DECRET 296/1997, de 2 de desembre, del Govern València, pel qual es regula el règim de contractació de professors especialistes.



Publicado en:  DOGV núm. 3144 de 17.12.1997
Referencia Base Datos:  4070/1997
 
  • Análisis jurídico

    Fecha de entrada en vigor: 18.12.1997
    Notas: Règim de contractació de professors especialistes.
  • Análisis documental

    Origen disposición: Conselleria Cultura, Educació i Ciència
    Grupo Temático: Legislación, Legislación, Reglamentación
    Materias: Funció pública
    Descriptores:
      Temáticos: personal docent, contractació de personal , monografies


  • DECRET 296/1997, de 2 de desembre, del Govern València, pel qual es regula el règim de contractació de professors especialistes.

    La Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu, estableix en l'article 33.2 que per a determinades àrees o matèries es podrà contractar, com a professors especialistes, atenent la seua qualificació i les necessitats del sistema, professionals que facen la seua activitat en l'àmbit laboral.

    Aquest decret desenrotlla el precepte legal, d'acord amb el que disposa l'apartat 2 de la disposició final primera de la mencionada Llei Orgànica, establint un marc normatiu per a la contractació de professors especialistes en l'àmbit educatiu gestionat per la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, que dote l'ordenament jurídic autonòmic de l'instrument adequat per a donar resposta a les demandes de la nova ordenació del sistema educatiu.

    En aquest sentit, regula els requisits que han de complir els professors especialistes, el règim de contractació, les retribucions a rebre i les funcions a desenrotllar, així com els drets i obligacions i les formes d'extinció del contracte.

    Per tot això, en virtut de les competències atorgades a la Generalitat Valenciana en l'article 35 de la Llei 5/1982, d'1 de juliol, d'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, a proposta del conseller de Cultura, Educació i Ciència, després d'escoltar la Mesa Sectorial d'Educació d'acord amb el que preveu l'article 32 de la Llei 9/1987, de 12 de juny, modificada per la Llei 7/1990, de 19 de juliol, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 2 de desembre de 1997,

    DECRETE

    Article 1

    La contractació de professors especialistes, en centres públics dependents de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, d'acord amb el que preveuen l'article 33.2 i els concordants de la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu, i les disposicions que els desenrotllen, s'ajustarà al que disposen la dita llei, la normativa administrativa que resulte d'aplicació i aquest decret.

    Article 2

    1. Per a impartir els ensenyaments de Formació Professional Específica i els ensenyaments de Règim Especial a què es refereixen, respectivament, el capítol IV del títol I i el títol II de la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, es podran contractar, com a professors especialistes, professionals que estiguen desenvolupant la seua activitat en l'àmbit laboral i que tinguen prou qualificació professional per a impartir correctament les àrees, matèries o mòduls que el sistema educatiu necessite cobrir amb aquesta modalitat de professorat.

    Aquests professionals podran així mateix impartir, amb caràcter excepcional, matèries optatives del batxillerat relacionades amb la seua experiència professional.

    2. Als efectes del que disposa l'apartat anterior, s'entendrà per desenrotllament d'activitat professional haver exercit aquesta durant un període mínim de dos anys.

    Article 3

    Els professors especialistes hauran de complir les condicions generals exigides per a l'ingrés en la funció pública docent, establides per l'article 16 del Reial Decret 850/1993, de 4 de juny, pel qual es regula l'ingrés i l'adquisició d'especialitats en els cossos docents a què es refereix la Llei Orgànica d'Ordenació General del Sistema Educatiu. No s'aplicaran, tanmateix, a aquests professionals els requisits específics a què es refereix l'article 17 de la mateixa disposició, però, en tot cas, per a ser contractat com a professor especialista caldrà ostentar la certificació que es requerisca legalment per a l'exercici de la professió en l'àmbit laboral o professional.

    La contractació de professors especialistes haurà d'ajustar-se al que preveu la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitat del personal al servei de les Administracions Públiques, i les disposicions que la desenrotllen.

    Article 4

    1. Les àrees, matèries o mòduls en què puguen ser contractats professors especialistes, en atenció al caràcter innovador o al nivell d'especialització que comporten, seran els que determine el Ministeri d'Educació i Cultura a través dels corresponents reials decrets que regulen cadascun dels cicles de Formació Professional Específica, així com cadascun dels ensenyaments de Règim Especial.

    2. La contractació de professors especialistes se sotmetrà al règim de Dret administratiu i tindrà caràcter temporal, a temps complet o parcial segons les necessitats educatives.

    La selecció per a la contractació es realitzarà d'acord amb els principis d'igualtat, mèrit, capacitat i publicitat.

    Article 5

    1. Els professors especialistes percebran, en el cas de contractació a temps complet, les retribucions bàsiques, exclosos els triennis, corresponents al cos de funcionaris docents que impartesca l'especialitat a què estiga atribuït el mòdul de què es tracte. També percebran les retribucions complementàries que corresponguen al lloc que exercesquen, exclòs el component del complement per formació permanent, i qualsevol altra que igualment estiga vinculada, o es vincule en el futur, a la condició de funcionari de carrera.

    En els supòsits en què la regulació dels corresponents ensenyaments no haguera establit l'atribució a especialitat a què es refereix el paràgraf anterior, el cos de funcionaris docents a què s'ha d'equiparar als efectes retributius el professor especialista es determinarà per la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència atenent el contingut i la naturalesa de les activitats que s'hagen de realitzar.

    2. Les retribucions dels professors especialistes a temps parcial seran proporcionals a la dedicació horària que s'establesca en la seua contractació d'acord amb el que disposa la normativa vigent per als funcionaris interins del mateix cos.

    Article 6

    1. La contractació de professors especialistes la realitzarà la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, i es formalitzarà per escrit, d'acord amb el model que a l'efecte s'establesca en què, en tot cas, es determinarà l'objecte del contracte, la seua durada, la dedicació horària setmanal, les funcions a realitzar i el règim econòmic aplicable segons l'article 5 anterior.

    2. Els contractes de professors especialistes no podran estendre's per un temps superior a un any.

    Aquests contractes podran prorrogar-se, per períodes de temps no superiors a un any, a proposta del director del centre, després de l'informe favorable del departament a què estiga adscrit el professor especialista i del Consell Escolar del centre.

    Article 7

    1. Les funcions dels professors especialistes seran les que figuren específicament en els seus respectius contractes i, en allò que resulte d'aplicació, les establides amb caràcter general per al professorat.

    2. La integració en els òrgans de coordinació didàctica es farà en els termes que establesquen les disposicions generals aplicables al corresponent nivell d'ensenyament impartit en el centre a què estiguen adscrits.

    Article 8

    1. Els drets i obligacions dels professors especialistes seran els establits per als funcionaris públics docents en allò que siguen compatibles amb la naturalesa de la figura de professor especialista, a més dels indicats en les normes que els siguen d'aplicació.

    2. El règim disciplinari dels professors especialistes serà l'establit per als funcionaris públics en allò que els siga d'aplicació.

    Article 9

    L'extinció del contracte administratiu es produirà automàticament, sense necessitat de denúncia prèvia, quan expire el termini convingut en ell, llevat que amb anterioritat les parts acorden la renovació del contracte amb subjecció, en tot cas, al que preveu l'article 6.2 d'aquest decret.

    L'extinció del contracte administratiu dels professors especialistes per expiració del temps convingut no donarà dret a cap indemnització.

    Disposició addicional

    Els funcionaris públics docents que estiguen fent o hagen fet, fora de l'àmbit docent, una activitat professional podran impartir els mòduls atribuïts a professors especialistes relacionats amb la seua experiència professional no docent si obtenen l'habilitació corresponent.

    La Conselleria de Cultura, Educació i Ciència establirà el procediment a través del qual els funcionaris públics docents, que així ho desitgen, puguen sol·licitar l'habilitació per a la impartició de mòduls atribuïts a professors especialistes.

    La mencionada habilitació en cap cas no modificarà la condició ni el règim de retribució dels funcionaris.

    DISPOSICIONS FINALS

    Primera

    La Conselleria de Cultura, Educació i Ciència podrà dictar, en l'àmbit de les seues competències, les normes que calguen per a l'aplicació i el desenrotllament del que estableix aquest decret.

    Segona

    Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

    València, 2 de desembre de 1997

    El president de la Generalitat Valenciana,

    EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO

    El conseller de Cultura, Educació i Ciència,

    FRANCISCO E. CAMPS ORTIZ