - Persistència del component.

    - Propietats simples i indexades.

    - Propietats compartides i restringides.

    - Ferramentes per a desenrotllament de components no visuals.

    - Empaquetatge de components.





    Mòdul professional: Entorns de Desenrotllament

    Codi: 0487

    Duració: 96 hores

    Continguts:

    Desenrotllament de programari:

    - Concepte de programa informàtic.

    - Codi font, codi objecte i codi executable; màquines virtuals.



    - Tipus de llenguatges de programació.

    - Característiques dels llenguatges més difosos.

    - Fases del desenrotllament d'una aplicació: anàlisi, disseny, codificació, proves, documentació, explotació i manteniment, entre altres.



    - Estructures d'equips de treball per al desenrotllament i revisió de programes informàtics.

    - Funcions i responsabilitats dels membres.

    - Procés d'obtenció de codi executable a partir del codi font; ferramentes implicades.

    Instal·lació i ús d'entorns de desenrotllament:

    - Concepte i aplicació dels entorns de desenrotllament.

    - Classificació dels entorns de desenrotllament.

    - Funcions d'un entorn de desenrotllament.

    - Ferramentes i assistents.

    - Instal·lació d'un entorn de desenrotllament.

    - Instal·lació i desinstal·lació de mòduls addicionals.

    - Mecanismes d'actualització.

    - Avaluació dels distints entorns de desenrotllament lliures i comercials més usuals.

    - Ús bàsic d'un entorn de desenrotllament: edició de programes. Generació d'executables.

    - Avantatges i inconvenients del desenrotllament d'aplicacions amb entorns de desenrotllament respecte a l'ús de tecnologies tradicionals.

    Disseny i realització de proves:

    - Planificació de proves.

    - Tipus de proves: funcionals, estructurals, regressió...

    - Procediments i casos de prova.

    - Ferramentes de depuració. Punts de ruptura, tipus d'execució, examinadors de variables, entre altres.

    - Validacions.

    - Proves de codi: cobriment, valors límit, classes d'equivalència, entre altres.

    - Factors que determinen la qualitat del programari.

    - Criteris de control de qualitat del desenrotllament de l'aplicació.

    - Proves unitàries; ferramentes.

    - Automatització de proves

    - Documentació de proves.

    - Documentació d'incidències detectades. Descripció del seu tractament.

    Optimització i documentació:

    - Concepte i objectiu de l'optimització de codi.

    - Optimitzacions locals i globals.

    - Optimitzacions dependents i independents de la màquina.

    - Refactorització. Concepte. Limitacions. Patrons de refactorització més usuals. Analitzadors de codi; ús i configuració. Refactorització i proves. Ferramentes d'ajuda a la refactorització.

    - Control de versions. Estructura de les ferramentes de control de versions. Repositori. Ferramentes de control de versions. Clients de control de versions integrats en l'entorn de desenrotllament.

    - Documentació. Ús de comentaris. Alternatives. Documentació de classes. Documentació de constructors i mètodes. Documentació de camps. Ferramentes.

    Elaboració de diagrames de classes:

    - Metodologia de disseny orientada a objectes.

    - Metodologia de disseny orientada a estructura de dades.

    - Classes. Atributs, mètodes i visibilitat.

    - Objectes. Instanciació.

    - Relacions. Herència, composició, agregació.

    - Estandardització amb un llenguatge de modelatge: UML (llenguatge unificat de modelatge) o altres.

    - Diagrames estructurals. Camp d'aplicació.

    - Notació dels diagrames de classes.

    - Notació dels diagrames d'objectes.

    - Ferramentes de disseny de diagrames.

    - Generació de codi a partir de diagrames de classes.

    - Generació de diagrames de classes a partir de codi.

    Elaboració de diagrames de comportament:

    - Tipus. Camp d'aplicació.

    - Notació dels diferents diagrames de comportament UML o altres.

    - Diagrames de casos d'ús. Actors, escenari, relació de comunicació.

    - Diagrames de seqüència. Línia de vida d'un objecte, activació, enviament de missatges.

    - Diagrames de col·laboració. Objectes, missatges.

    - Diagrames d'activitats. Activitats, transicions, decisions i combinacions.

    - Diagrames d'estat. Estats, esdeveniments, senyals, transicions.





    Mòdul professional: Desenrotllament d'Interfícies

    Codi: 0488

    Duració: 120 hores

    Continguts:

    Confecció d'interfícies d'usuari:

    - Llibreries de components disponibles per a diferents sistemes operatius i llenguatges de programació; característiques.

    - Ferramentes propietàries i lliures d'edició d'interfícies.

    - Àrea de disseny, paleta de components, editor de propietats, entre altres.

    - Contenidors.

    - Components: característiques i camp d'aplicació.

    - Afegir i eliminar components a la interfície.

    - Ubicació i alineament de components.

    - Modificació de propietats.

    - Enllaç de components a orígens de dades.

    - Associació d'accions a esdeveniments.

    - Diàlegs modals i no modals.

    - Edició del codi generat per la ferramenta de disseny.

    - Classes, propietats, mètodes.

    - Esdeveniments; escoltadors.

    - Desenrotllament d'interfícies gràfiques per a aplicacions.

    Generació d'interfícies a partir de documents XML:

    - Llenguatges de descripció d'interfícies basats en XML. Àmbit d'aplicació.

    - Elements, etiquetes, atributs i valors.

    - Ferramentes lliures i propietàries per a la creació d'interfícies d'usuari multiplataforma.

    - Paletes i vistes.

    - Controls, propietats.

    - Ubicació i alineament.

    - Contenidors.

    - Esdeveniments, controladors.

    - Edició del document XML.

    - Depuració del document XML.

    - Generació de codi per a diferents plataformes.

    Creació de components visuals:

    - Concepte de component; característiques.

    - Propietats i atributs.

    - Editors de propietats.

    - Esdeveniments; associació d'accions a esdeveniments.

    - Introspecció; reflexió.

    - Persistència del component.

    - Propietats simples i indexades.

    - Propietats compartides i restringides.

    - Ferramentes per a desenrotllament de components visuals.

    - Empaquetatge de components.

    Usabilitat:

    - Concepte d'usabilitat. Característiques, atributs.

    - Normes relacionades amb la usabilitat; ISO 9126, ISO 9241 i ISO 14915, entre altres.

    - Mesura d'usabilitat d'aplicacions; tipus de mètriques.

    - Proves d'experts; formularis tipus.

    - Proves amb usuaris; qüestionaris.

    - Pautes de disseny de l'estructura de la interfície d'usuari; menús, finestres, quadros de diàleg, separacions de teclat, entre altres.

    - Pautes de disseny de l'aspecte de la interfície d'usuari: colors, fonts, icones, distribució dels elements.

    - Pautes de disseny dels elements interactius de la interfície d'usuari: botons de comandament, llistes desplegables, entre altres.

    - Pautes de disseny de la presentació de dades.

    - Pautes de disseny de la seqüència de control de l'aplicació.

    - Pautes de disseny per a l'assegurament de la informació.

    - Pautes de disseny específiques per a aplicacions multimèdia.

    Confecció d'informes:

    - Estructura general. Seccions.

    - Informes incrustats i no incrustats en l'aplicació.

    - Ferramentes gràfiques integrades en l'IDE i externes a este.

    - Encapçalaments i peus.

    - Formats d'eixida.

    - Filtratge de dades.

    - Valors calculats.

    - Numeració de línies, recomptes i totals.

    - Informes amb agrupament, recomptes parcials i subtotals.

    - Subinformes.

    - Imatges. Gràfics.

    - Llibreries per a generació d'informes. Classes, mètodes i atributs.

    - Paràmetres.

    - Connexió amb les fonts de dades. Execució de consultes.

    Documentació d'aplicacions:

    - Fitxers d'ajuda. Formats.

    - Ferramentes de generació d'ajudes. Estàndards.

    - Ajuda genèrica i ajudes contextuals.

    - Taules de continguts, índexs, sistemes de busca, entre altres.

    - Incorporació de l'ajuda a l'aplicació.

    - Tipus de manuals: manual d'usuari, guia de referència, guies ràpides, manuals d'instal·lació, configuració i administració. Destinataris i estructura.

    - Confecció de tutorials multimèdia. Ferramentes de captura de pantalles i seqüències d'accions.

    - Ferramentes per a la confecció de tutorials interactius; simulació.

    Distribució d'aplicacions:

    - Components d'una aplicació. Empaquetatge.

    - Instal·ladors.

    - Paquets autoinstal·lables.

    - Ferramentes per a crear paquets d'instal·lació.

    - Paràmetres de la instal·lació.

    - Personalització de la instal·lació: logotips, fons, diàlegs, botons, idioma, entre altres.

    - Assistents d'instal·lació i desinstal·lació.

    - Interacció amb l'usuari.

    - Fitxers firmats digitalment.

    - Instal·lació d'aplicacions des d'un servidor web.

    - Descàrrega i execució d'aplicacions ubicades en servidors web.



    Realització de proves:

    - Objectiu, importància i limitacions del procés de prova. Estratègies.

    - Proves d'integració: ascendents i descendents.

    - Proves de sistema: configuració, recuperació, entre altres.

    - Proves de regressió.

    - Proves funcionals.

    - Proves de capacitat i rendiment.

    - Proves d'ús de recursos.

    - Proves de seguretat.

    - Proves manuals i automàtiques. Ferramentes programari per a la realització de proves.

    - Proves d'usuari.

    - Proves d'acceptació.

    - Versions alfa i beta.





    Mòdul professional: Programació Multimèdia i Dispositius Mòbils



    Codi: 0489

    Duració: 100 hores

    Continguts:

    Anàlisi de tecnologies per a aplicacions en dispositius mòbils:

    - Limitacions que planteja l'execució d'aplicacions en els dispositius mòbils: desconnexió, seguretat, memòria, consum de bateria, emmagatzematge, grandària de pantalla, mecanismes d'entrada i eixida de dades.

    - Tecnologies disponibles.

    - Entorns integrats de treball.

    - Mòduls per al desenrotllament d'aplicacions mòbils.

    - Emuladors.

    - Perfils. Característiques. Arquitectura i requeriments. Dispositius suportats.

    - Jerarquia de classes segons configuració i perfil.

    - Model d'estats d'una aplicació per a dispositius mòbils. Actiu, pausa i destruït.

    - Cicle de vida d'una aplicació: descobriment, instal·lació, execució, actualització i esborrament.

    - Modificació d'aplicacions existents.

    - Compilació.

    - Utilització de l'entorn d'execució de l'administrador d'aplicacions.

    Programació d'aplicacions per a dispositius mòbils:

    - Ferramentes i fases de construcció.

    - Desenrotllament del codi.

    - Compilació, preverificació, empaquetatge i execució.

    - Depuració.

    - Interfícies d'usuari. Classes associades.

    - Context gràfic. Imatges.

    - Esdeveniments del teclat.

    - Tècniques d'animació i so.

    - Descobriment de servicis.

    - Bases de dades i emmagatzematge.

    - Persistència.

    - Model de fils.

    - Comunicacions: classes associades. Tipus de connexions.

    - Gestió de la comunicació sense fil.

    - Busca de dispositius.

    - Busca de servicis.

    - Establiment de la connexió. Client i servidor.

    - Enviament i recepció de missatges text. Seguretat i permisos.

    - Enviament i recepció de missatgeria multimèdia. Sincronització de contingut. Seguretat i permisos.

    - Maneig de connexions HTTP i HTTPS.

    - Complements dels navegadors per a visualitzar l'aspecte d'un lloc web en un dispositiu mòbil.

    - Proves i documentació.

    Utilització de llibreries multimèdia integrades:

    - Conceptes sobre aplicacions multimèdia.

    - Arquitectura de l'API utilitzat.

    - Descripció i instal·lació de les llibreries multimèdia. Entorn de treball.

    - Fonts de dades multimèdies. Classes.

    - Dades basades en el temps.

    - Clips d'àudio, seqüències MIDI, entre altres.

    - Clips de vídeo, animacions de moviment, transformacions de forma.

    - Processament d'objectes multimèdia. Classes. Estats, mètodes i esdeveniments.

    - Reproducció d'objectes multimèdia. Classes. Estats, mètodes i esdeveniments.

    - Protocol de transmissió en temps real RTP.

    - Control i monitorització de la transmissió.

    - Proves i documentació.

    Anàlisi de motors de jocs:

    - Arquitectura del joc. Components.

    - Motors de jocs: tipus i utilització.

    - Àrees d'especialització, llibreries utilitzades i llenguatges de programació.

    - Components d'un motor de jocs.

    - Motor gràfic o de renderitzatge (2D/3D).

    - Graf o escena.

    - Detecció de col·lisions.

    - Motor de físiques.

    - Motor d'intel·ligència artificial.

    - Motor de sons.

    - Gestió de xarxes.

    - Llibreries que proporcionen les funcions bàsiques d'un motor 2D/3D.

    - Avantatges de la utilització d'un motor de jocs.

    - Estudi de jocs existents.

    - Aplicació de modificacions sobre jocs existents.

    Desenrotllament de jocs 2D i 3D:

    - Entorns de desenrotllament per a jocs.

    - Motors comercials i Open Source.

    - Integració del motor de jocs en entorns de desenrotllament.

    - Conceptes avançats de programació 3D.

    - Sistemes de coordenades.

    - Models 3D.

    - Formes 3D.

    - Transformacions. Renderització.

    - Fases de desenrotllament:

    - Disseny: models, escenaris, efectes visuals, edició de sons, creació de la història, animació, texturització.

    - Producció amb motors de jocs.

    - Postproducció: optimització i proves.

    - Propietats dels objectes: llum, textures, reflexos, ombres.

    - Utilització de shaders. Tipus i funcions.

    - Aplicació de les funcions del motor gràfic. Renderització.

    - Aplicació de les funcions del graf d'escena. Tipus de nodes i la seua utilització.

    - Anàlisi d'execució. Optimització del codi.





    Mòdul professional: Programació de Servicis i Processos

    Codi: 0490

    Duració: 60 hores

    Continguts:

    Programació multiprocés:

    - Executables. Processos. Servicis.

    - Estats d'un procés.

    - Planificació de processos pel sistema operatiu.

    - Fils.

    - Programació concurrent.

    - Programació paral·lela i distribuïda.

    - Creació de processos.

    - Comunicació entre processos.

    - Gestió de processos.

    - Comandaments per a la gestió de processos en sistemes lliures i propietaris.

    - Ferramentes gràfiques per a la gestió de processos en sistemes lliures i propietaris.

    - Sincronització entre processos.

    - Programació d'aplicacions multiprocés.

    - Documentació.

    - Depuració.

    Programació multifil:

    - Recursos compartits pels fils.

    - Estats d'un fil. Canvis d'estat.

    - Elements relacionats amb la programació de fils. Llibreries i classes.

    - Gestió de fils.

    - Creació, inici i finalització.

    - Sincronització de fils.

    - Informació entre fils. Intercanvi.

    - Prioritats dels fils.

    - Gestió de prioritats.

    - Programació d'aplicacions multifil.

    - Documentació.

    - Depuració.

    Programació de comunicacions en xarxa:

    - Protocols de comunicacions.

    - Comunicació entre aplicacions.

    - Rols client i servidor.

    - Elements de programació d'aplicacions en xarxa. Llibreries.

    - Funcions i objectes de les llibreries.

    - Socket.

    - Tipus de sockets. Característiques.

    - Ports de comunicacions.

    - Creació de sockets.

    - Enllaç i establiment de connexions.

    - Utilització de sockets per a la transmissió i recepció d'informació.

    - Programació d'aplicacions client i servidor.

    - Optimització de sockets.

    - Utilització de fils en la programació d'aplicacions en xarxa.

    - Depuració.

    - Monitorització de temps de resposta.

    Generació de servicis en xarxa:

    - Protocols estàndard de comunicació en xarxa a escala d'aplicació (telnet, ftp, http, pop3, smtp, entre altres).

    - Llibreries de classes i components.

    - Funcions i objectes de les llibreries.

    - Utilització d'objectes predefinits.

    - Establiment i finalització de connexions.

    - Transmissió d'informació.

    - Programació d'aplicacions client.

    - Programació de servidors.

    - Implementació de comunicacions simultànies.

    - Documentació.

    - Depuració.

    - Monitorització de temps de resposta.

    Utilització de tècniques de programació segura:

    - Pràctiques de programació segura.

    - Control d'accessos.

    - Limitació de privilegis.

    - Validació d'entrades.

    - Criptografia de clau pública i clau privada.

    - Principis criptogràfics.

    - Principals aplicacions de la criptografia.

    - Protocols criptogràfics.

    - Política de seguretat.

    - Usuaris i rols.

    - Programació de mecanismes de control d'accés.

    - Encriptació d'informació.

    - Protocols segurs de comunicacions.

    - Sockets segurs.

    - Programació d'aplicacions amb comunicacions segures.

    - Prova i depuració.





    Mòdul professional: Sistemes de Gestió Empresarial

    Codi: 0491

    Duració: 100 hores

    Continguts:

    Identificació de sistemes ERP-CRM:

    - Introducció a la gestió empresarial.

    - Evolució de la informàtica de gestió empresarial.

    - Concepte d'ERP (sistemes de planificació de recursos empresarials).

    - Revisió d'ERP actuals.

    - Característiques dels sistemes ERP. Requisits. Avantatges i inconvenients.

    - Concepte de CRM (sistemes de gestió de relacions amb clients). Revisió de CRM actuals.

    - Característiques dels sistemes CRM. Requisits. Avantatges i inconvenients.

    - Arquitectura d'un sistema ERP-CRM.

    - Organització d'una empresa i de les seues relacions externes.

    - Sistemes operatius lliures o propietaris compatibles amb el programari.

    - Sistemes gestors de bases de dades compatibles amb el programari.

    - Configuració de la plataforma.

    - Verificació de la instal·lació i configuració dels sistemes operatius i de gestió de dades.

    Instal·lació i configuració de sistemes ERP-CRM:

    - Tipus de llicència.

    - Tipus d'instal·lació. Monolloc. Client/servidor.

    - Característiques dels mòduls funcionals.

    - Mòdul bàsic. Funcionalitats operacionals.

    - Mòduls d'un sistema ERP-CRM: descripció, tipologia i interconnexió entre mòduls.

    - Processos d'instal·lació del sistema ERP-CRM.

    - Paràmetres de configuració del sistema ERP-CRM: descripció, tipologia i ús.

    - Actualització del sistema ERP-CRM i aplicació d'actualitzacions.

    - Servicis d'accés al sistema ERP-CRM: característiques i paràmetres de configuració, instal·lació.

    - Entorns de desenrotllament i proves i explotació.

    - Assistència tècnica remota en el sistema ERP-CRM: Instal·lació i configuració

    Organització i consulta de la informació:

    - Definició de camps

    - Taules i vistes de la base de dades.

    - Consultes d'accés a dades.

    - Interfícies d'entrada de dades i de processos. Formularis.

    - Informes i llistes de l'aplicació.

    - Càlculs de comandes, albarans, factures, assentaments predefinits, traçabilitat, producció, entre altres.

    - Procediments emmagatzemats de servidor.

    - Utilització d'assistents.

    - Busca d'informació.

    - Gràfics.

    - Ferramentes de monitorització i d'avaluació del rendiment.

    - Auditories de control d'accés a les dades. Traces del sistema (logs).

    - Incidències: identificació i resolució.

    - Processos d'extracció de dades en sistemes d'ERP-CRM i magatzems de dades.

    - Exportació de dades.

    Implantació de sistemes ERP-CRM en una empresa:

    - Tipus d'empresa. Necessitats de l'empresa.

    - Selecció dels mòduls del sistema ERP-CRM.

    - Taules i vistes que és necessari adaptar.

    - Consultes necessàries per a obtindre informació.

    - Creació de formularis personalitzats.

    - Creació d'informes personalitzats.

    - Creació de gràfics personalitzats.

    - Importació de dades des d'aplicacions externes a l'ERP-CRM.

    - Exportació de dades.

    Desenrotllament de components:

    - Tècniques i estàndards.

    - Especificacions funcionals per al desenrotllament de components.

    - Tècniques d'optimització de consultes i accés a grans volums d'informació.

    - Llenguatge proporcionat pels sistemes ERP-CRM. Característiques i sintaxi del llenguatge. Declaració de dades. Estructures de programació. Sentències del llenguatge.

    - Entorns de desenrotllament i ferramentes de desenrotllament en sistemes ERP i CRM.

    - Inserció, modificació i eliminació de dades en els objectes.

    - Operacions de consulta. Ferramentes.

    - Formularis i informes en sistemes ERP-CRM.

    - Arquitectures d'informes. Elements.

    - Ferramentes per a la creació de formularis i informes.

    - Generació de programes d'extracció de dades entre sistemes (batch inputs).

    - Extraccions d'informacions contingudes en sistemes ERP-CRM, processament de dades.

    - Creació i modificació de components.

    - Crides a funcions, llibreries de funcions (API).

    - Integració de nous components. Verificació del funcionament.



    - Depuració d'un programa.

    - Maneig d'errors.





    Mòdul professional: Projecte de Desenrotllament d'Aplicacions Multiplataforma

    Codi: 0492

    Duració: 40 hores

    Continguts:

    Identificació de necessitats del sector productiu, i de l'organització de l'empresa:

    - Identificació de les funcions dels llocs de treball.

    - Estructura i organització empresarial del sector.

    - Activitat de l'empresa i la seua ubicació en el sector.

    - Organigrama de l'empresa. Relació funcional entre departaments.

    - Tendències del sector: productives, econòmiques, organitzatives, d'ocupació i altres.

    - Procediments de treball en l'àmbit de l'empresa. Sistemes i mètodes de treball.

    - Determinació de les relacions laborals excloses i relacions laborals especials.

    - Conveni col·lectiu aplicable a l'àmbit professional.

    - La cultura de l'empresa: imatge corporativa.

    - Sistemes de qualitat i seguretat aplicables en el sector.

    Disseny de projectes relacionats amb el sector de desenrotllament d'aplicacions informàtiques:

    - Anàlisi de la realitat local, de l'oferta empresarial del sector en la zona i del context en què es desenrotllarà el mòdul professional de Formació en Centres de Treball.

    - Recopilació d'informació.

    - Estructura general d'un projecte.

    - Elaboració d'un guió de treball.

    - Planificació de l'execució del projecte: objectius, continguts, recursos, metodologia, activitats, seqüenciació i avaluació.

    - Viabilitat i oportunitat del projecte.

    - Revisió de la normativa aplicable.

    Planificació de l'execució del projecte:

    - Elaboració d'instruccions de treball.

    - Elaboració d'un pla de prevenció de riscos.

    - Documentació necessària per a la planificació de l'execució del projecte.

    - Compliment de normes de seguretat i ambientals.

    - Indicadors de garantia de la qualitat de projectes.

    Definició de procediments de control i avaluació de l'execució del projecte:

    - Proposta de solucions als objectius plantejats en el projecte i justificació de les seleccionades.

    - Definició del procediment d'avaluació del projecte.

    - Determinació de les variables susceptibles d'avaluació.

    - Documentació necessària per a l'avaluació del projecte.

    - Control de qualitat de procés i producte final.

    - Registre de resultats.





    Mòdul professional: Formació i Orientació Laboral

    Codi: 0493

    Duració: 96 hores

    Continguts:

    Busca activa d'ocupació:

    - Valoració de la importància de la formació permanent per a la trajectòria laboral i professional del tècnic superior en Desenrotllament d'Aplicacions Multiplataforma.

    - Anàlisi dels interessos, aptituds i motivacions personals per a la carrera professional.

    - Identificació d'itineraris formatius relacionats amb el tècnic superior en Desenrotllament d'Aplicacions Multiplataforma.

    - Responsabilització del propi aprenentatge. Coneixement dels requeriments i de les expectatives previstes.

    - Definició i anàlisi del sector professional del tècnic superior en Desenrotllament d'Aplicacions Multiplataforma.

    - Planificació de la pròpia carrera: establiment d'objectius laborals a mitjà i llarg termini compatibles amb necessitats i preferències.



    - Procés de busca d'ocupació en empreses del sector.

    - Oportunitats d'aprenentatge i ocupació a Europa. Europass (elaborat en una segona llengua europea), Ploteus, Erasmus.

    - Tècniques i instruments de busca d'ocupació: fonts d'informació i reclutament. Tècniques per a la selecció i organització de la informació.

    - Carta de presentació. Currículum. Tests psicotècnics. Entrevista de treball.

    - Valoració d'altres possibilitats d'inserció: autoocupació i accés a la funció pública.

    - El procés de presa de decisions.

    - Establiment d'una llista de comprovació personal de coherència entre pla de carrera, formació i aspiracions.

    Gestió del conflicte i equips de treball:

    - Valoració dels avantatges i inconvenients del treball d'equip per a l'eficàcia de l'organització.

    - Classes d'equips en el sector del desenrotllament de projectes informàtics segons les funcions que exercixen.

    - Anàlisi de la formació dels equips de treball.

    - Característiques d'un equip de treball eficaç.

    - La participació en l'equip de treball. Anàlisi dels possibles rols dels seus integrants.

    - Definició de conflicte: característiques, fonts i etapes del conflicte.

    - Mètodes per a la resolució o supressió del conflicte: mediació, conciliació i arbitratge.

    Contracte de treball:

    - El dret del treball.

    - Intervenció dels poders públics en les relacions laborals.

    - Anàlisi de la relació laboral individual.

    - Determinació de les relacions laborals excloses i relacions laborals especials.

    - Modalitats de contracte de treball i mesures de foment de la contractació.

    - Drets i deures derivats de la relació laboral.

    - Condicions de treball. Salari, temps de treball i descans laboral.



    - Modificació, suspensió i extinció del contracte de treball.

    - Representació dels treballadors.

    - Negociació col·lectiva com a mitjà per a la conciliació dels interessos de treballadors i empresaris.

    - Anàlisi d'un conveni col·lectiu aplicable a l'àmbit professional del tècnic superior en Desenrotllament d'Aplicacions Multiplataforma.

    - Conflictes col·lectius de treball.

    - Nous entorns d'organització del treball: subcontractació, teletreball.

    - Beneficis per als treballadors en les noves organitzacions: flexibilitat, beneficis socials, entre altres.

    Seguretat Social, Ocupació i Desocupació:

    - El Sistema de Seguretat Social com a principi bàsic de solidaritat social.

    - Estructura del Sistema de Seguretat Social: nivells de protecció; règims especials i general.

    - Determinació de les principals obligacions d'empresaris i treballadors en matèria de Seguretat Social, afiliació, altes, baixes i cotització.



    - L'acció protectora de la Seguretat Social.

    - Classes, requisits i quantia de les prestacions.

    - Concepte i situacions protegibles en la protecció per desocupació.

    - Sistemes d'assessorament dels treballadors respecte als seus drets i deures.

    Avaluació de riscos professionals:

    - Valoració de la relació entre treball i salut.

    - Anàlisi i determinació de les condicions de treball.

    - El concepte de risc professional. Anàlisi de factors de risc.

    - L'avaluació de riscos en l'empresa com a element bàsic de l'activitat preventiva.

    - Anàlisi de riscos lligats a les condicions de seguretat.

    - Anàlisi de riscos lligats a les condicions ambientals.

    - Anàlisi de riscos lligats a les condicions ergonòmiques i psicosocials.

    - Riscos específics en el sector informàtic.

    - Determinació dels possibles danys a la salut del treballador que poden derivar-se de les situacions de risc detectades.

    Planificació de la prevenció de riscos en l'empresa:

    - Drets i deures en matèria de prevenció de riscos laborals.



    - Responsabilitats en matèria de prevenció de riscos laborals.



    - Gestió de la prevenció en l'empresa.

    - Representació dels treballadors en matèria preventiva.

    - Organismes públics relacionats amb la prevenció de riscos laborals.

    - Planificació de la prevenció en l'empresa.

    - Plans d'emergència i d'evacuació en entorns de treball.

    - Elaboració d'un pla d'emergència en una xicoteta o mitjana empresa del sector.

    Aplicació de mesures de prevenció i protecció en l'empresa:

    - Determinació de les mesures de prevenció i protecció individual i col·lectiva.

    - Protocol d'actuació davant d'una situació d'emergència.

    - Primers auxilis. Urgència mèdica. Conceptes bàsics.

    - Aplicació de tècniques de primers auxilis.

    - Formació als treballadors en matèria de plans d'emergència.



    - Vigilància de la salut dels treballadors.





    Mòdul professional: Empresa i Iniciativa Emprenedora

    Codi: 0494

    Duració: 60 hores

    Continguts:

    Iniciativa emprenedora:

    - Innovació i desenrotllament econòmic. Principals característiques de la innovació en l'activitat de desenrotllament de projectes (materials, tecnologia, organització de la producció, etc.).

    - La cultura emprenedora com a necessitat social.

    - El caràcter emprenedor.

    - Factors claus dels emprenedors: iniciativa, creativitat i formació.



    - La col·laboració entre emprenedors.

    - L'actuació dels emprenedors com a empleats d'una empresa relacionada amb el desenrotllament de projectes informàtics.

    - L'actuació dels emprenedors com a empresaris en el sector informàtic.

    - El risc en l'activitat emprenedora.

    - Concepte d'empresari. Requisits per a l'exercici de l'activitat empresarial.

    - Objectius personals versus objectius empresarials.

    - Pla d'empresa: la idea de negoci en l'àmbit de la informàtica.



    - Bones pràctiques de cultura emprenedora en l'activitat de desenrotllament de projectes informàtics i en l'àmbit local.

    L'empresa i el seu entorn:

    - L'empresa com a sistema.

    - L'entorn general de l'empresa.

    - Anàlisi de l'entorn general d'una empresa relacionada amb el desenrotllament d'aplicacions informàtiques.

    - L'entorn específic de l'empresa.

    - Anàlisi de l'entorn específic d'una empresa relacionada amb el desenrotllament d'aplicacions informàtiques.

    - Relacions d'una empresa de desenrotllament d'aplicacions informàtiques amb el seu entorn.

    - Relacions d'una empresa de desenrotllament d'aplicacions informàtiques amb el conjunt de la societat.

    - La cultura de l'empresa: imatge corporativa.

    - La responsabilitat social.

    - El balanç social.

    - L'ètica empresarial.

    - Responsabilitat social i ètica de les empreses del sector del desenrotllament d'aplicacions informàtiques.

    Creació i posada en marxa d'una empresa:

    - Concepte d'empresa.

    - Tipus d'empresa.

    - La responsabilitat dels propietaris de l'empresa.

    - La fiscalitat en les empreses.

    - Elecció de la forma jurídica. Dimensió i nombre de socis.

    - Tràmits administratius per a la constitució d'una empresa.

    - Viabilitat econòmica i viabilitat financera d'una empresa relacionada amb el desenrotllament d'aplicacions informàtiques.

    - Anàlisi de les fonts de finançament i elaboració del pressupost d'una empresa relacionada amb el desenrotllament d'aplicacions informàtiques.

    - Ajudes subvencions i incentius fiscals per a les pimes relacionada amb el desenrotllament d'aplicacions informàtiques.

    - Pla d'empresa: elecció de la forma jurídica, estudi de viabilitat econòmica i financera, tràmits administratius i gestió d'ajudes i subvencions.

    Funció administrativa:

    - Concepte de comptabilitat i nocions bàsiques.

    - Operacions comptables: registre de la informació econòmica d'una empresa.

    - La comptabilitat com a imatge fidel de la situació econòmica.

    - El balanç i el compte de resultats.

    - Anàlisi de la informació comptable.

    - Llibres i documents obligatoris segons la normativa vigent.

    - Obligacions fiscals de les empreses.

    - Requisits i terminis per a la presentació de documents oficials.



    - Gestió administrativa d'una empresa d'informàtica.

    - Documents necessaris per a l'exercici de l'activitat econòmica: documents de compravenda, mitjans de pagament i altres.





    Mòdul professional: Formació en Centres de Treball

    Codi: 0495

    Duració: 400 hores

    Continguts:

    Identificació de l'estructura i organització empresarial:

    - Estructura i organització empresarial del sector de desenrotllament d'aplicacions informàtiques.

    - Activitat de l'empresa i la seua ubicació en el sector del desenrotllament d'aplicacions.

    - Organigrama de l'empresa. Relació funcional entre departaments.

    - Organigrama logístic de l'empresa. Proveïdors, clients i canals de comercialització.

    - Procediments de treball en l'àmbit de l'empresa. Sistemes i mètodes de treball.

    - Recursos humans en l'empresa: requisits de formació i de competències professionals, personals i socials associades als diferents llocs de treball.

    - Avantatges i inconvenients de l'estructura de l'empresa enfront d'un altre tipus de organitzacions empresarials.

    - Sistema de qualitat establit en el centre de treball.

    - Sistema de seguretat establit en el centre de treball.

    Aplicació d'hàbits ètics i laborals:

    - Actituds personals: empatia, puntualitat.

    - Actituds professionals: orde, neteja, responsabilitat i seguretat.



    - Actituds davant de la prevenció de riscos laborals i ambientals.

    - Jerarquia en l'empresa. Comunicació amb l'equip de treball.





    ANNEX II



    Seqüenciació i distribució horària dels mòduls professionals



    





    - Documentació de les activitats professionals: mètodes de classificació, codificació, renovació i eliminació.

    - Reconeixement i aplicació de les normes internes, instruccions de treball, procediments normalitzats de treball i altres, de l'empresa.



    Organització de treballs:

    - Fases del projecte.

    - Planificació de treballs.

    - Equips i servicis auxiliars.

    - Arreplega de mitjans.

    Gestió d'equips i sistemes:

    - Avalua equips i sistemes.

    - Instal·la o col·labora en la instal·lació de sistemes operatius.

    - Configura o participa en la configuració d'equips.

    - Opera entorns de desenrotllament.

    Disseny i maneig de bases de dades:

    - Disseny lògic de bases de dades.

    - Tècniques de persistència de la informació.

    - Configuració de bases de dades.

    - Gestió de servidors per a publicació web.

    Desenrotllament i desplegament de jocs:

    - Material multimèdia. Integració.

    - Desenrotllament d'aplicacions interactives per a dispositius mòbils.

    - Desenrotllament de jocs i aplicacions d'entreteniment.

    Desenrotllament i proves d'interfície d'aplicacions multiplataforma:

    - Interfície d'aplicacions multiplataforma. Desenrotllament.

    - Creació d'ajudes.

    - Empaquetatge d'aplicacions.

    - Aplicacions en xarxa.

    Implantació de sistemes de gestió de recursos empresarials:

    - Instal·lació i configuració de sistemes ERP-CRM.

    - Gestió de la informació.

    - Desenrotllament de components personalitzats.



    ANEXO II



    Secuenciación y distribución horaria de los módulos profesionales



    





    ANNEX III



    PROFESSORAT



    A. ATRIBUCIÓ DOCENT



    



    B. FORMACIÓ INICIAL REQUERIDA AL PROFESSORAT DE CENTRES DOCENTS DE TITULARITAT PRIVADA O D'ALTRES ADMINISTRACIONS DIFERENTS DE L'EDUCATIVA



    





    ANNEX IV



    Currículum mòduls professionals: Anglés Tècnic I-S i II-S



    Mòdul professional: Anglés Tècnic I-S

    Codi: CV0003

    Duració: 96 hores

    Continguts:

    Anàlisi de missatges orals:

    - Comprensió de missatges professionals i quotidians.

    - Missatges directes, telefònics, radiofònics, gravats.

    - Terminologia específica del sector.

    - Idees principals i secundàries.

    - Recursos gramaticals: temps verbals, preposicions, locucions, expressió de la condició i dubte, ús de la veu passiva, oracions de relatiu, estil indirecte, verbs modals...

    - Altres recursos lingüístics: acords i desacords, hipòtesi i especulacions, opinions i consells, persuasió i advertència.

    - Diferents accents de llengua oral.

    Interpretació de missatges escrits:

    - Comprensió de missatges, textos, articles bàsics professionals i quotidians.

    - Suports telemàtics: fax, correu electrònic, burofax.

    - Terminologia específica del sector.

    - Idees principals i idees secundàries.

    - Recursos gramaticals: Temps verbals, preposicions, phrasal verbs, I wish + passat simple o perfecte, I wish + would, If only; ús de la veu passiva, oracions de relatiu, estil indirecte, verbs modals...

    - Relacions lògiques: oposició, concessió, comparació, condició, causa, finalitat, resultat.

    - Relacions temporals: anterioritat, posterioritat, simultaneïtat.



    Producció de missatges orals:

    - Missatges orals.

    - Registres utilitzats en l'emissió de missatges orals.

    - Terminologia específica del sector.

    - Recursos gramaticals: temps verbals, preposicions, phrasal verbs, locucions, expressió de la condició i dubte, ús de la veu passiva, oracions de relatiu, estil indirecte, verbs modals...

    - Altres recursos lingüístics: acords i desacords, hipòtesi i especulacions, opinions i consells, persuasió i advertència.

    - Fonètica. Sons i fonemes vocàlics i les seues combinacions i sons i fonemes consonàntics i les seues agrupacions.

    - Marcadors lingüístics de relacions socials, normes de cortesia i diferències de registre.

    - Manteniment i seguiment del discurs oral:

    - Presa, manteniment i cessió del torn de paraula.

    - Suport, demostració d'enteniment, petició d'aclariment, etc.



    - Entonació com a recurs de cohesió del text oral: ús dels patrons d'entonació.

    Emissió de textos escrits:

    - Expressió i ompliment de missatges i textos professionals i quotidians.

    - Currículum i suports telemàtics: fax, correu electrònic, burofax.



    - Terminologia específica del sector.

    - Idea principal i secundàries.

    - Recursos gramaticals: temps verbals, preposicions, phrasal verbs, verbs modals, locucions, ús de la veu passiva, oracions de relatiu, estil indirecte.

    - Relacions lògiques: oposició, concessió, comparació, condició, causa, finalitat, resultat.

    - Have something done.

    - Nexes: although, even if, in spite of, despite, however, in contrast…

    - Derivació: sufixos per a formar adjectius i substantius.

    - Relacions temporals: anterioritat, posterioritat, simultaneïtat.



    Coherència textual:

    - Adequació del text al context comunicatiu.

    - Tipus i format de text.

    - Varietat de llengua. Registre.

    - Selecció lèxica, d'estructures sintàctiques i de contingut rellevant.

    - Inici del discurs i introducció del tema. Desenrotllament i expansió:

    - Exemplificació.

    - Conclusió i resum del discurs.

    - Ús dels signes de puntuació.

    Identificació i interpretació dels elements culturals més significatius dels països de llengua anglesa:

    - Valoració de les normes socioculturals i protocol·làries en les relacions internacionals.

    - Ús dels recursos formals i funcionals en situacions que requerixen un comportament socioprofessional a fi de projectar una bona imatge de l'empresa.

    - Reconeixement de la llengua estrangera per a aprofundir en coneixements que resulten d'interés al llarg de la vida personal i professional.

    - Ús de registres adequats segons el context de la comunicació, l'interlocutor i la intenció dels interlocutors.

    Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

    1. Reconeix informació professional i quotidiana continguda en tot tipus de discursos orals emesos per qualsevol mitjà de comunicació en llengua estàndard, i interpreta amb precisió el contingut del missatge.



    a) S'ha identificat la idea principal del missatge.

    b) S'ha reconegut la finalitat de missatges radiofònics i d'un altre material gravat o retransmés pronunciat en llengua estàndard i s'ha identificat l'estat d'ànim i el to del parlant.

    c) S'ha extret informació de gravacions en llengua estàndard relacionades amb la vida social, professional o acadèmica.

    d) S'han identificat els punts de vista i les actituds del parlant.



    e) S'han identificat les idees principals de declaracions i missatges sobre temes concrets i abstractes, en llengua estàndard i amb un ritme normal.

    f) S'ha comprés detalladament el que se li diu en llengua estàndard, inclús en un ambient amb soroll de fons.

    g) S'han extret les idees principals de conferències, xarrades i informes, i altres formes de presentació acadèmica i professional lingüísticament complexes.

    h) S'ha pres consciència de la importància de comprendre globalment un missatge, sense entendre tots i cada un dels seus elements.



    2. Interpreta informació professional continguda en textos escrits complexos, i analitza de forma comprensiva els seus continguts.

    a) S'ha llegit amb un alt grau d'independència, adaptant l'estil i la velocitat de la lectura a distints textos i finalitats i utilitzant fonts de referència apropiades de forma selectiva.

    b) S'ha interpretat la correspondència relativa a la seua especialitat, i s'ha captat fàcilment el significat essencial.

    c) S'han interpretat, amb tots els detalls, textos extensos i de relativa complexitat, relacionats o no amb la seua especialitat, sempre que puga tornar a llegir les seccions difícils.

    d) S'ha relacionat el text amb l'àmbit del sector a què es referix.



    e) S'ha identificat amb rapidesa el contingut i la importància de notícies, articles i informes sobre una àmplia sèrie de temes professionals i decidix si és oportú una anàlisi més profunda.

    f) S'han realitzat traduccions de textos complexos utilitzant material de suport en cas necessari.

    g) S'han interpretat missatges tècnics rebuts a través de suports telemàtics: correu electrònic, fax.

    h) S'han interpretat instruccions extenses i complexes, que estiguen dins de la seua especialitat.

    3. Emet missatges orals clars i ben estructurats, analitzant el contingut de la situació i adaptant-se al registre lingüístic de l'interlocutor.



    a) S'han identificat els registres utilitzats per a l'emissió del missatge.

    b) S'ha expressat amb fluïdesa, precisió i eficàcia sobre una àmplia sèrie de temes generals, acadèmics, professionals o d'oci, marcant amb claredat la relació entre les idees.

    c) S'ha comunicat espontàniament, adoptant un nivell de formalitat adequat a les circumstàncies.

    d) S'han utilitzat normes de protocol en presentacions formals i informals.

    e) S'ha utilitzat correctament la terminologia de la professió.

    f) S'han expressat i defés punts de vista amb claredat, proporcionant explicacions i arguments adequats.

    g) S'ha descrit i seqüenciat un procés de treball de la seua competència.

    h) S'ha argumentat amb tots els detalls l'elecció d'una determinada opció o procediment de treball triat.

    i) S'ha sol·licitat la reformulació del discurs o part d'este quan s'ha considerat necessari.

    4. Elabora documents i informes propis del sector o de la vida acadèmica i quotidiana, i relaciona els recursos lingüístics amb el propòsit d'este.

    a) S'han redactat textos clars i detallats sobre una varietat de temes relacionats amb la seua especialitat, sintetitzant i avaluant informació i arguments procedents de diverses fonts.

    b) S'ha organitzat la informació amb correcció, precisió, coherència i cohesió, sol·licitant i/o facilitant informació de tipus general o detallada.

    c) S'han redactat informes, destacant els aspectes significatius i oferint detalls rellevants que servisquen de suport.

    d) S'ha omplit documentació específica del seu camp professional.



    e) S'han aplicat les fórmules establides i el vocabulari específic en l'ompliment de documents.

    f) S'han resumit articles, manuals d'instruccions i altres documents escrits, utilitzant un vocabulari ampli per a evitar la repetició freqüent.



    g) S'han utilitzat les fórmules de cortesia pròpies del document a elaborar.

    5. Aplica actituds i comportaments professionals en situacions de comunicació, i descriu les relacions típiques característiques del país de la llengua estrangera.

    a) S'han definit els trets més significatius dels costums i usos de la comunitat on es parla la llengua estrangera.

    b) S'han descrit els protocols i normes de relació social propis del país.

    c) S'han identificat els valors i creences propis de la comunitat on es parla la llengua estrangera.

    d) S'han identificat els aspectes socioprofessionals propis del sector en qualsevol tipus de text.

    e) S'han aplicat els protocols i normes de relació social propis del país de la llengua estrangera.

    f) S'han reconegut els marcadors lingüístics de la procedència regional.





    Mòdul professional: Anglés Tècnic II-S

    Codi: CV0004

    Duració: 40 hores

    Continguts:

    Missatges orals en anglés en situacions pròpies del sector:

    - Recursos, estructures lingüístiques, lèxic bàsic i aspectes fonològics sobre: presentació de persones, salutacions i despedides, tractaments de cortesia, identificació dels interlocutors, gestió de cites, visites, justificació de retards o absències, allotjaments, mitjans de transport, horaris, actes culturals i anàlegs.

    - Recepció i transmissió de missatges de forma: presencial, telefònica o telemàtica.

    - Sol·licituds i peticions d'informació.

    - Convencions i pautes de cortesia en les relacions professionals: horaris, festes locals i professionals i adequació al llenguatge no verbal.

    - Estils comunicatius formals i informals: la recepció i relació amb el client.

    - Conversació en llengua anglesa en l'àmbit de l'atenció al client.



    - Recursos, estructures lingüístiques, lèxic i aspectes fonològics relacionats amb la contractació, l'atenció al client, queixes i reclamacions: documents bàsics. Formulació de disculpes en situacions delicades

    - Planificació d'agendes: concert, ajornament i anul·lació de cites.



    - Presentació de productes/servicis: característiques de productes/servicis, mesures, quantitats, servicis i valors afegits, condicions de pagament, etc.

    - Convencions i pautes de cortesia, relacions i pautes professionals, usades en l'atenció al client, extern i intern.

    Ompliment de documentació administrativa i comercial en anglés:



    - Interpretació de les condicions d'un contracte de compravenda.

    - Ompliment de documentació comercial bàsica: propostes de comanda, albarans, factures proforma, factures, documents de transport, documents de pagament o altres.

    - Recursos, estructures lingüístiques i lèxic bàsic relacionats amb la gestió de comandes, contractació, intenció i preferència de compra, devolucions i descomptes.

    Redacció de documentació relacionada amb la gestió laboral en llengua anglesa:

    - Recursos, estructures lingüístiques i lèxic bàsic relacionats amb l'àmbit laboral: currículum en distints models. Borses de treball. Ofertes d'ocupació. Cartes de presentació.

    - La selecció i contractació del personal: Contractes de treball. Cartes de citació, admissió i rebuig en processos de selecció.

    - L'organització de l'empresa: llocs de treball i funcions.

    Interpretació de textos amb ferramentes de suport:

    - Ús de diccionaris temàtics, correctors ortogràfics, programes de traducció automàtics aplicats a textos relacionats amb:

    - La cultura d'empresa i objectius: distints enfocaments.

    - Articles de premsa específics del sector.

    - Descripció i comparació de gràfics i estadística. Comprensió dels indicadors econòmics més habituals.

    - Agenda. Documentació per a l'organització de cites, trobades, i reunions. Organització de les tasques diàries.

    - Consulta de pàgines web amb continguts econòmics en anglés amb informació rellevant per a l'empresa.

    Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació

    1. Produïx missatges orals en llengua anglesa, en situacions habituals de l'àmbit social i professional de l'empresa, i reconeix i aplica les normes pròpies de la llengua anglesa.

    Criteris d'avaluació:

    a) S'han identificat missatges de salutacions, presentació i despedida, amb el protocol i les pautes de cortesia associades.

    b) S'han utilitzat amb fluïdesa missatges proposats en la gestió de cites.

    c) S'han transmés missatges relatius a justificació de retards, absències, o qualsevol altra eventualitat.

    d) S'han emprat amb fluïdesa les expressions habituals per al requeriment de la identificació dels interlocutors.

    e) S'han identificat missatges relacionats amb el sector.

    2. Manté conversacions en llengua anglesa, de l'àmbit del sector, i interpreta la informació de partida.

    Criteris d'avaluació:

    a) S'ha utilitzat un vocabulari tècnic adequat al context de la situació.

    b) S'han utilitzat els missatges adequats de salutacions, presentació, identificació i altres, amb les pautes de cortesia associades dins del context de la conversació.

    c) S'han atés consultes directes telefònicament amb suposats clients i proveïdors.

    d) S'ha identificat la informació facilitada i requeriments realitzats per l'interlocutor.

    e) S'han formulat les preguntes necessàries per a afavorir i confirmar la percepció correcta del missatge.

    f) S'han proporcionat les respostes correctes als requeriments i instruccions rebuts.

    g) S'han realitzat les anotacions oportunes en anglés en cas de ser necessari.

    h) S'han utilitzat les fórmules comunicatives més usuals utilitzades en el sector.

    i) S'han comprés sense dificultat els punts principals de la informació.

    j) S'ha utilitzat un accent adequat en les conversacions en anglés.



    3. Ompli documents de caràcter tècnic en anglés i reconeix i aplica les normes pròpies de la llengua anglesa.

    Criteris d'avaluació:

    a) S'ha identificat un vocabulari d'ús general en la documentació pròpia del sector.

    b) S'han identificat les característiques i dades clau del document.



    c) S'ha analitzat el contingut i la finalitat de distints documents tipus d'altres països en anglés.

    d) S'han omplit documents professionals relacionats amb el sector.



    e) S'han redactat cartes d'agraïment a proveïdors i clients en anglés.

    f) S'han omplit documents d'incidències i reclamacions.



    g) S'han rebut i remés correus electrònics i fax en anglés amb les expressions correctes de cortesia, salutació i comiat.

    h) S'han utilitzat les ferramentes informàtiques en la redacció i ompliment dels documents.

    4. Redacta documents de caràcter administratiu/laboral i reconeix i aplica les normes pròpies de la llengua anglesa i del sector.



    Criteris d'avaluació:

    a) S'ha identificat un vocabulari d'ús general en la documentació pròpia de l'àmbit laboral.

    b) S'ha elaborat un currículum en el model europeu (Europass) o altres propis dels països de llengua anglesa.

    c) S'han identificat borses de treball en anglés accessibles per mitjans tradicionals i utilitzant les noves tecnologies.

    d) S'han traduït ofertes d'ocupació en anglés.

    e) S'ha redactat la carta de presentació per a una oferta d'ocupació.

    f) S'han descrit les habilitats personals més adequades a la sol·licitud d'una oferta d'ocupació.

    g) S'ha inserit un currículum en una borsa de treball en anglés.



    h) S'han redactat cartes de citació, rebuig i selecció per a un procés de selecció en l'empresa.

    i) S'ha desenrotllat una actitud de respecte cap a les distintes formes d'estructurar l'entorn laboral.

    j) S'ha valorat la llengua anglesa com a mitjà de relació i enteniment en el context laboral.

    1. Interpreta textos, documents, conversacions, gravacions o altres en llengua anglesa relacionats amb la cultura general de negoci i empresa utilitzant les ferramentes de suport més adequades.

    Criteris d'avaluació:

    a) S'han identificat les ferramentes de suport més adequades per a la interpretació i traduccions en anglés.

    b) S'ha interpretat informació sobre l'empresa, el producte i el servici.

    c) S'han interpretat estadístiques i gràfics en anglés sobre l'àmbit professional.

    d) S'han aplicat els coneixements de la llengua anglesa a les noves tecnologies de la comunicació i de la informació.

    e) S'ha valorat la dimensió de la llengua anglesa com a mitjà de comunicació base en la relació empresarial, tant europea com mundial.







    ANNEX V



    Espais mínims



    





    ANNEX VI



    Titulacions acadèmiques requerides per a la impartició dels mòduls professionals que conformen el cicle formatiu en centres de titularitat privada, o d'altres administracions diferents de l'educativa.



    











    ******************





    ANEXO VI



    Titulaciones académicas requeridas para la impartición de los módulos profesionales que conforman el ciclo formativo en centros de titularidad privada, o de otras administraciones distintas de la educativa.