DECRET 89/2017, de 7 de juliol, del Consell, pel qual es modifiquen les disposicions transitòries del Decret 59/2016, de 13 de maig, del Consell, pel qual es fixa el nombre màxim d'alumnat i la jornada lectiva del personal docent en els nivells no universitaris regulats per la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, en els centres docents no universitaris de la Comunitat Valenciana.



Publicado en:  DOGV núm. 8084 de 14.07.2017
Número identificador:   2017/6393
Referencia Base Datos:  006306/2017
 
  • Análisis jurídico

  • Análisis documental

    Origen disposición: Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport
    Grupo Temático: Legislación
    Materias: Educació
    Descriptores:
      Temáticos: calendari escolar, centre d'ensenyament


  • DECRET 89/2017, de 7 de juliol, del Consell, pel qual es modifiquen les disposicions transitòries del Decret 59/2016, de 13 de maig, del Consell, pel qual es fixa el nombre màxim d'alumnat i la jornada lectiva del personal docent en els nivells no universitaris regulats per la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, en els centres docents no universitaris de la Comunitat Valenciana.

    [2017/6393]

    PREÀMBUL



    El Decret 59/2016, de 13 de maig, del Consell, pel qual es fixa el nombre màxim d'alumnat i la jornada lectiva del personal docent en els nivells no universitaris regulats per la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, en els centres docents no universitaris de la Comunitat Valenciana té per objecte regular el nombre màxim d'alumnat per aula, unitat o professorat i la jornada lectiva del personal docent en els centres docents públics i en els centres docents concertats de la Comunitat Valenciana. Així, s'estableix la ràtio màxima en els diferents ensenyaments dels nivells no universitaris.

    La disposició transitòria primera del Decret 59/2016 indica que, atenent les disponibilitats pressupostàries del capítol I de despeses del pressupost de la Generalitat per a l'exercici 2016, les ràtios màximes recollides en el capítol II d'aquest decret, per al curs 2016-2017, només s'aplicaran en el primer curs d'Educació Infantil (2n cicle), Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat, cicles formatius de Formació Professional de grau mitjà i grau superior, cicles formatius d'Arts Plàstiques i Disseny de grau mitjà i grau superior, nivell bàsic en els ensenyaments d'idiomes, cicle I i cicle II de Formació de Persones Adultes, ensenyaments esportius de grau mitjà, ensenyaments esportius de grau superior, ensenyaments elementals de Música i Dansa, ensenyaments professionals de Música i Dansa i ensenyaments artístics superiors.



    Per poder donar continuïtat a l'aplicació d'allò previst en el capítol II del Decret 59/2016, i que no es limite únicament al curs 2016-2017, cal modificar les disposicions transitòries de l'esmentat decret.



    Per això, d'acord amb allò previst en l'article 28.c de la Llei 5/1985, de la Generalitat, del Consell; després d'haver sotmés el text a informació pública; a proposta del conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport; conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del 7 de juliol de 2017,



    DECRETE



    Article únic. Objecte

    1. Aquest decret té per objecte modificar les disposicions transitòries del Decret 59/2016 per donar continuïtat en el curs 2017-2018 i successius a allò previst en el capítol II del decret esmentat.

    2. Les disposicions transitòries del Decret 59/2013 queden redactades tal com s'indica tot seguit:



    Primera. Calendari d'implantació

    A partir del curs 2016-2017 la implantació d'allò previst en el capítol II d'aquest decret es realitzarà de manera progressiva, curs a curs, a partir del primer nivell de cadascuna de les etapes que s'assenyalen a continuació. Aquesta implantació progressiva es realitzarà atenent les disponibilitats pressupostàries del capítol I de despeses dels pressupostos de la Generalitat per a cada exercici.

    – Educació Infantil (2n cicle).

    – Educació Secundària Obligatòria.

    – Batxillerat.

    – Cicles formatius de Formació Professional de grau mitjà i grau superior.

    – Cicles formatius d'Arts Plàstiques i Disseny de grau mitjà i grau superior.

    – Nivell bàsic en els ensenyaments d'idiomes.

    – Cicle I i cicle II de Formació de Persones Adultes.

    – Ensenyaments esportius de grau mitjà.

    – Ensenyaments esportius de grau superior.

    – Ensenyaments elementals de Música i Dansa.

    – Ensenyaments professionals de Música i Dansa. I

    – Ensenyaments artístics superiors.

    En Educació Primària, la implantació de la ràtio màxima determinada en l'article 6 d'aquest decret es realitzarà progressivament, curs a curs, a partir del primer nivell (1r EP) en el curs escolar 2019-2020, sempre atenent les disponibilitats pressupostàries del capítol I de despeses dels pressupostos de la Generalitat per a cada exercici.



    Segona. Determinació de vacants, durant el període d'implantació, en els nivells no afectats pel calendari d'implantació.

    Durant el període d'implantació, en el procés de determinació de vacants en els nivells i cursos no afectats pel calendari d'implantació, en aquells grups configurats amb una ràtio superior a l'establerta en els articles del 4 al 12 d'aquest decret, s'aprofitaran les baixes de l'alumnat per a regularitzar la ràtio d'alumnat per unitat, grup o professorat, independentment del nivell acadèmic en què es produïsquen.



    En aquest sentit, les possibles vacants que es produïsquen en els grups a què no els resulta d'aplicació la disposició transitòria primera, sols podran ser cobertes quan el nombre d'alumnat previst per al següent curs siga igual o inferior a la ràtio màxima fixada en els articles del 4 al 12 d'aquest decret.

    Tot i això, una vegada començat el curs escolar i en el cas que es produïsca escolarització d'alumnat d'incorporació tardana, correspondrà a la Comissió Municipal d'Escolarització efectuar la proposta de repartiment d'aquest alumnat per mantindre el màxim equilibri possible en el volum d'alumnat de cada localitat o àrea d'influència, sense perjudici d'allò que s'estableix en els articles 41.3 i 42 del Decret 40/2016, de 15 d'abril, del Consell, pel qual es regula l'admissió en els centres docents públics i privats concertats que imparteixen ensenyances d'Educació Infantil, Educació Primària, Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat.



    Tercera. Modificacions en el primer nivell de l'Educació Primària

    En els centres de titularitat de la Generalitat que tinguen dos o més unitats en sisé d'Educació Primària, es podrà establir, en l'arranjament escolar del curs següent, un nombre d'unitats per a primer d'Educació Primària que permeta fixar una ràtio màxima de 25 alumnes per unitat. Això no ha de comportar variacions del nombre d'unitats d'Educació Primària ni de la plantilla del centre. A més a més, els centres hauran de disposar dels espais suficients. En el cas dels centres privats concertats, es podrà aplicar la mateixa mesura sempre que no implique variacions en el concert del centre i dispose dels espais suficients. Aquesta mesura es podrà aplicar només durant els cursos 2017-2018 i 2018-2019 i sempre que les disponibilitats pressupostàries ho permeten.



    Quarta. Vigència normativa

    Durant el període d'implantació progressiva, segons allò que s'ha determinat en la disposició transitòria primera i tret dels casos previstos en les disposicions transitòries segona i tercera, en aquells cursos en què no s'aplique aquest decret, caldrà ajustar-se al que disposa l'Ordre 19/2012, 21 de maig, de la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació.





    DISPOSICIÓ FINAL



    Única. Entrada en vigor

    Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



    València, 7 de juliol de 2017



    El president de la Generalitat,

    XIMO PUIG I FERRER



    El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport,

    VICENT MARZÀ IBÁÑEZ